Kiristyshaittaohjelma on sulkenut satoja ruotsalaisia myymälöitä
Kiristyshaittaohjelma

Coop on sulkenut lähes kaikki Ruotsin myymälänsä Yhdysvalloissa tehdyn jättimäisen kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen vaikutusten vuoksi.

© Shutterstock

Hakkerointihyökkäys on sulkenut satoja ruotsalaisia myymälöitä

Yhdysvalloissa tehdyn hakkerointihyökkäyksen seurauksena Coop on joutunut sulkemaan lähes kaikki 800 myymäläänsä Ruotsissa.

tiistai 6. heinäkuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Supermarketketju Coop joutui sulkemaan Ruotsissa lähes 800 ruokakauppaansa. Syynä ei ollut terveydelle haitalliset elintarvikkeet tai vesivahingot, vaan hakkerointihyökkäys Yhdysvalloissa.

Coopin amerikkalainen ohjelmistotoimittaja Kaseya joutui nimittäin laajan hakkerointihyökkäyksen kohteeksi. Sen vuoksi Coopin kassalaitteet ovat poissa käytöstä. 

Hyökkäyksen takana oleva hakkeriryhmä vaatii noin 60 miljoonan euron lunnaita, jotta järjestelmät saadaan taas käyttökuntoon. 

Tuntematon hakkeriryhmä

Ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan hakkeriryhmittymä REvil on ottanut nimiinsä Kaseyan kiristysohjelmahyökkäykset.

Sama ryhmä on ottanut vastuun useista suurista kiristysohjelmahyökkäyksistä viime vuoden aikana. Monet uskovat, että ryhmän olevan Venäjällä, sillä hyökkäykset ovat suurelta osin vaikuttaneet yhdysvaltalaisyrityksiin eivätkä koskaan vaikuta venäläisyrityksiin. 

Asiantuntijoiden mukaan tälläkin hyökkäyksellä voi olla vakavia seurauksia amerikkalaisen ohjelmistotoimittajan tuhansille asiakasyrityksille eri puolilla maailmaa. 

Varmaa on, että hakkerointihyökkäys on iskenyt yhteen ohjelmistotoimittajan suurista asiakkaista Coop-kauppaketjun muodossa.

LUE MYÖS: Mikä on kiristysohjelma?

Tällaiset vaikutukset ovat kohdistuneet Coopiin

Coop on joutunut sulkemaan lähes kaikki myymälänsä Ruotsissa kiristysohjelmahyökkäyksen vuoksi. Kyse on lähes 800 myymälästä.

Kaseya toimittaa IT-ratkaisuja Coopille, ja yhdysvaltalaistoimittajaan kohdistunut kiristysohjelmahyökkäys on johtanut siihen, että Coopin Ruotsin myymäloiden kassalaitteet ovat nyt pois käytöstä.

Coopin ongelmat alkoivat perjantaina eikä niitä vielä tähän mennessä ole saatu korjattua. Coop ilmoittaa kuitenkin ruotsalaisella sivustollaan, että ongelman ratkaisemiseksi tehdään tiiviisti töitä. 

LUE MYÖS: Venäläiset superhakkerit saivat Garminin polvilleen

Laaja kiristysohjelmahyökkäys

Hakkerointihyökkäys on ollut ilmeisesti varsin laaja. Ruotsissa myös St1:n huoltoasemilla, apteekkiketjulla ja ruotsalaisilla junilla on ollut ongelmia kassajärjestelmien ja korttiautomaattien kanssa. Tämä on saanut Ruotsin puolustusministerin reagoimaan:

"Tämä on erittäin vaarallista, sillä se vaikuttaa ihmisten arkeen. Se vaikuttaa lisäksi yhteiskunnan elintarvikehuollon ja muiden perustavanlaatuisten jakelualueiden kaltaisilla sektoreilla."

"Toisenlaisessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa valtiolliset toimijat saattavat hyökätä halutessaan sulkea yhteiskunnan ja luoda kaaosta", sanoo Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist SVT:lle.

Hyökkäys on vaikuttanut myös lukuisten muiden maiden yrityksiin – joukossa on sadoittain yrityksiä, joilla on toimintaa Yhdysvalloissa. 

Palauttaa järjestelmät käyttöön tunnissa

Hakkerit ovat ilmoittaneet voivansa palauttaa Kaseyan järjestelmät toimintaan tunnissa, jos heille maksetaan noin 60 miljoonan euron lunnaat.

Vielä ei tiedetä, aikooko ohjelmistoyritys maksaa lunnassumman. Vaikuttaa siltä, että yritys aikoo ensin yrittää palauttaa järjestelmänsä toimintaan itse. 

LUE MYÖS: Kiristysohjelma hyökkää usein monta kertaa

Ehkä sinua kiinnostaa...