Hakkerit ovat vastuussa Venäjän vodkapulasta
Vodkapula Venäjällä:

Toukokuun alussa vodkahyllyt ovat olleet lähes tyhjinä Venäjällä. Syynä tähän on ukrainalaisen IT-armeijan hakkerihyökkäys.

© Shutterstock

Hakkerit lamaannuttavat Venäjän alkoholimarkkinat

Ukrainalaiset hakkerit ovat vaikeuttaneet vodkanhimoisten venäläisten elämää hakkeroitumalla alkoholin jakelun keskeiseen elimeen.

tiistai 17. toukokuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Aivan kuin läntisten pakotteiden pitkästä luettelosta johtuva laaja talouskriisi ei olisi tarpeeksi, venäläiset joutuvat myös kärsimään alkoholipulasta, eivätkä voi hukuttaa talouteen ja tulevaisuuteen liittyviä huoliaan alkoholiin.

Venäjää vastaan käytävässä sodassa Ukrainan puolella toimivat hakkerit ovat laittaneet keppejä Venäjän alkoholitoimitusten rattaisiin.

Venäjän alkoholin keskusjakelujärjestelmä EGAIS hakkeroitiin viime viikolla laajamittaisessa DDoS-hyökkäyksessä, joka ylikuormitti EGAIS-palvelimia, kunnes ne sammuivat.

Monet mediat, kuten Bleeping Computer, ovat kirjoittaneet aiheesta.

LUE MYÖS: Puhelimesi tietoja lähetetään Venäjälle

Alkoholipulaa juhlapäivinä

Hakkerointihyökkäyksen uhriksi joutunut EGAIS vastaa kaikesta alkoholinjakelusta Venäjällä. Kaikkien alkoholinvalmistajien on nimittäin lain mukaan rekisteröitävä lähetyksensä EGAIS-järjestelmään.

Siksi alkoholiportaaliin kohdistuneen hyökkäyksen vaikutus venäläisiin oli laaja.

2.–4. toukokuuta 2022 tapahtuneet hakkerihyökkäykset ovat aiheuttaneet muun muassa ongelmia alkoholitoimituksissa Venäjän kansallisiin juhliin, jotka järjestettiin 1.–9. toukokuuta.

LUE MYÖS: Tuhannet venäläiset ovat ladanneet Wikipedian

Ukrainalainen IT-armeija ottaa vastuun

Venäjän alkoholimarkkinoille tehdyn suuren hakkerointihyökkäyksen takana on tiettävästi Ukrainan IT-armeija.

Ainakin IT-armeijan ryhmä nimeltä Disbalancer on Telegram-palvelussa ilmoittanut ottavansa vastuun hyökkäyksestä. 

Ukrainan IT-armeija koostuu vapaaehtoisista tietokoneasiantuntijoista kaikkialta maailmasta, jotka ovat yhdistäneet voimansa Venäjän heikentämiseksi kybersodan avulla.

IT-armeija on ilmoittanut, että EGAIS-järjestelmään ja vastaaviin venäläisiin alustoihin ollaan kohdistamassa useita hyökkäyksiä.

LUE MYÖS: Hakkerointihyökkäys on sulkenut satoja ruotsalaisia myymälöitä

Ehkä sinua kiinnostaa...