Haitakkeita tietokoneen kimpussa

Mitä on malware?

Tietoturvayhteyksissä puhutaan malwaresta. Mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan, ja millä sitä vastaan suojaudutaan?

maanantai 11. toukokuuta 2015


Englanninkielisellä termillä malware tarkoitetaan kaikenlaisia tietokoneelle asentuvia haittaohjelmia.

Haittaohjelmia voi asentua koneelle, jos napsauttaa epäluotettavaa linkkiä sähköpostissaan, lataa tietokoneelleen ohjelman epäluotettavasta lähteestä tai kytkee koneeseensa USB-muistin, jolle on luikahtanut haittaohjelma tiedostoja netistä ladatessa.

Malwarella eli haittaohjelmilla on eri tarkoituksia. Jotkut haittaohjelmat vakoilevat koneen käyttöä ja voivat napata pankkitili- tai luottokorttitietoja tai muita potentiaalisesti hyödynnettäviä tietoja. Toiset haittaohjelmat ottavat hallintaansa koko tietokoneen ja käyttävät sitä roskapostien lähettämiseen. Jos oikein huonosti käy, haittaohjelma kidnappaa koneen sisällön, estää pääsyn koneen tiedostoihin ja antaa ne (jos antaa!) takaisin vasta, kun käyttäjä on maksanut lunnaat!

Esimerkkejä malwaresta

Virukset ovat ohjelmia tai ohjelmakoodia, joka tuhoaa tiedostoja tai estää avattavien ohjelmien käyttöä. 

Madot ovat ohjelmia tai ohjelmakoodia, joka kopioi itseään ja täyttää koneen. 

Vakoiluohjelmat (spyware) keräävät tietoa käyttäjästä ja tämän koneella tekemistä toimista. 

Mainosohjelmat (adware) lähettävät koneelle mainoksia ja avaavat niitä esimerkiksi ponnahdusikkunoina. 

Troijalaiset ovat oikeiden ohjelmien vanavedessä koneelle latautuvia tai kunniallisiksi ohjelmiksi naamioituneita haittaohjelmia.

Kotimikrolta kysytään usein haittaohjelmista, joten olemme keränneet sivustollemme oppaita ja artikkeleista tietoturvasta sekä ensiapuohjeet tänne:

Miten haittaohjelman huomaa?

Haittaohjelmat voivat hidastaa tietokonetta, koska ei-toivottu ohjelma käyttää tietokoneen resursseja. Jos kone käy yllättäen kovin hitaaksi, voi olla syytä tutkia kone haittaohjelmien varalta.

Muita tyypillisiä oireita ovat selittämättömästi avautuvat ponnahdusikkunat ja ohjelmien käynnistyminen itsestään.

Aina haittaohjelmat eivät oireile lainkaan, mistä syystä on hyvä pitää koneensa tietoturva ajan tasalla ja tarkistaa koneensa haittaohjelmien varalta säännöllisesti.

Kotimikro on tutustunut ja arvioinut tietoturvaohjelmistoja ja alempaa tältä sivulta löydät linkkejä aiheesta.

Haittaohjelmien tunnistaminen ja poistaminen

Jos käytät haittaohjelmilta suojaavaa ohjelmistoa, se listaa epäilyttävät ohjelmat ja antaa sinun valita haluatko poistaa vai säilyttää ne.

Jos et tiedä pitäisikö jokin torjuntaohjelmiston löytämä ohjelma tai tiedosto poistaa, kannattaa etsiä netistä, mitä kyseisestä tiedostosta tai ohjelmasta sanotaan.

Paraskaan tietosuoja ei pysty poistamaan kaikkia haittaohjelmia. Haittaohjelmien tekijät ovat aina askelen edellä torjujia, koska he laativat koko ajan uusia versioita haittaohjelmista ja laativat uusia. Kotimikron suosittelemia haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja käyttämällä on niin hyvässä turvassa kuin mahdollista.

Haittaohjelmien välttäminen

Terve järki riittää: älä asenna tuntemattomia ohjelmia vaikka niiden väitettäisiin olevan torjuntaohjelmia.

Käytä tunnettuja virustorjuntaohjelmia.

Älä klikkaa epämääräisten sähköpostien tai muiden viestien linkkejä vaikka lähettäjä olisi tuttukin.

Tutki ulkoiset levyt ja muistit ennen kuin kopioit tiedostoja koneellesi.

Vältä laittomia tiedostojenjakopalveluita, joista ladataan elokuvia ja musiikkia ja ohjelmia. Laittomien kopioiden mukana tulee usein haittaohjelmia.

Kotimikron artikkeleita haittaohjelmien torjumisesta

Torju ja poista haittaohjelmat 

Näin koneensa voi tarkistaa haittaohjelmien varalta ja näin haittaohjelmat poistetaan Windowsista ja Androidista Malwarebytes Anti-Malwarella. Torju ja poista haittaohjelmat

Helppo turvatarkastus pc:lle 

Onko tietokoneesi varmasti turvassa verkon vaaroilta? Microsoftin ilmainen tietoturvatyökalu tutkii ja siivoaa järjestelmän perusteellisesti erilaisten haittaohjelmien varalta. Tee pc:lle helppo turvatarkastus

Kahdeksan pahinta uhkaa 

Tietokoneen tietoturvan varmistamiseen riittää jo muutaman perusasian hallitseminen. Näin vältät pahimmat sudenkuopat. Tutkimus paljasti kahdeksan pahinta uhkaa

10 suurinta nettiuhkaa 

Valheelliset viestit ja muut huijaukset vaanivat verkon ja sähköpostin käyttäjää. Oheiseen artikkeliin on kerätty kymmenen tilannetta, joihin jokainen tietokoneen käyttäjä saattaa törmätä. 10 suurinta nettiuhkaa

Torju turhakkeet 

Unchecky on kätevä työkalu, jonka avulla vältät ohjelmien tarjoamat kylkiäiset. Torju turhakkeet

Poista haittaohjelma pelastuslevyn avulla 

Tee pelastuslevy siltä varalta, että haittaohjelma valtaa koneen. Poista haittaohjelma pelastuslevyn avulla

Suojaa puhelimesi haittaohjelmia vastaan 

Etenkin Android-järjestelmällä varustetut mobiililaitteet ovat alttiita haittaohjelmien hyökkäyksille. Laitteet kannattaa suojata tietoturvasovelluksella. Suojaa puhelimesi haittaohjelmia vastaan

Vieraile KotiMikron foorumilla

KotiMikron Kysy meiltä -foorumilla voi kysyä tietokoneista kaikkea mahdollista ja pyytää neuvoja muilta käyttäjiltä. Foorumilla toimi myös KotiMikron tukipalvelu, joka auttaa Etunurkkaa ja sen ohjelmia koskevissa pulmissa.

Tilaa KotiMikro, niin voit luoda käyttäjätilin, jolla pääset kirjautumaan foorumille ja osallistumaan keskusteluun.

Tartu tarjoukseen ja tilaa yksi numero KotiMikroa vain 3,90 eurolla, niin saat pääsyn sekä Kysy meiltä -foorumille että turvalliseen Etunurkkaan, jossa on ladattavana yli 300 tarkistettua ohjelmaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...