Free WiFi
Free WiFi.

Ole varovainen, kun käytät ilmaista wifiä esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa. Tietoturva on heikko julkisissa verkoissa.

© Shutterstock

Ilmainen netti voi tulla kalliiksi

"Free WiFi" voi houkuttaa hotellissa tai kahvilassa, mutta varoa pitää, sillä hakkeri voi helposti huijata liittymään väärennettyyn verkkoon.

torstai 13. heinäkuuta 2023 teksti M. Lorentsen


Näinä aikoina kassiin pakataan aurinkorasvan lisäksi myös kannettava tietokone, taulutietokone ja puhelin. Ilman niitä ei pärjää lomallakaan.

Varsinkin mobiililaitteilla on näppärä muun muassa tarkistaa paikallinen ravintolatarjonta ja myös jakaa näyttävät annoskuvat someen.

Nettiä tarvitaan käytännössä päivittäin, ja liikkeellä ollessa on vaivatonta kirjautua avoimeen ilmaiseen verkkoon heti, kun Free WiFI -kyltti osuu silmiin.

Sitä ennen on kuitenkin hyvä harkita, mitä on tekemässä.

Et nimittäin välttämättä kirjaudu siihen verkkoon, johon luulet liittyväsi. Väliin saattavat iskeä rikolliset, ja ilmaiseksi luulemastasi palvelusta voi tulla kallis lasku.

Hakkerit varastavat tietosi

Verkossa toimivat rikolliset huijaavat kaikin mahdollisin keinoin, eikä avoimien verkkojen hyödyntäminen huijauksissa ole poikkeus.

Hakkeri voi luoda väärennetyn verkon, joka vaikuttaa asialliselta ja luotettavalta. Verkko saattaa olla samanniminen tai muistuttaa verkkoa, johon olet joskus aiemmin kirjautunut, eikä ansaa silloin huomaa.

Ilmaiseen verkkoon kirjautuessa joutuu usein antamaan tietoja tai rekisteröitymään käyttäjäksi.

Väärennettyyn palveluun annetut tiedot varastetaan saman tien, ja kun käytät verkkoa, roistot voivat päästä vapaasti käsiksi esimerkiksi maksukorttitietoihisi.

LUE MYÖS: Tätä on phishing

Free Wifi rannalla
Free WiFi.

Ilmaiseen langattomaan verkkoon voi olla houkuttelevaa liittyä sen sijaan, että käyttäisi mobiiliverkkoa sähköpostin ja somepäivitysten tarkistamiseen. Palvelu on syytä tarkistaa, sillä vaarana on eksyä huijareiden luomaan väärennettyyn verkkoon.

Datakäytössä eroja

Suomessa mobiilidata on halvempaa kuin monessa naapurimaassa tai Euroopassa yleensä. Monella on myös liittymässä rajaton datakäyttö kotimaassa, joten julkiseen wlaniin ei aina ole edes tarvetta liittyä. 

Siksi suomalaiset myös käyttävät paljon mobiilidataa, mikä on tietoturvan kannalta pelkästään hyvä asia.

Ulkomailla asia on hieman toinen. EU- ja ETA-maissa mobiilidata on lisämaksutonta tiettyyn datarajaan asti, liittymästä riippuen. 

Datarajan ylimenevä osa on sitten jo kallista, pelkkä yhden gigatavun siirto voi maksaa muutaman euron. Houkutus käyttää ilmaista hotspotia on helposti suuri.

Näin suojaudut

Suojautuminen onnistuu yksinkertaisella tempulla: ota mobiililaitteesta wifi pois päältä.

Jos kuitenkin pidät wifin päällä, laitteesi saattaa muodostaa yhteyden automaattisesti lähistöllä olevaan avoimeen verkkoon.

Yhteydenmuodostus avoimeen tukiasemaan kannattaa tarkistaa laitteen asetuksista ja ottaa automaattinen yhdistäminen pois päältä, jos se on valittuna.

Kirjaudu vain verkkoihin, joiden tarjoajan olet varmistanut ja joihin kirjaudutaan salasanalla.

Käytä mobiilidataa vähintään silloin, kun kirjaudut palveluihin, jotka vaativat vahvaa tunnistautumista. Älä siis hoida pankkiasioita avoimessa verkossa.

Ja muista nauttia lomasta muutenkin kuin näytön äärellä.

LUE MYÖS: Varo: Huijarit hyödyntävät kirjoitusvirheitäsi


Ehkä sinua kiinnostaa...