Ainakin 50 000 tietokonetta päivässä
Ainakin 50 000 tietokonetta päivässä

Mylobot-botnet tuhoaa tietokoneita ympäri maailmaa.

© Shutterstock

Botnet tartuttaa ainakin 50 000 tietokonetta päivässä

Tietoturvayhtiö Bitsight varoittaa automaattisesta haittaohjelmaverkosta, niin kutsutusta botnetistä, joka tartuttaa ainakin 50 000 tietokonetta päivässä.

sunnuntai 5. maaliskuuta 2023 teksti M. Lorentsen

50 000 tietokonetta päivässä.

Suuri bottiverkko tartuttaa nyt haittaohjelmia tällaiseen määrään koneita.

Amerikkalainen tietoturvayhtiö Bitsight kertoo tästä raportissaan.

Botnet, joka on saanut nimen MyloBot, ottaa tietokoneet haltuunsa ja muuntaa ne boteiksi, joita voidaan myöhemmin käyttää haittaohjelmien lataamiseen ja muiden tartuttamiseen. Tällä hetkellä se leviää hurjaa vauhtia.

LUE MYÖS: Mikä on DDoS-hyökkäys?

Mikä on botnet?

Sana "botnet" muodostuu sanoista "robot" ja "network". 

Kyberrikolliset käyttävät erityisiä troijalaisviruksia useiden käyttäjien tietokoneiden tietoturvan murtamiseen, jonka jälkeen he ottavat tietokoneen hallintaansa ja organisoivat kaikki saastuneet koneet bottiverkostoksi, jota rikollinen voi hallita etäyhteydellä.

Kun tietokoneiden avulla on luotu botnet, kyberrikolliset voivat käyttää sitä DDos-hyökkäysten, roskapostikampanjoiden tai muiden kyberhyökkäysten tekemiseen.

Joissakin tapauksissa huijarit rakentavat verkoston, jota he myyvät tai vuokraavat muille, jotka voivat käyttää sitä esimerkiksi roskapostikampanjoihin.

Lähde: Kaspersky

50 000 uhria päivittäin

MyloBot löydettiin vasta vuonna 2018, mutta sen jälkeen se on kasvanut valtavasti. Bitsight kertoo raportissaan, että MyloBot tartuttaa päivittäin 50 000 tietokonetta.

Bitsightin mukaan se on kuitenkin vain jäävuoren huippu, ja todellisuudessa tietokoneiden määrä voi olla jopa 150 000 päivässä. Vuonna 2020 Bitsight havaitsi jopa 250 000 päivittäistä MyloBot-tartuntaa.

Erityisesti vaarassa ovat tietokoneet Yhdysvalloissa ja Aasiassa, mutta MyloBot on ottanut haltuunsa myös Eurooppaa, jossa on ilmoitettu hyökkäyksistä monissa maissa.

LUE MYÖS: Vaarallinen vakoiluohjelma Androidissa

Näin MyloBot iskee tietokoneeseesi

MyloBot voi periaatteessa tartuttaa minkä tahansa koneen.

Jos näin käy, hakkerit ottavat tietokoneesi haltuunsa ja käyttävät sitä niin kuin haluavat. He voivat esimerkiksi ladata lisää haittaohjelmia tietokoneellesi tai käyttää tietokonettasi osana muita hakkeri- tai roskapostikampanjoita.

MyloBotia on jopa vaikea havaita, ja se voi piileskellä tietokoneella jopa 14 päivää ennen kuin virustorjuntaohjelmat havaitsevat sen.

Suojaudu botilta virustorjuntaohjelmalla

Vaikka MyloBot käyttää erikoistekniikoita piiloutumiseen, hakkereiden voi olla vaikeampaa saada tietokonettasi hallintaansa, jos suojanasi on hyvä virustorjuntaohjelma.

KotiMikro suosittelee Avira-virustorjuntaohjelmaa, joka löytyy verkkosivustomme Etunurkasta. Ohjelma on maksuton, jos olet KotiMikro-lehden tilaaja.

> Lataa Avira ja tietoturvapakettimme Etunurkasta napsauttamalla tästä.

LUE MYÖS: Mikä on haittaohjelma?

Ehkä sinua kiinnostaa...