Kiristyshaittaohjelma
Kiristyshaittaohjelma.

Android-puhelimen käyttäjän pitää varoa kiristyshaittaohjelmia.

© Shutterstock

Uusi tutkimus: Hakkerit hyödyntävät kiristyshaittaohjelmia entistä taitavammin

Microsoftin uuden tutkimuksen mukaan hakkereista on tullut entistä taitavampia ujuttamaan kiristyshaittaohjelmia Android-puhelimiin.

perjantai 23. lokakuuta 2020 teksti M. Lorentsen


Kiristyshaittaohjelmahyökkäykset, joilla digikaapparit lukitsevat käyttäjien tiedostot ja vaativat niistä lunnaita, ovat yhä suurempi uhka.

Rikolliset ovat entistä taitavampia hyödyntämään kiristyshaittaohjelmia pyrkiessään uhrien kukkaroille.

Tämä käy ilmi Microsoftin tekemästä uudesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin hakkereiden Android-puhelimiin kohdistamia kiristyshaittaohjelmahyökkäyksiä. Tutkimuksessa havaittiin, kuinka hyökkäykset ovat entistä ovelampia.

Hakkerit ovat erityisen taitavia vaatimaan lunnaita ja pysymään samalla piilossa viranomaisilta.

LUE MYÖS: Mitä on ransomware?

Digikaapparit iskevät Android-puhelimiin uudella tavalla

Kiristyshaittaohjelmat (engl. ransomware) ovat ohjelmia, joilla lukitaan uhriksi joutuneet tiedostot salauksella. Salauksen purkuavaimesta vaaditaan lunnaita, yleensä bitcoineina.

Tietoturvaohjelmat tunnistavat haittakoodia sisältävät sovellukset ja merkitsevät ne, joista saattaa saada kiristyshaittaohjelman. Google on lisännyt Android 10:een suojan kiristyshaittaohjelmia vastaan.

Tämän takia rikolliset ovat kehittäneet uusia hyökkäystaktiikoita.

Microsoftin tutkimus osoittaa, että kiristyshaittaohjelmia esiintyy Android-puhelimissa ennennäkemättömällä tavalla. Rikolliset hyödyntävät nyt puhelimen ilmoitustoimintoa, joka tulee tavallisesti esiin, kun puhelin soi. Sen sijaan, että tulossa olisi puhelu, tuleekin lunnasvaatimus.

LUE MYÖS: Näin pelastat puhelimesi hakkerien kynsistä

Microsoft: Hakkerit entistä taitavampia

Microsoftin tutkimus osoittaa myös, kuinka hakkerit ovat kehittäneet järjestelmän, joka automaattisesti sovittaa lunnasvaatimuksen puhelimen näytön koon mukaan.

Siksi lunnasvaatimus täyttää koko ruudun ja estää puhelimen käytön, puhelimen merkistä ja mallista riippumatta.

Kiristyshaittaohjelma Androidissa
Kiristyshaittaohjelma Androidissa.

Tältä näyttää kiristyshaittaohjelman uhriksi joutuneen puhelimen näyttö.

© Microsoft

Microsoft tiivistääkin, että hakkerit osaavat piiloutua Googlelta pelottavan taitavasti. Siksi on erittäin vaikeaa tunnistaa haitallisia sovelluksia asiallisten joukosta.

LUE MYÖS: Mitä pitää tietää tietokoneviruksista

Kiristyshaittaohjelmat: Lataa vain luotettavia sovelluksia

Puhelimiin hyökkäävät kiristyshaittaohjelmat ovat valitettavasti tulleet jäädäkseen. Sen ei silti tarvitse tarkoittaa sitä, etteikö hyökkäyksiltä voisi välttyä.

Hyvä suojautumiskeino on välttää epäilyttäviä sivustoja ja olla avaamatta niiden linkkejä. Microsoftin tutkimus osoittaa, että valtaosa kiristyshaittaohjelmista tulee erilaisilta foorumeilta ja epämääräisiltä sivustoilta, eikä virallisista sovelluskaupoista tai asiallisilta sivustoilta.

Googlen Play-sovelluskauppa ei sekään silti ole immuuni kiristyshaittaohjelmille ja muille haitallisille sovelluksille, joita aina silloin tällöin pääsee pujahtamaan Googlen suojauksen läpi.

LUE MYÖS: Varo: Haittakoodi väijyy Googlen Play-kaupassa

KotiMikro suosittelee käyttämään puhelimessa ajan tasalla olevaa tietoturvasovellusta, joka suojaa pahimmilta uhkilta. Tehokkaisiin suojaussovelluksiin kuuluu Sophos Intercept X, jonka voit ladata Etunurkka-palvelusta käyttöopastuksen kera.


Ehkä sinua kiinnostaa...