Haittaohjelmia YouTubessa
Haittaohjelmia YouTubessa

Haittaohjelmiin johtavia linkkejä sisältävät videot ovat lisääntyneet suositulla YouTube-sivustolla.

© Shutterstock

Varo: Haittaohjelmat leviävät YouTuben kautta

Hakkerit hyödyntävät nykyään suosittua YouTube-sivustoa haittaohjelmien levittämiseen pahaa-aavistamattomille uhreille. Tässä kerromme, miten vältät lankeamisen tähän ansaan.

torstai 28. lokakuuta 2021 teksti M. Lorentsen

YouTube ei sisällä vain viihdyttävää ja laadukasta sisältöä, kuten kissavideoita, kattavia rakennusoppaita tai legendaaristen jalkapallo-otteluiden kohokohtia.

Suositulla videoalustalla on myös videoita, joiden tekijöillä on pahat aikomukset.

Tällä hetkellä YouTubessa on nimittäin paljon videoita, jotka on luotu vain haittaohjelmien levittämiseen.

Vaarallisiin videoihin, jotka on tyypillisesti naamioitu internetiä koskevaa nokkelaa niksiä käsitteleväksi ohjeeksi, on liitetty linkki videon kuvaukseen, ja linkkiä napsauttamalla voi joutua suuriin ongelmiin.

LUE MYÖS: Vaarallinen haittaohjelma on naamioitu tietoturvapäivitykseksi

Haitalliset videot lisääntyvät nyt valtavasti

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun verkkorikolliset käyttävät YouTubea haittaohjelmien levittämiseen, mutta tietoturvayhtiö Cluster25:n mukaan haittaohjelmien levittämistä yrittävien YouTube-videoiden määrä kasvoi viime viikolla huomattavasti.

Tuhansia videoita ja YouTube-kanavia on julkaistu, jotta katsojat saataisiin lataamaan haittaohjelmia.

Tietoturvayritys Cluster25 ilmoittaa lisäksi Bleeping Computer -medialle, että muun muassa vain 20 minuutin aikana on luotu 100 uutta videota ja 81 kanavaa, joiden taustalla on pahat aikomukset.

LUE MYÖS: Ole varovainen, jos saat tämäntyyppisen sähköpostiviestin

Houkuttee kätevillä ohjelmilla

Ensi silmäyksellä hakkereiden vaaralliset videot ovat lyhyitä opetusvideoita, joilla näytetään esimerkiksi, miten voi tienata rahaa kryptovaluutoilla tai saada ilmaisia versioita kalliista lisenssiohjelmista.

Näihin käteviin ohjelmiin pääsee näennäisesti käsiksi yksinkertaisesti napsauttamalla videon kuvauksessa olevaa linkkiä.

Et kuitenkaan lataa koneellesi kätevää työkalua. Sen sijaan saat haittaohjelman, joka varastaa salasanasi, millä voi olla odottamattomia seurauksia.

Kun haittaohjelma on koneellasi, se etsii kaikista tietokoneelle asennetuista selaimista tallennettuja maksutietoja ja muita tietoja, joita voidaan käyttää rahojesi varastamiseen.

Bleeping Computerin mukaan YouTuben omistava Google on tietoinen ongelmasta, ja Google pyrkii torjumaan hyökkääjiä.

LUE MYÖS: Asiantuntijat: Näin valitset täydellisen salasanan

Ehkä sinua kiinnostaa...