Kuvakaappaus Mac, ruutukuva, näyttökuva, leikkaustyökalu, kuvakaappaustyökalu, screendump
Kuvakaappaus:

Kuvan kaappaaminen näytöltä onnistuu niin Windowsissa kuin Mac-koneessa.

© Shutterstock

Tee kuvakaappaus tietokoneella

Näytön kuvan voi helposti kaapata talteen. Kaappaustyökalu löytyy niin Windows- kuin Mac-koneelta.

keskiviikko 1. helmikuuta 2023 teksti S. Nielsen

Joku ottaa kuvakaappauksia, toinen näyttökuvia ja kolmas ruutukaappauksia. Käytti mitä termiä tahansa, niin näytön kuvan ottaminen talteen on tarpeellinen taito.

Kuvakaappaus voi olla paikallaan esimerkiksi, kun on verkkokaupassa ja saa ruudulle vahvistuksen. Sen voi tallentaa saman tien ja helposti ottamalla kuvan koko näytöstä.   

Neuvomme, kuinka kuvakaappaus tehdään tietokoneella, oli käytössäsi sitten Windows- tai Mac-tietokone.

> Kuvakaappauksen voi tehdä myös Android-puhelimen tai iPhonen näytöltä tällä tavalla.

Kuvakaappaus Windows 10:

Windowsissa voi käyttää joko näppäinkomentoa tai kuvakaappausohjelmaa, joka sisältyy Windowsiin. Windowsin näppäinkomennoilla kuvakaappaus syntyy näin:

  • Koko ruudun näyttökuvan saa kaapattua leikepöydälle näppäimistön oikeassa yläkulmassa olevalla Print Screen -näppäimellä (voi olla myös PrtScn tai PrtSc laitteen merkistä ja mallista riippuen).
  • Valittuna olevan ikkunan voi kaapata näppäinyhdistelmällä Alt + Print Screen.
  • Tietystä alueesta saa kuvakaappauksen painamalla ensin näppäinyhdistelmää Windows-näppäin + Vaihto + S, niin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Valitse sitten haluamasi alue hiirellä vetämällä.

Yllä kuvatuilla tavoilla tehty kuvakaappaus tallentuu Windowsin leikepöydälle, mistä kuvan saa talteen ohjelmaan. Avaa esimerkiksi Windowsin Paint-ohjelma, valitse Liitä ja tallenna kuvan Tiedosto-valikon kautta.

Windows 10:ssä näppäinyhdistelmä Windows-näppäin + Print Screen tallentaa kuvan koko näytöltä automaattisesti tietokoneella olevaan Näyttökuvat-kansioon, joka on Kuvat-kansion alikansio.

OneDriven asetuksista riippuen pelkkää Print Screen -näppäintä tai Alt + Print Screen -yhdistelmää käyttäessä näyttökuva tallentuu automaattisesti OneDriveen, jolloin kuva on tallessa pilvessä, jos sen unohtaa tuoda leikepöydältä tai sen tilalle kopioituu jotain muuta.

> Lue myös: Uutta Windows 11:ssa: Kuvakaappauksia suoraan Työpöydällä

Screenshot, Print Screen, kuvakaappaus
Print Screen

Koko ruudun saa leikepöydälle Print Screen -näppäimellä. Valittuna olevan ikkunan voi kaapata näppäinyhdistelmällä Alt + Print Screen. Kuvakaappaukseen voi käyttää myös omaa ohjelmaa, jolloin kuvaa ei tarvitse enää ladata leikepöydältä, vaan kuva on heti valmiina käsiteltäväksi ohjelmassa.

© Shutterstock

Kuvakaappaus Windowsin Kuvakaappaustyökalulla

Windowsin kuvakaappausohjelmalla saa helposti näyttökuvan suoraan kaappausohjelmaan ja sieltä kuvatiedostoksi. Lisäksi ohjelmalla voi valita, mistä kohteesta kuva kaapataan.

Windows 10:ssä ohjelma on nimeltään Kuvakaappaustyökalu. Windows 7:ssä ja Windows Vistassa (ei Basic-versiossa) ohjelman nimi oli Leikkaustyökalu.

Kaappaustyökalut löytyvät helpoiten kirjoittamalla hakuun työkalun nimi. Windows 7:ssä Leikkaustyökalu on myös Apuohjelmat-kansiossa (Valitse Käynnistä-valikosta Kaikki ohjelmat ja edelleen Apuohjelmat).

Kuvakaappaustyökalulla voi tallentaa kuvan tietokoneelle ja myös lähettää kuvan suoraan ohjelmasta sähköpostitse.

Kuvaan voi tehdä merkintöjä, esimerkiksi korostaa tekstiä ohjelmassa olevalla korostuskynällä tai piirtää kynällä, jonka väriä, viivan paksuutta ja kynän kärkeä voi vaihtaa.

> Lue myös: Vihdoinkin: Windows 10 korjaa ärsyttävän ominaisuuden

Kuvakaappaus Leikkaa ja luonnostele -työkalulla

Windows 10:n Kuvakaappaustyökalu on korvautumassa uudella Leikkaa ja luonnostele -työkalulla, jota voi jo nyt käyttää rinnan Kuvakaappaustyökalun kanssa.

Leikkaa ja luonnostele -toimintoa on jo jonkin aikaa mainostettu Kuvakaappaustyökalun ikkunassa, missä uutuutta on kehotettu kokeilemaan.

Uusi toiminto onkin varsin näppärä ja istuu saumattomasti Windows 10 -ympäristöön. Toiminnon voi avata aloitusvalikosta, jolloin työkalu aukeaa omaan ikkunaansa. Ikkunassa voi valita Uusi ja Leikkaa nyt, niin näytön yläreunaan ilmestyy palkki, josta voi valita kaapattavan alueen tai kohteen.

Vielä kätevämpää on käyttää pikanäppäintä Windows-näppäin + Vaihto + S, joka tuo palkin esiin.

Kaapattu kuva menee leikepöydälle ja myös toimintokeskukseen, josta sen voi avata Leikkaa ja luonnostele -työkalun ikkunaan, missä kuvaa voi rajata ja tehdä siihen merkintöjä.

Kuvan voi tallentaa, kopioida ja myös jakaa suoraan Leikkaa ja luonnostele -työkalun ikkunassa.

Kuvakaappaus Mac-tietokoneessa

Mac-tietokoneessa näyttökuva tallentuu suoraan näppäinkomennolla, kuten Windows 10:ssä, mutta sillä erolla, että kuva tallentuu automaattisesti Macin työpöydälle. Macin näppäinkomennoilla kuvakaappaus syntyy näin:

  • Koko ruudun näyttökuva tallentuu työpöydälle näppäinkomennolla Vaihto + Komento (⌘) + 3.
  • Tietystä alueesta saa näyttökuvan painamalla ensin näppäinyhdistelmää Vaihto + Komento (⌘) + 4, niin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Valitse sitten haluamasi alue hiirellä vetämällä.
  • Näyttökuvan voi ottaa ikkunasta painamalla ensin näppäinyhdistelmää Vaihto + Komento (⌘) + 4, niin osoitin muuttuu ristiosoittimeksi. Paina sitten Välilyönti-näppäintä, niin ristiosoitin muuttuu kameraksi. Korosta haluttu ikkuna viemällä kamera sen päälle ja napsauta, niin näyttökuva tallentuu työpöydälle.

Näyttökuva tallentuu Macin työpöydälle png-kuvatiedostona.

Kuvakaappaus Macin Kaapparilla

Macissa on Kaappari-ohjelma, joka on vastaava työkalu kuin Windowsin Kuvakaappaustyökalu.

Kaappari löytyy helpoiten Spotlight-haulla, joka aukeaa Finderin päässä olevasta suurennuslasista.

Kaapparilla voi valinnan, ikkunan tai koko ruudun näyttökuvan lisäksi tehdä ajastettuja koko näytön kaappauksia 10 sekunnin viiveellä. Näyttökuvan voi tallentaa png-, jpeg- tai tiff-muodossa.

Kuvakaappauksen voi tehdä myös älypuhelimen näytöltä tällä tavalla.

Kuvakaappaus Macin Kaapparilla
Mac-näppäimistö.

Kuvakappauksen voi tehdä Mac-laitteessa näppäinyhdistelmällä tai käyttämällä käyttöjärjestelmään kuuluvaa Kaappari-ohjelmaa,

Alla olevassa Apple-tukivideossa näet eri tapoja ottaa kuvakaappauksia Macilla.

Ota parempia kuvakaappauksia

Kuvakaappausten avulla voi havainnollistaa näytön tapahtumia esimerkiksi tietyssä toiminnossa tai ohjelmassa. Kaapattuun kuvaan voi lisätä selitykseksi myös tekstiä tai nuolia osoittamaan tiettyjä kohtia.

Ruutukuviin voi tehdä merkintöjä esimerkiksi Windowsin omalla Paint-ohjelmalla. Se ei kuitenkaan välttämättä sovellu parhaiten ruutukuvien käsittelyyn.

Hyvä vaihtoehto kuvakaappariksi on ShareX, joka esitellään KotiMikron numerossa 11/2020. 

ShareX-ohjelmalla voi tehdä näkymään merkintöjä ja tallentaa sitten näkymän kuvakaappauksena. Ohjelmalla voi myös helposti sumentaa kuvasta alueita.

KotiMikron tilaajana voit ladata ShareX:n turvallisesti Etunurkasta. Ohjelma on helppo ottaa käyttöön KotiMikron ohjeiden avulla. 

Lataa ohjelma ja sen käyttöä esittelevä artikkeli täältä.


Ehkä sinua kiinnostaa...