Kiristyshaittaohjelma hyväntekeväisyytenä
Kiristyshaittaohjelma hyväntekeväisyytenä

Kodittomat tarvitsevat apua, ja sinun täytyy auttaa heitä, jos haluat lukitut tiedostosi takaisin. Tämä on uuden kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen vaatimus.

© Shutterstock

Kiristyshaittaohjelma: Hakkerit pakottavat hyviin tekoihin

Tutkijat ovat löytäneet uuden, erittäin epätavallisen kiristyshaittaohjelman. Hakkereiden tavoitteena on nimittäin pakottaa uhri tekemään joukko hyviä tekoja.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Yleensä yhdistämme kiristyshaittaohjelmat pahantahtoisiin hakkereihin, jotka pyrkivät ainoastaan saamaan voittoa kallisarvoisten tiedostojesi kustannuksella. 

Kiristyshaittaohjelmissa hakkerit ovat digitaalisia panttivanginottajia, jotka lukitsevat tiedostosi, kunnes maksat lunnaat.

Nyt on kuitenkin löydetty aivan uusi ja ainutlaatuinen kiristyshaittaohjelmatyyppi. 

Kiristyshaittaohjelman, jonka puhekielinen nimi on "Goodwill", tarkoitus on jotain niinkin ennenkuulumatonta kuin hyväntekeväisyys, jossa uhrit pakotetaan tekemään hyviä tekoja.

Haittaohjelmasta kirjoittaa tietoturvayhtiö CloudSEK, joka on analysoinut kiristyshaittaohjelmatyypin.

Goodwill-kiristyshaittaohjelman takana olevat hakkerit haluavat, että autat muita apua tarvitsevia sen sijaan, että he saisivat maksun tiedostojesi lukituksen avaamisesta.

LUE MYÖS: Kiristyshaittaohjelmat piileskelevät väärennetyissä Windows 10 -päivityksissä

Kolme hyvää tekoa

Goodwill-kiristyshaittaohjelman tarkoituksena ei siis ole saada rahaa lunnaina, kuten yleensä. Sen sijaan hakkerit haluavat sinun tekevän hyviä tekoja.

Tarkemmin sanottuna kyse on kolmesta hyvästä teosta, jotka hakkerit kuvaavat uhreille lähettämässään viestissä:

Ensin uhrin on lahjoitettava vaatteita ja huopia niitä tarvitseville kodittomille. Sen jälkeen tulee kutsua joukko köyhiä lapsia joko Dominosiin, Pizza Hutiin tai KFC:hen ja tarjota heille heidän haluamaansa ruokaa.

Lopuksi sinut käsketään sairaalaan tarjoamaan taloudellista tukea sitä tarvitseville potilaille.

LUE MYÖS: Asiantuntijat: Kuinka usein tietokone pitäisi varmuuskopioida?

Kaikki täytyy dokumentoida

Pelkät hyvät teot eivät riitä, vaan hyväntekeväisyys on myös dokumentoitava.

Valokuvien, videoiden ja äänitallenteiden avulla sinun on todistettava hakkereille, että olet suorittanut jokaisen tehtävän, ja kaikki on julkaistava Facebookissa tai Instagramissa.

Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka moni on joutunut epätavallisen kiristyshaittaohjelmatyypin uhriksi ja missä päin maailmaa. Tutkijat ovat kuitenkin jäljittäneet hyökkääjät intialaiseen IP-osoitteeseen.

LUE MYÖS: Vältä virukset ja kiristyshaittaohjelmat: Paras tietokoneen tietoturva juuri nyt

Vältä joutumasta kiristyshaittaohjelman uhriksi

Vaikka tämä uudentyyppinen kiristyshaittaohjelma ei lähetä rahaa hakkereiden taskuihin, et todennäköisesti halua joutua hyökkäyksen kohteeksi etkä menettää tiedostojasi ja tietojasi. 

Voit suojata tietokoneesi kiristyshaittaohjelmilta käyttämällä niiden esto-ohjelmaa, kuten Abelsoft AntiRansomwarea, joka kuuluu KotiMikro-lehden tietoturvapakettiin

On myös hyvä pitää turvallinen ja päivitetty varmuuskopio tietokoneestasi ja tiedostoistasi, jotta voit helposti palauttaa sen, jos pahin tapahtuu. Tähän voit käyttää esimerkiksi Exiland Backup Standard -ohjelmaa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...