Haitakkeita tietokoneen kimpussa
Mitä on malware?

Tietoturvayhteyksissä puhutaan malwaresta. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan, ja millä sitä vastaan suojaudutaan?

Mitä on malware?

Tietoturvayhteyksissä puhutaan malwaresta. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan, ja millä sitä vastaan suojaudutaan?

torstai 3. helmikuuta 2022


Englanninkielisellä termillä malware tarkoitetaan kaikenlaisia tietokoneelle asentuvia haittaohjelmia.

Haittaohjelmia voi asentua koneelle, jos napsauttaa epäluotettavaa linkkiä sähköpostissaan, lataa tietokoneelleen ohjelman epäluotettavasta lähteestä tai kytkee koneeseensa USB-muistin, jolle on luikahtanut haittaohjelma tiedostoja netistä ladatessa.

Malwarella eli haittaohjelmilla on eri tarkoituksia. Jotkut haittaohjelmat vakoilevat koneen käyttöä ja voivat napata pankkitili- tai luottokorttitietoja tai muita potentiaalisesti hyödynnettäviä tietoja. Toiset haittaohjelmat ottavat hallintaansa koko tietokoneen ja käyttävät sitä roskapostien lähettämiseen. Jos oikein huonosti käy, haittaohjelma kidnappaa koneen sisällön, estää pääsyn koneen tiedostoihin ja antaa ne (jos antaa!) takaisin vasta, kun käyttäjä on maksanut lunnaat!

Esimerkkejä malwaresta

Virukset ovat ohjelmia tai ohjelmakoodia, joka tuhoaa tiedostoja tai estää avattavien ohjelmien käyttöä. 

Madot ovat ohjelmia tai ohjelmakoodia, joka kopioi itseään ja täyttää koneen. 

Vakoiluohjelmat (spyware) keräävät tietoa käyttäjästä ja tämän koneella tekemistä toimista. 

Mainosohjelmat (adware) lähettävät koneelle mainoksia ja avaavat niitä esimerkiksi ponnahdusikkunoina. 

Troijalaiset ovat oikeiden ohjelmien vanavedessä koneelle latautuvia tai kunniallisiksi ohjelmiksi naamioituneita haittaohjelmia.

Kotimikrolta kysytään usein haittaohjelmista, joten olemme keränneet sivustollemme oppaita ja artikkeleista tietoturvasta sekä ensiapuohjeet tänne.

Miten haittaohjelman huomaa?

Haittaohjelmat voivat hidastaa tietokonetta, koska ei-toivottu ohjelma käyttää tietokoneen resursseja. Jos kone käy yllättäen kovin hitaaksi, voi olla syytä tutkia kone haittaohjelmien varalta.

Muita tyypillisiä oireita ovat selittämättömästi avautuvat ponnahdusikkunat ja ohjelmien käynnistyminen itsestään.

Aina haittaohjelmat eivät oireile lainkaan, mistä syystä on hyvä pitää koneensa tietoturva ajan tasalla ja tarkistaa koneensa haittaohjelmien varalta säännöllisesti.

Kotimikro on tutustunut ja arvioinut tietoturvaohjelmistoja ja alempaa tältä sivulta löydät linkkejä aiheesta: Parasta tietoturvaa tietokoneelle

Haittaohjelmien tunnistaminen ja poistaminen

Jos käytät haittaohjelmilta suojaavaa ohjelmistoa, se listaa epäilyttävät ohjelmat ja antaa sinun valita haluatko poistaa vai säilyttää ne.

Jos et tiedä pitäisikö jokin torjuntaohjelmiston löytämä ohjelma tai tiedosto poistaa, kannattaa etsiä netistä, mitä kyseisestä tiedostosta tai ohjelmasta sanotaan.

Paraskaan tietosuoja ei pysty poistamaan kaikkia haittaohjelmia. Haittaohjelmien tekijät ovat aina askelen edellä torjujia, koska he laativat koko ajan uusia versioita haittaohjelmista ja laativat uusia. Kotimikron suosittelemia haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja käyttämällä on niin hyvässä turvassa kuin mahdollista.

Haittaohjelmien välttäminen

Terve järki riittää: älä asenna tuntemattomia ohjelmia vaikka niiden väitettäisiin olevan torjuntaohjelmia.

Käytä tunnettuja virustorjuntaohjelmia.

Älä klikkaa epämääräisten sähköpostien tai muiden viestien linkkejä vaikka lähettäjä olisi tuttukin.

Tutki ulkoiset levyt ja muistit ennen kuin kopioit tiedostoja koneellesi.

Vältä laittomia tiedostojenjakopalveluita, joista ladataan elokuvia ja musiikkia ja ohjelmia. Laittomien kopioiden mukana tulee usein haittaohjelmia.

LUE MYÖS: Parasta tietoturvaa tietokoneelle

Ehkä sinua kiinnostaa...