Koko Tanskan 7-Elevenit hakkeroitiin
Ei viimeinen hakkerointikerta:

Tanskan 7-Eleven-myymälät joutuivat suuren hakkerihyökkäyksen kohteeksi elokuun alussa, eikä tämä ole viimeinen kerta, kun tietotekniikkarikolliset vaikeuttavat arkeamme, sanoo asiantuntija.

© Shutterstock

Asiantuntija 7-Eleven-hyökkäyksestä: Tästä tulee arkipäivää

Viime viikon kattava hakkerointihyökkäys Tanskan 7-Eleven-myymälöihin tulee turvallisuusasiantuntijan mukaan olemaan yleistä. Mitä se tarkoittaa sinun kannaltasi?

torstai 18. elokuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Maanantaina 8.8.2022 tanskalaiset asiakkaat eivät voineet yhtäkkiä ostaa taquitoksia tai kylmiä pilsnereitä tai noutaa paketteja maan 7-Eleven-myymälöistä.

Kaikki Tanskan yli 175 myymälää sulkivat ovensa.

Syynä oli vähittäiskauppaketjuun kohdistunut laaja hakkerihyökkäys – tarkemmin sanottuna kiristyshaittaohjelmahyökkäys, jossa hakkerit yleensä lukitsevat tai varastavat tietoja ja vaativat lunnaita.

Tässä tapauksessa verkkorikolliset kaappasivat 7-Elevenin maksujärjestelmät, jolloin asiakkaiden oli mahdotonta tehdä ostoksia ketjun myymälöissä.

Se aiheutti lievän kaaoksen maan 7-Eleven-myymälöissä, ja tämä tuskin on viimeinen kerta, kun kiristyshaittaohjelmahyökkäykset häiritsevät jokapäiväistä elämää, arvioi tietoturva-asiantuntija.

Hyvin organisoitunut IT-rikollisuus

7-Elevenin hakkerointihyökkäys oli erittäin kattava, ja siihen on hyvä syy. IT-rikolliset toimivat nimittäin hyvin järjestäytyneeesti. 

Näin kertoo Peter Kruse, yksi CSIS-tietoturvayrityksen perustajista.

"Rikolliset voivat rakentaa järjestelmiä, jotka muistuttavat hyvin toimivia yrityksiä, joissa on johto, henkilöstöosasto ja myyntiosasto", tietoturva-asiantuntija Peter Kruse kertoo ja jatkaa:

"Tämä tarkoittaa sitä, että vaikutus kohdistuu useampiin ihmisiin, koska masinointi on paremmin suunniteltu ja hyvin hoidettu. Portit ovat auki, ja kuka tahansa voi tehdä verkkohyökkäyksiä. Rikolliset kehittävät jatkuvasti liiketoimintaansa, aseitaan ja käyttämiään työkaluja", Peter Kruse kertoo KotiMikrolle.

Vaikuttaa meihin kaikkiin

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun IT-rikolliset vaikuttavat tavallisten ihmisten arkeen.

Esimerkiksi viime vuonna hakkerit laittoivat sadat ruotsalaiset COOP-supermarketit polvilleen, kun COOP-maksujärjestelmien alihankkijat joutuivat kiristyshaittaohjelmien uhreiksi.

Aiemmin samana vuonna amerikkalainen öljyputki Colonial Pipeline lamautui hakkerihyökkäyksestä, jossa öljynsyöttö estettiin ja jossa hakkerit vaativat 4,4 miljoonan dollarin lunnassummaa.

LUE MYÖS: Hakkerointihyökkäykset sulkevat ruotsalaiset supermarketit

Vaativat miljoonien dollarien lunnaita

7-Eleveniltä vaadittiin miljoonan dollarin lunnassummaa xmr-kryptovaluuttana maksujärjestelmien toiminnan palauttamiseksi. Myymäläketju kieltäytyi tästä ja onnistui sen sijaan saamaan järjestelmänsä takaisin toimintaan.

Hakkerit eivät siis saaneet hyökkäyksestä taloudellista hyötyä. 7-Eleven on myös ilmoittanut, että hakkerit eivät varastaneet asiakastietoja, mutta tulevaisuudessa samanlaisella kirityshaittaohjelmahyökkäyksellä voi silti olla vakavia seurauksia sinullekin.

"Tässä tapauksessa hyökkäys kohdistui maksujärjestelmiin, mutta se olisi voinut yhtä hyvin kohdistua elintarvikkeita tuottaviin yrityksiin. Yhteistä kaikille uhreille on se, että he eivät voi tehdä työtään eivätkä tarjota haluamiaan palveluja", Peter Kruse sanoo.

> LUE MYÖS: Ukrainalaiset hakkerit lamaannuttavat Venäjän alkoholimarkkinat

Hyökkäyksistä tulee arkipäivää

Peter Krusen mukaan ei ole paljonkaan tehtävissä, jotta hakkerihyökkäykset eivät vaikuttaisi yrityksiin. 

Yritykset voivat itse reagoida paremmin onnettomuuden sattuessa, mutta itse hyökkäyksiä on vaikeaa estää.

"Valitettavasti hyökkäys voi kohdistua minne tahansa. Kuluttajina meidän on totuttava siihen, että jotkin asiat eivät toimi, koska ne ovat joutuneet hakkerihyökkäysten kohteeksi", Peter Kruse toteaa.

Jos haluat suojata tietokoneesi mahdollisimman hyvin hakkereilta ja kiristysohjelmilta, asenna KotiMikro-lehden tietoturvapaketti. Lue lisää täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...