Hakkerit käyttävät hyväkseen kiinnostusta chatbotteja kohtaan haittaohjelmien levittämiseksi.
Haittaohjelmahälytys:

Kun törmäät ChatGPT-työkaluihin verkossa, mieti tarkkaan. Hakkerit käyttävät tekoälyä houkutellakseen sinut ja muut ansaan.

Uusi uhka-aalto: Verkko on täynnä haittaohjelmia, jotka on naamioitu chatboteiksi

Facebookin tietoturva-asiantuntijat varoittavat kasvavasta trendistä: Haittaohjelmat piiloutuvat kaikkialle verkkoon näennäisesti luotettavien ChatGPT-työkalujen taakse. Tapauksia on ilmennyt yli tuhat.

maanantai 15. toukokuuta 2023 teksti S. Nielsen

Huijaukset kulkevat digitaalisten uudistusten vanavedessä. Niin on ollut jo pitkään. 

Hakkerit ovat erittäin tietoisia siitä, mitä teknologian maailmassa tapahtuu, ja käyttävät ahkerasti ajankohtaisia aiheita huijatakseen sinua ja minua.

He tietävät nimittäin, että tietokoneen käyttäjät ovat huolimattomia etsiessään uusia ja jännittäviä työkaluja ja trendejä.

Hyvä esimerkki tästä trendistä ovat bitcoinit. Digitaalinen valuutta on ollut jo pitkään suosittua ja kysyttyä, mikä on saanut hakkerit rakentamaan väärennettyjä sivustoja, jotka houkuttelevat bitcoineilla ja bitcoin-työkaluilla, mutta todellisuudessa ne kätkevät sisäänsä haittaohjelmia.

Nyt vuorossa ovat chatbotit, kuten ChatGPT.

Lue myös: Näin suojaudut haittaohjelmilta

ChatGPT:n pitäisi saada hälytyskellot soimaan

Juuri nyt PC-käyttäjät haluavat chatbotteja. Etenkin Open.ain ChatGPT:stä löytyy epätodennäköisen paljon Google-hakuja sekä yleistä kiinnostusta ja uteliaisuutta. 

Hakkerit hyödyntävät sitä, ja chatbot-innostusta käytetäänkin aktiivisesti haittaohjelmien levittämiseen kaikkialle verkkoon.

Metan turvallisuusasiantuntijat ovat havainneet uuden kasvavan trendin, joka myös sinun on tiedostettava, jos haluat välttää ansaan joutumisen. Uhkasta kerrotaan tarkemmin tässä raportissa (englanniksi).

Lue myös: Yksi maailman vaarallisimmista haittaohjelmatyypeistä on palannut

Meta on Facebookin emoyhtiö, ja tutkimuksen tehneet asiantuntijat sanovat, että hakkerit naamioivat haittaohjelmia esimerkiksi selainlaajennuksiksi. 

Olemme jo kirjoittaneet tästä suuntauksesta "Väärennetty ChatGPT-robotti varastaa tietosi – näin suojaudut."

Chatbot-haittaohjelmia on kaikkialla

Selainlaajennukset ovat kuitenkin vain yksi kanavista, joissa hakkerit yrittävät hyödyntää chatbotteihin liittyvää mielenkiintoa. 

Kaiken kaikkiaan Facebookin työntekijät ovat tunnistaneet yli tuhat verkkosivustoa, joilla on jonkinlainen haittaohjelma, joka on naamioitu chatbotiksi.

Chatbottien takana piileskelevät haittaohjelmat leviävät monille eri alustoille. Metan asiantuntijat ovat nimenneet muun muassa palveluita kuten Dropbox, Google Drive, Mega, MediaFire, Discord, Microsoft OneDrive ja Applen iCloud.

Lue myös: Uusi Hook-haittaohjelma voi ottaa Android-puhelimesi hallintaansa

Tietoturvan kannalta chatbotit ovat susi lampaan puvussa. Hakkerit käyttävät robotteja myös haittaohjelmien taakse kätkeytyvän haitallisen koodin kirjoittamiseen.

Näin suojaudut haittaohjelmilta

Jos haluat käyttää chatbottia, ole aina tarkkana. 

Siirry aina suoraan virallisille verkkosivuille, joko ChatAI:n viralliselle verkkosivustolle ChatGPT:n testaamiseen, käytä ChatGPT:tä suoraan Bingissä tai käytä tätä laajennusta Chromessa.

> Lue myös: Kokeile ChatGPT:tä – chatbot, josta kaikki puhuvat

Ole varovainen sekä postilaatikossasi että verkossa, jos törmäät sivustoihin, jotka yrittävät houkutella sinua asentamaan chatbotin.

Kyseessä voi olla myös Internetin monet mainokset, jotka yrittävät saada sinut käyttämään ChatGPT:n väärennettyä versiota.

Lue myös: Microsoft haluaa murskata Googlen: Lisää chatbotin Bingiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...