Kuvakaappaus Mac, ruutukuva, näyttökuva, leikkaustyökalu, kuvakaappaustyökalu

Kuvan kaappaaminen näytöltä onnistuu niin Windowsissa kuin Mac-koneessa.

Tee kuvakaappaus tietokoneella

Näytön kuvan voi helposti kaapata talteen. Leikkaustyökalu löytyy niin Windows- kuin Mac-koneelta.

maanantai 23. huhtikuuta 2018 teksti Steffen Nielsen


Joku ottaa kuvakaappauksia, toinen näyttökuvia ja kolmas ruutukaappauksia. Käytti mitä termiä tahansa, niin näytön kuvan ottaminen talteen on tarpeellinen taito.

Kuvakaappaus voi olla paikallaan esimerkiksi, kun on verkkokaupassa ja saa ruudulle vahvistuksen. Sen voi tallentaa saman tien ja helposti ottamalla kuvan koko näytöstä.   

Neuvomme, kuinka kuvakaappaus tehdään tietokoneella, oli käytössäsi sitten Windows- tai Mac-tietokone.

Kuvakaappaus Windowsin näppäinkomennoilla

Windowsissa voi käyttää joko näppäinkomentoa tai kuvakaappausohjelmaa, joka sisältyy Windowsiin. Windowsin näppäinkomennoilla kuvakaappaus syntyy näin:

  • Koko ruudun näyttökuvan saa kaapattua leikepöydälle näppäimistön oikeassa yläkulmassa olevalla Print Screen -näppäimellä (voi olla myös PrtScn tai PrtSc laitteen merkistä ja mallista riippuen).
  • Valittuna olevan ikkunan voi kaapata näppäinyhdistelmällä Alt + Print Screen.
  • Tietystä alueesta saa kuvakaappauksen painamalla ensin näppäinyhdistelmää Windows-näppäin + Vaihto + S, niin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Valitse sitten haluamasi alue hiirellä vetämällä. 

Yllä kuvatuilla tavoilla tehty kuvakaappaus tallentuu Windowsin leikepöydälle, mistä kuvan saa talteen ohjelmaan. Avaa esimerkiksi Windowsin Paint-ohjelma, valitse Liitä ja tallenna kuvan Tiedosto-valikon kautta.

Windows 10:ssä näppäinyhdistelmä Windows-näppäin + Print Screen tallentaa kuvan koko näytöltä automaattisesti tietokoneella olevaan Näyttökuvat-kansioon, joka on Kuvat-kansion alikansio.

Screenshot print screen

Valittuna olevan ikkunan voi kaapata näppäinyhdistelmällä Alt + Print Screen.

Kuvakaappaus Windowsin Kuvakaappaustyökalulla

Windowsin kuvakaappausohjelmalla saa helposti näyttökuvan suoraan kaappausohjelmaan ja sieltä kuvatiedostoksi. Lisäksi ohjelmalla voi valita, mistä kohteesta kuva kaapataan.

Windows 10:ssä ohjelma on nimeltään Kuvakaappaustyökalu. Windows 7:ssä ja Windows Vistassa (ei Basic-versiossa) ohjelman nimi on Leikkaustyökalu.

Kaappaustyökalut löytyvät helpoiten kirjoittamalla hakuun työkalun nimi. Windows 7:ssä Leikkaustyökalu on myös Apuohjelmat-kansiossa (Valitse Käynnistä > Kaikki ohjelmat > Apuohjelmat).

Kuvakaappaustyökalulla voi tallentaa kuvan tietokoneelle ja myös lähettää kuvan suoraan ohjelmasta sähköpostitse.

Kuvaan voi tehdä merkintöjä, esimerkiksi korostaa tekstiä ohjelmassa olevalla korostuskynällä tai piirtää kynällä, jonka väriä, viivan paksuutta ja kynän kärkeä voi vaihtaa.

Kuvakaappaus Mac-tietokoneessa

Mac-tietokoneessa näyttökuva tallentuu suoraan näppäinkomennolla, kuten Windows 10:ssä, mutta sillä erolla, että kuva tallentuu automaattisesti Macin työpöydälle. Macin näppäinkomennoilla kuvakaappaus syntyy näin:

  • Koko ruudun näyttökuva tallentuu työpöydälle näppäinkomennolla Vaihto + Komento (⌘) + 3.
  • Tietystä alueesta saa näyttökuvan painamalla ensin näppäinyhdistelmää Vaihto + Komento (⌘) + 4, niin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Valitse sitten haluamasi alue hiirellä vetämällä.
  • Näyttökuvan voi ottaa ikkunasta painamalla ensin näppäinyhdistelmää Vaihto + Komento (⌘) + 4, niin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Paina sitten Välilyönti-näppäintä, niin ristiosoitin muuttuu kameraksi. Korosta haluttu ikkuna viemällä kamera sen päälle ja napsauta, niin näyttökuva tallentuu työpöydälle.

Näyttökuva tallentuu Macin työpöydälle png-kuvatiedostona.

Kuvakaappaus Macin Kaapparilla

Macissa on Kaappari-ohjelma, joka on vastaava työkalu kuin Windowsin Kuvakaappaustyökalu.

Kaappari löytyy helpoiten Spotlight-haulla, joka aukeaa Finderin päässä olevasta suurennuslasista.

Kaapparilla voi valinnan, ikkunan tai koko ruudun näyttökuvan lisäksi tehdä ajastettuja koko näytön kaappauksia 10 sekunnin viiveellä. Näyttökuvan voi tallentaa png-, jpeg- tai tiff-muodossa.

Lue myös: Kaappaa puhelimen näytön kuva talteen

Kuvakaappausohjelmassa
monipuoliset toiminnot

Saatavana on myös kuvakaappausohjelmia, joissa on monipuoliset toiminnot, kuten muun muassa näytön tapahtumien tallennus videotiedostoon.

ilmaisia kuvakkaappareita on esimerkiksi Jing, jonka voit ladata Windowsille KotiMikron Etunurkasta.

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa ja pääsyn Etunurkkaan, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 KotiMikron asiantuntijoiden tarkistamaa ohjelmaa, yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...