Uusi haittaohjelma: The Meduza Stealer
The Meduza Stealer:

Uuden haittaohjelman nimi on peräisin mytologiselta Medusa-hahmolta, jonka hiukset olivat käärmeitä.

© Shutterstock

Meduza-haittaohjelma varastaa salatut salasanasi

Äskettäin on havaittu uudentyyppinen haittaohjelma, joka sekä piiloutuu hyvin virustorjuntaohjelmilta että varastaa salasanasi.

tiistai 18. heinäkuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun KotiMikro joutuu kertomaan uudesta löytyneestä haittaohjelmasta, ja nyt näin on valitettavasti tapahtunut uudelleen.

Tietoturvayritys Uptycs on nimittäin huomannut, että pimeässä verkossa olevat rikolliset ovat kehittämässä uutta ja melko vaarallista haittaohjelmaa. Yritys kirjoittaa asiasta blogikirjoituksessaan.

Uptycin mukaan haittaohjelma voi varastaa pelottavan paljon arkaluonteisia tietoja sinusta ja käyttämistäsi palveluista. Tämä koskee muun muassa salasanaohjelmien salasanoja.

LUE MYÖS: Uusi haittaohjelma ottaa matkapuhelimesi hallintaansa

Haittaohjelma voi ohittaa salauksen

Haittaohjelma, jonka nimi on The Meduza Stealer, voi varastaa paljon tietoja sinusta, ja jos päädyt uhriksi, sillä on todennäköisesti vakavia seurauksia.

Ensinnäkin Meduza-haittaohjelma kerää kaikki selaintietosi. Tämä koskee esimerkiksi sitä, millä verkkosivustoilla olet vieraillut, miten olet käyttänyt verkkosivustoja ja mitä olet kirjoittanut verkkosivustoille.

Jos olet käyttänyt selainlaajennusta password manageriin, crypto walletiin tai kaksivaiheiseen todennukseen, Meduza pystyy myös poimimaan tietoja täältä.

Näin hakkerit voivat esimerkiksi saada salasanasi haltuunsa, vaikka luulisit niiden olevan salauksen takana.

LUE MYÖS: Yksi maailman vaarallisimmista haittaohjelmista on palannut

Vaikea suojautua Meduzalta

Meduza-haittaohjelmaa on myös vaikea havaita. Tietoturvayritys Uptycs kertoo, että useat suositut virustorjuntaohjelmat eivät havainneet haittaohjelmia lainkaan, ja erityisten tekniikoiden ansiosta ne piiloutuvat tehokkaasti.

Uptycsin mukaan Meduza-haittaohjelmaa kehitetään edelleen, joten on odotettavissa, että siihen lisätään jatkuvasti uusia toimintoja, jotka tekevät haittaohjelmasta vaarallisemman.

Toistaiseksi ei ole konkreettista näyttöä siitä, että haittaohjelmaa olisi käytetty hyökkäyksessä, joten ei ole varmaa tietoa siitä, miten voit suojautua. 

Näin vältät uhriksi joutumisen

Mediza-haittaohjelma on troijalainen. Se tarkoittaa, että se jää toimimaan tietokoneen taustalle, etkä välttämättä huomaa sen saapuneen. 

Se voi levitä muiden troijalaisten tavoin sähköpostien liitetiedostojen, väärennettyjen verkkosivujen ja mainosten kautta verkossa. Se voi kuitenkin myös tunkeutua vanhentuneiden ja suojaattomien ohjelmien kautta tietokoneellesi.  

Siksi on tärkeää, että tietokoneellasi on hyvät tietoturvaohjelmat, jotka voivat estää epäilyttävien tiedostojen lataamisen ja skannata tietokoneesi haittaohjelmien ja muun lian varalta. Jos tietokoneellasi on jo virustorjuntaohjelma, varmista, että se on aina päivitetty uusimpaan versioon. 

Etunurkassa voit KotiMikron tietoturvapaketin avulla suojata tietokoneesi.

Lataa tietoturvapaketin ohjelmat napsauttamalla tästä

LUE MYÖS: Chat GPT:ksi naamioituneita haittaohjelmia on kaikkialla

Ehkä sinua kiinnostaa...