Nainen ja Android-puhelin

Android-laitteessa saattaa törmätä ilmoitukseen peittokuvasta, joka estää sovelluksen käytön. Ongelma on kuitenkin helppo ratkaista.

Mitä Android-puhelimen virheilmoitus näytön peittokuvasta tarkoittaa?

Oletko törmännyt Androidissasi virheeseen, joka estää sovelluksen toiminnan näytön peittokuvan takia? Näin ratkaiset ongelman.

keskiviikko 1. maaliskuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Varsinkin Android-puhelimissa saattaa ilmetä yllättäviä ja erikoisia virhetilanteita, koska Android-käyttöjärjestelmässä sovelluksilla on oikeus vaikuttaa järjestelmän asetuksiin laajemmin kuin esimerkiksi iPhone-puhelimissa käytettävässä iOS-järjestelmässä.

Eräs melko usein tuleva virhetilanne on sellainen, jossa laite ilmoittaa sovellusta käyttäessä, että ”näytön peittokuva havaittiin”, eikä anna käyttää sovellusta.

Sinunkin puhelimesi peittokuva-virhe saattoi saada sinut etsimään tietoa tästä erikoisesta virheestä, jos osuit tähän artikkeliin Google-haulla.

Mitä "peittokuva" tarkoittaa?

Peittokuva liittyy sovellukseen, jolla on oikeus tulla päällimmäiseksi muiden sovellusten päälle. Kyseessä voivat olla esimerkiksi sovelluksen kelluva valikko, joka on aina saatavilla näytöllä – myös silloin kun itse sovellus ei ole avattuna.

Peittokuva-virhe syntyy, kun jokin sovellus – kuten esimerkiksi mobiilipankki – ei tietoturvasyistä salli muiden sovellusten avautumista niiden päälle. Syynä voi olla myös se, että valmistaja ei ole päivittänyt sovellustaan vastaamaan käyttöjärjestelmän, Googlen Androidin, toimintoja.

Android-päivitykset muuttavat usein peittokuva-ominaisuuden toimintaa, ja se puolestaan edellyttää, että ominaisuutta käyttävät sovellukset ovat yhteensopivia niiden sovellusten kanssa, jotka eivät salli päällään toisen sovelluksen toimintoja, kuten esimerkiksi kelluvia valikoita.

> Lue lisää Android-asiaa

Mitkä sovellukset aiheuttavat peittokuva-virheen?

Peittokuva-virheen aiheuttaja on yleensä kolmannen osapuolen sovellus. Esimerkiksi erilaiset tehtävienhallintaohjelmat (varsinkin tyyppiä ”task killer”, ”super task killer”) ovat tunnettuja virheiden aiheuttajia. Niitä kannattaa välttää ja ne poistamalla pääsee eroon myös peittokuva-virheestä.

Eräs KotiMikron lukija KotiMikron kertoi viime vuonna lehden Kysy meiltä -palstalla, kuinka hän oli törmännyt peittokuva-ongelmaan Keepit-sovelluksen kanssa.

Toinen lukija lähetti toimitukseen hiljattain postia, jossa hän kertoi selvittäneensä, että hänen puhelimessaan peittokuva-virheen aiheutti kaksi sovellusta, Cleaner Master ja CM Security.

Tarkista, mitkä sovellukset käyttävät
peittokuva-toimintoa

Peittokuva-virheen aiheuttajia on mahdoton listata, mutta jokainen voi omasta puhelimestaan tarkistaa, mitkä sovellukset käyttävät peittokuva-ominaisuutta. Ottamalla näiltä sovelluksilta ominaisuuden pois päältä rajoitat niiden toimintaa ja estät niitä asettumasta toisten päälle.

Android-järjestelmän asetukset riippuvat käyttöjärjestelmän versiosta sekä puhelimen merkistä ja mallista, mutta periaate on kaikissa sama:

  1. Avaa puhelimen Asetukset
  2. Valitse Sovellukset
  3. Valitse Asetukset ja Lisäasetukset-kohdasta Erikoiskäyttöoikeudet
  4. Valitse Piirrä muihin sovelluksiin

Samsung-malleissa valinnat ovat usein nämä: Asetukset -> Sovellukset -> Sovellusten hallinta -> Muut sovellukset, jotka voivat olla päällimmäisenä.

Esiin tulee luettelo sovelluksista, jotka käyttävät peittokuva-ominaisuutta, ja voit ottaa kultakin sovellukselta ominaisuuden pois päältä.

Tartu tarjoukseen ja tilaa yksi numero KotiMikroa vain 3,90 eurolla, niin saat pääsyn sekä Kysy meiltä -foorumille että turvalliseen Etunurkkaan, jossa on ladattavana yli 300 tarkistettua ohjelmaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...