Flash Player -päivityshuijaus
Flash Player -päivityshuijaus.

Tällaisella ilmoituksella huijarit houkuttelevat käyttäjiä napsauttamaan valintaa, jonka uskotellaan olevan lopetetun Adobe Flash Playerin päivitys.

© Bleeping Computer

Varo: Hakkerit vaanivat uhreja Flash Playerin päivityshuijauksella

Hakkerit hyödyntävät parhaillaan Google-ilmoituksia, joilla tarjotaan Flash Playerin päivitystä. Flash on kuitenkin lopetettu, ja huijauslinkistä voi latautua tietokoneelle haittaohjelma.

keskiviikko 24. helmikuuta 2021 teksti M. Lorentsen


Adoben Flash Player haudattiin vuodenvaihteessa, eikä yksikään selain enää tue Flashia, jota varten tietokoneessa tarvittiin Flash Player -ohjelma.

Kaikki käyttäjät eivät kuitenkaan ole selvillä, että Flashia ei enää käytetä, ja tätä ovat rikolliset nyt alkaneet hyödyntää.

Konnien uusin konsti on houkutella käyttäjiä Flash Player -päivityksellä, joka on huijausta ja sisältää pahimmassa tapauksessa haittaohjelman.

Hakkerit hyödyntävät huijauksessa Google-ilmoituksia, joita voi käyttää saadakseen tietoa valitsemistaan asioista ja kohteista.

Käyttäjä valitsee Google-ilmoituksissa haluamansa avainsanat, joiden perusteella ilmoituksia lähetetään, ja nyt on havaittu, että näiden ilmoitusten kautta tulee väärennettyjä ilmoituksia.

Älä valitse painiketta

Väärennetyn ilmoituksen linkki ei toimi, vaan esiin tulee viesti, että Flash Player pitää päivittää, jotta sivu voidaan näyttää.

Esiin tuleva päivityskehotus on hyvin samanlainen, joita käyttäjät ovat nähneet monet kerrat, kun Flash Playeria on pitänyt päivittää.

Päivityspainike johtaakin joko väärennetylle sivustolle, jolla kalastellaan tietoja, tai painiketta painamalla saa koneelleen troijalaisen, joka varastaa salasanoja ja maksukorttitietoja.

Flash Playerin päivityspainiketta ei siis koskaan pidä painaa.

LUE MYÖS: Adobe Flash Player on nyt lopullisesti poissa

Näin hakkerit hyödyntävät Googlen palvelua

Google-ilmoitukset on tilattava palvelu, joka lähettää linkkejä sivuille, joilla oleva sisältö vastaa käyttäjän määrittämiä avainsanoja.

Hakkerit ovat hyödyntäneet palvelua hyökkäyksissä niin, että he ovat tehneet väärennettyjä artikkeleita, joissa on Google-ilmoitusten käyttäjien suosimia avainsanoja.

Avainsanalla tilattu linkki johtaa väärennetylle sivulle, jolla käyttäjää kehotetaan lataamaan Adoben Flash Player, jotta sisältö voidaan esittää.

LUE MYÖS: Virustutkia huijataan morseaakkosilla

Päivityspainikkeesta asentuu haittaohjelma

Väärennetyllä sivulla on päivityspainike, jota painamalla ei saa Flash Playerin päivitystä, vaan Bleeping Computer -sivuston mukaan painikkeesta asentuu ohjelma nimeltä One Updater.

One Updater vaikuttaa harmittomalta ohjelmalta. Se esittää joukon päivityksiä, joita käyttäjän tietokone näyttäisi kaipaavan, mutta tuloksena on, että käyttäjä tulee asentaneeksi useita ei-toivottuja tai mahdollisesti haitallisia ohjelmia tietokoneelleen.

One Updater -ohjelman kaltaisten huijausohjelmien on aikaisemmin havaittu asentavan troijalaisia, jotka varastavat käyttäjien tietoja. Jos tietokoneella on One Updater -ohjelma asennettuna, se pitää heti poistaa.

Ja jos törmää netissä artikkeliin, jota ei voi lukea asentamatta jotain ohjelmaa, selain pitää sulkea, sillä verkkosivujen lukeminen ei edellytä selaimen lisäksi mitään ylimääräistä ohjelmaa.

LUE MYÖS: Tutustu KotiMikron Tietoturvapaketin ohjelmiin


Ehkä sinua kiinnostaa...