Puhelimessa oleva haittaohjelma
Puhelimessa oleva haittaohjelma

Saatat helposti asentaa FluBot-haittaohjelman Android-puhelimeesi. Hakkerit ovat nimittäin ujuttaneet FluBotin vääriin tietoturvapäivityksiin.

© Shutterstock

Vaarallinen haittaohjelma on naamioitu tietoturvapäivitykseksi

Hakkerit houkuttelevat Android-käyttäjiä asentamaan väärän tietoturvapäivityksen, joka sisältää vaarallisen haittaohjelman. Katso tästä, miten vältät ansan.

torstai 7. lokakuuta 2021 teksti M. Lorentsen

Hakkereista on tullut entistä luovempia, kun ne houkuttelevat meitä ansaan. 

Jotkut luovat väärennettyjä verkkosivustoja, kun taas toiset esiintyvät viranomaisina enemmän tai vähemmän vakuuttavissa sähköpostiviesteissään.

Nyt IT-rikolliset ovat ottaneet käyttöön upouuden menetelmän pyrkimyksissään levittää tuhoisan haittaohjelman puhelimeesi. Valitettavasti hakkereiden temppuihin voi olla helppo langeta.

Android-puhelimissa leviää FluBot-niminen haittaohjelma, joka on naamioitu tietoturvapäivitykseksi.

LUE MYÖS: Ole varovainen, jos saat tämäntyyppisen sähköpostiviestin

Naamiotu tietoturvapäivitykseksi

Uuden-Seelannin tietoturvaviranomainen CERT NZ huomasi viime viikolla, miten FluBot- haittaohjelma leviää ja vieläpä erittäin ovelalla tavalla.

Mahdollinen uhri saa matkapuhelimeensa yllättäen viestin, jossa häntä varoitetaan FluBot-tartunnasta. 

Varoituksen yhteydessä on linkki väärään tietoturvapäivitykseen, jonka tarkoituksena on pelastaa puhelin.

FluBot-haittaohjelma Androidissa
FluBot

Tämä on varoitus, jossa on väärä tietoturvapäivitys, jonka hakkerit lähettävät yrittäessään tartuttaa FluBot-haittaohjelman mahdollisille uhreilleen.

© CERT NZ


Jos kuitenkin lataat tietoturvapäivityksen, saat puhelimeesi FluBot-haittaohjelman sisältävän haitallisen sovelluksen. Jos jätät viestin huomiotta etkä napsauta sovellusta asentavaa linkkiä, mitään ei tapahdu.

Puhelimesi ei nimittäin ole saanut tartuntaa, jos saat viestin – saat haittaohjelman vain, jos seuraat linkkiä ja asennat FluBot-sovelluksen.

LUE MYÖS: Hakkerit käyttävät haittaohjelmaa tietokoneen näytönohjaimessa

FluBot-haittaohjelma voi tulla sinulle kalliiksi

Vuodesta 2020 olemassa ollut FluBot on melko vaarallinen haittaohjelmatyyppi. Jos saat tartunnan, se voi lopulta tulla kalliiksi.

Haittaohjelman päätehtävänä on varastaa kirjautumistietosi pankkisovelluksiin ja muihin maksupalveluihin, kuten MobilePayhin. Silloin sinulta voidaan ryöstää rahaa tietämättäsi.

FluBot varastaa myös yhteystietosi ja tekstiviestisi, jos puhelimeesi saa tartunnan. Näin haittaohjelma voi lähettää ystävillesi linkin sovelluksiin, joissa on FluBot. 

Muista, ettet koskaa paina tekstiviestien tai sähköpostiviestien linkkejä, jos et tunne lähettäjää. 

Voit suojata puhelimesi viruksilta ja haittaohjelmilta Sophos Intercept X -ohjelmalla, joka löytyy Etunurkasta täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...