Tällaista taas vaihteeksi...
Vaarallinen haittaohjelmatyyppi leviää älypuhelimiin, ja tällä kertaa se kätkeytyy melko hyvin. Haittaohjelma nimittäin näkyy puhelimessa näennäisen viattomana Flash Player -sovelluksena.
Jos sinulla on epäonnea ja saat haittaohjelman puhelimeesi, se ei välttämättä ole vain epämiellyttävää. Se voi myös tulla kalliiksi.
Kyse on nimittäin FluBot-nimisestä haittaohjelmatyypistä, joka varastaa kirjautumistietosi pankkisovelluksiin ja tyhjentää niihin liittyviltä pankkitileiltä rahat.
LUE MYÖS: Varo: Uusi virustyyppi livahtaa tietoturvaohjelmien läpi
FlueBot-haittaohjelma haluaa rahasi
FlueBot-haittaohjelma on tunnettu jo kaksi vuotta, mutta jostakin syystä sitä on ollut vaikea pysäyttää.
Joka tapauksessa rikolliset keksivät jatkuvasti uusia, älykkäitä tapoja levittää haittaohjelmaa.
Tähän on hyvät perusteet, sillä jos haittaohjelma päätyy sinulle, IT-rikolliset voivat varastaa suuria summia. FluBot-haittaohjelma on nimittäin suunniteltu varastamaan kirjautumistiedot esimerkiksi pankkisovelluksiin.
Kun kirjautumistietosi on varastettu, hakkerit voivat käyttää pankkitiliäsi haluamallaan tavalla, ja se voi tulla kalliiksi.
LUE MYÖS: Tässä on hakkereiden uusin huijaus
Haittaohjelma osaa piiloutua
FluBot-haittaohjelman taustalla olevat rikolliset ovat ilmeisesti melko luovia etsiessään uhreja. Aiemmin he esimerkiksi piilottivat haittaohjelmatyypin väärennettynä tietoturvapäivityksenä Android-puhelimiin.
Uhreja varoitettiin tekstiviestillä puhelimessa olevasta viruksesta ja kehotettiin asentamaan tietoturvapäivitys. Todellisuudessa kyse oli kuitenkin haittaohjelmasta, ei tietoturvapäivityksestä.
Uudenlaisen FluBot-haittaohjelman leviäminen on monin tavoin samanlaista kuin vanhan, mutta tietoturvapäivitykseksi naamioimisen sijaan FluBot on nyt saatu näyttämään puhelimen Flash Player -sovellukselta.
LUE MYÖS: Vaarallinen haittaohjelma on naamioitu tietoturvapäivitykseksi
Leviää tekstiviestien kautta
Juuri nyt FluBotin uusi versio rehottaa Euroopassa, ja tekstiviestit ovat edelleen hakkereiden suosikkimenetelmä.
Tällä kertaa uhrit saavat tekstiviestin, jossa kysytään videosta, jonka tekstiviestin lähettäjä väittää olevan ladattu heidän puhelimestaan.
Jos napsautat linkkiä, lataat haittaohjelmia sisältävän Flash Player -sovelluksen.
Älä siis koskaan napsauta tekstiviestien tai sähköpostiviestien linkkejä, ellet tunne lähettäjää ja luota häneen.
Muista myös, että Flash Player poistettiin käytöstä yli vuosi sitten, joten älä koskaan päivitä Flash Playeria mobiililaitteisiin tai tietokoneisiin. Itse asiassa ohjelma kannattaa poistaa saman tien.
Voit suojata puhelimesi viruksilta ja haittaohjelmilta Sophos Intercept X -ohjelmalla, joka löytyy Etunurkasta täältä