Vakoiluohjelma Android-puhelimissa
Vakoiluohjelma:

Tietoturvayritys Zimperium on havainnut uudentyyppisen vakoiluohjelman eli spywaren, joka varastaa tietosi ja kuuntelee sinua puhelimen mikrofonin kautta.

© Shutterstock

Hakkerit vakoilevat Android-käyttäjiä vakoiluohjelmalla

Android-puhelimista on löytynyt uusi vakoiluohjelma, joka voi varastaa tiedostosi ja salakuunnella sinua puhelimen mikrofonin kautta. Tässä kerromme, miten vältät lankeamisen tähän ansaan.

keskiviikko 12. lokakuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Matkapuhelimista löytyy melko usein uusia haittaohjelmien muotoja.

Puhelin voi esimerkiksi täyttyä mainoksilla (mainosohjelma) tai salasanasi voidaan varastaa (tietojenkalastelu) ja tiedostosi lukita (kiristyshaittaohjelma).

Tietoturvayhtiö Zimperium on nyt havainnut uutena uhkana vakoiluohjelman, jota voidaan käyttää kiristys- ja vakoilutarkoituksiin.

RatMilad-niminen vakoiluohjelma on suunniteltu keräämään tietoja puhelimestasi.

LUE MYÖS: Nyt iPhoneen voi tulla haittaohjelma, vaikka se olisi pois päältä

Kattava ja vaarallinen vakoiluohjelma

Jos saat puhelimeesi uuden RatMilad-vakoiluohjelman, saatat olla vaikeuksissa. 

Vakoiluohjelma voi nimittäin varastaa paljon erilaisia tietoja, muun muassa seuraavat:

  • Yhteystietoluettelo
  • Tekstiviestit
  • Puhelutiedot
  • Tiedot leikepöydältä
  • GPS:n sijaintitiedot
  • Laitteen tiedot
  • SIM-kortin tiedot
  • Tiedostot

RatMilad-vakoiluohjelma pystyy varastamaan monenlaisia arkaluonteisia tietoja, mutta hakkerit voivat myös käyttää ohjelmaa salakuunnellakseen sinua tallentamalla ääntä puhelimen mikrofonilla.

LUE MYÖS: Hallitsetko puhelimesi tietoturvan?

Jaettu suositussa palvelussa

Uusi RatMilad-vakoiluohjelma on toistaiseksi levinnyt laajimmin Lähi-idässä. Tässä tapauksessa vakoiluohjelma on naamioitunut NumRent-nimiseksi väärennetyksi sovellukseksi, jota on tarkoitus käyttää satunnaisen puhelinnumeron luomiseen.

Pahaa aavistamattomat uhrit ovat ladanneet väärennettyä sovellusta pääasiassa suositun Telegram-palvelun kautta, eivätkä Androidin virallisesta Google Play Kaupasta.

Jos haluat välttyä vastaavan vakoiluohjelman lataamiselta, lataa sovelluksia virallisista sovelluskaupoista, kuten Androidin Google Play Kaupasta tai Applen App Storesta, ja lataa vain luotettavien ja tunnettujen kehittäjien sovelluksia.

LUE MYÖS: Näin löydät parhaan sovelluksen – ja vältät väärennetyt

Ehkä sinua kiinnostaa...