Bill Gates

Mies Windowsin takana: Bill Gates

Poikkeuksellisen lahjakas mutta kovin levoton amerikkalaispoika sai aikaan pc-ajan suurimman menestystarinan ja nousi miljardööriksi.

maanantai 25. heinäkuuta 2016 teksti L. Jonasson

Bill Gates oli lapsena niin hankala, että hänen äitinsä lähetti poikansa psykologin vastaanotolle. Poika oli kovin omapäinen, eikä nuorta Gatesia saanut noudattamaan millään ruokailu- tai nukkumisaikoja, kun hän innostui jostakin – ja hän innostui usein.

Vuotta myöhemmin psykologi luovutti ja kertoi perheelle, ettei mitään ollut tehtävissä: ”Älkää yrittäkö taltuttaa hänen tahdonvoimaansa – tulette vain häviämään”, psykologi totesi. Seattlelainen poika oli pari vuosikymmentä myöhemmin jo matkalla maailman rikkaimmaksi mieheksi ja digitaalisen vallankumouksen käynnistäjäksi.

William Henry Gates III lähetettiin 12-vuotiaana yksityiskouluun, jossa oli siihen aikaan kovin harvinainen tietokoneluokka. Matematiikanopettaja opasti Gatesia käyttämään tietokonetta eräänä tämän ensimmäisistä koulupäivistä.

”Sinä päivänä, ja vain sinä päivänä, tiesin enemmän tietokoneista kuin hän”, opettaja on sittemmin kertonut.

Aikajana: Windowsin historia! (Artikkeli jatkuu aikajanan alla)

Keskittyi laitteiston sijasta ohjelmistoon Gates ryhtyi kaksi vuotta vanhemman Paul Allenin kanssa tutkimaan tietokoneen käyttömahdollisuuksia. Kyseessä ei ollut vielä kotitietokone, mutta pian sellainen olisi jokaisen saatavilla. Niin ei olisi käynyt, jos yksinkertaisinkin tehtävä olisi vaatinut monimutkaisten käskyjen kirjoittamista. Gates ja Allen ryhtyivät siksi kehittämään kotitietokoneen käyttöjärjestelmää, jolla tietokoneen saisi ”puhumaan samaa kieltä” tavallisten ihmisten kanssa.

Eräs Bill Gatesin neronleimauksista oli keskittyä ohjelmiin (software) eikä vain koneisiin (hardware). Lähes kaikki muut halusivat rakentaa uusia, tehokkaampia, älykkäämpiä ja yhä pienempiä tietokoneita. Gates ja Allen perustivat sillä välin Microsoftin, jonka oli tarkoitus tehdä ohjelmia kaikille tietokoneille.

Koodia 16 tuntia yhtä soittoa Työnarkomaaniksi kutsuminen olisi Gatesin vähättelyä. Kukaan ei päihittänyt teini-ikäistä Billiä näytön edessä istumisessa ja ohjelmakoodin kirjoittamisessa kahdeksan, kymmenen tai 16 tuntia yhteen menoon.

Hän saattoi ohjelmoida vuorokausia lähes yhtä mittaa niin, että nukahti vain välillä näppäimistön ääreen herätäkseen tuntia tai paria myöhemmin jatkamaan ohjelmointia juuri siitä, mihin edeltävä päättelyketju oli päättynyt.

Työsuojeluviranomaiset tuskin suosittelevat moista menetelmää, mutta tuloksia tuli.

Microsoft perustettiin vuonna 1975, ja yhtiö hankkia vain muutamassa vuodessa vahvan aseman kotitietokoneiden ohjelmistomarkkinoilta.

Vuonna 1985 julkistettiin ensimmäinen Windows, ja Microsoft listautui seuraavan vuonna pörssiin. Bill Gatesista ja kolmesta muusta työntekijästä tuli heti miljardöörejä, ja 12 000 työntekijää sai henkilöstöosakkeillaan samalla miljoonaluokan omaisuuden dollareina.

Omistautuu hyväntekeväisyydelle Bill Gates vetäytyi vuonna 2000 toimitusjohtajan tehtävistä, mutta hän jatkoi vaikutusvaltaisena hallituksen puheenjohtajana. Viime vuonna hän jatkoi vetäytymistään luopumalla puheenjohtajan asemasta. Hänen muodollinen asemansa Microsoftissa on tekninen neuvonantaja.

Bill Gates on omistautunut viime vuosikymmeninä kaikin voimin hyväntekeväisyydelle. Hän on lahjoittanut valtaosan miljardiluokan omaisuudestaan säätiölleen. Maailman suurin yksityinen säätiö tukee muun muassa sairauksien torjumista ja globaalia kehitystä.

Lue lisää Windows 10 -järjestelmästä

Ehkä sinua kiinnostaa...