Nainen on yhdistänyt suuren ulkoisen näytön tietokoneisiinsa.
Helppo niksi:

Jos liität kaksi tietokonetta samaan näyttöön, saat paljon enemmän tilaa työpöydälle.

© Shutterstock

Näin yhdistät kaksi tietokonetta samaan näyttöön

Onko sinulla kaksi tietokonetta, mutta vain yksi näyttö? Näin jaat saman näytön helposti kahdelle tietokoneelle. Seuraavassa näytämme, miten se onnistuu.

perjantai 19. toukokuuta 2023 teksti R. Udsholt

Monella on kotona useita tietokoneita. Sinulla saattaa esimerkiksi olla edelleen Windows 10 -tietokone, vaikka olisit ostanut uudemman Windows 11 -käyttöjärjestelmälla varustetun mallin – tai ehkä sinulla on sekä työ- että kotitietokone.

Jos molempiin täytyy yhdistää erillinen näyttö, se vie helposti paljon pöytätilaa.

Onneksi kahden tietokoneen yhdistäminen samaan ulkoiseen näyttöön on melko helppoa, jolloin se näyttää valitsemasi tietokoneen näyttökuvaa.

> Lue myös: Näin käytät kahta näyttöä Windowsissa

Miten liitän kaksi tietokonetta yhteen näyttöön?

Jos haluat yhdistää kaksi tietokonetta samaan ulkoiseen näyttöön, voit tehdä sen monella eri tapaa. 

Valittava menetelmä riippuu pohjimmiltaan näytön tyypistä. 

Tässä näytämme yleisimmät menetelmät – ja jos sinulla on tuuria, et joudu edes ostamaan lisälaitteita. 

Seuraavassa käymme läpi kolme tapaa liittää kaksi tietokonetta yhteen näyttöön:

Tapa 1:

Liitä molemmat tietokoneet suoraan näyttöön

Useimmissa uusissa näytöissä on useita liitäntöjä. Voit tarkistaa asian näytön takaosasta, jossa on yleensä VGA-, DVI-, DisplayPort- tai HDMI-liitännät. 

Jos olet onnekas, voit vain liittää molemmat tietokoneet niiden näyttökaapeleilla näytön taakse omiin liitäntöihinsä. 

Näyttöön voi nimittäin liittää samanaikaisesti useita näyttökaapeleita.

Jos sinulla on tuuria, olemassa olevat näyttökaapelit sopivat tähän tarkoitukseen. Muussa tapauksessa hanki kaapeli, joka sopii tietokoneen näyttöliitäntään ja näytön vapaaseen liitäntään. 

> Jos sinulla on vanhoja kaapeleita, joista et ole varma, haluatko säilyttää vai heittää ne pois, kannattaa lukea Etunurkan artikkeli "Hyvästit vanhoille kaapeleille ja liitännöille"

Uusia kaapeleita voi ostaa edullisesti verkosta

Jos esimerkiksi yhden tietokoneen näyttökaapeli vie näytön HDMI-liitännän, jolloin näyttöön jää vapaaksi vain DVI-liitäntä, joudut ostamaan näyttökaapelin, joka voidaan kytkeä toisesta tietokoneesta näytön vapaaseen DVI-liitäntään. 

Tarkista siksi tietokoneen näyttöliitäntä (tavallisesti HDMI, DisplayPort/mini-DisplayPort, VGA tai USB-C) ja etsi tarvitsemasi kaapelityyppi Googlesta. Voit hakea esimerkiksi sanoilla "HDMI-DVI kaapeli". 

Näin löydät nopeasti verkkokaupan, josta voit ostaa näyttökaapelin, jonka voit liittää tietokoneen HDMI-lähdöstä näytön DVI-tuloon. 

> Lue myös: Näin saat HDMI-liittimen tietokoneellesi

Tarkista, mitä liitäntöjä näytössä on, esimerkiksi HDMI, Displayport tai DVI.
Liitännät:

Näytön takaa näet, mitä liitäntöjä voit käyttää tietokoneiltasi. Voit liittää useita tietokoneita erilaisilla kaapeleilla – se on helpoin ratkaisu. 

Siirry tietokoneelta toiselle suoraan näytöllä

Näyttökaapeleita on saatavilla lähes kaikissa kuviteltavissa olevissa yhdistelmissä, ja ne maksavat yleensä n. 15 euroa.

Kun olet liittänyt molemmat tietokoneet näyttöön näyttökaapelilla, voit vaihtaa helposti kahden tietokoneen välillä käyttämällä näytön Input- tai Source-painiketta. Painike on yleensä näytön oikeassa alakulmassa.

Voit siirtyä tietokoneelta toiselle ja valita haluamasi tietokoneen painamalla painiketta.

Jos kyseessä on kannettava tietokone, et välttämättä saa aluksi sen kuvaa näkyviin näytölle. 

Jos näin käy, paina sen näppäimistöltä Windows-näppäin + P ja valitse näkyviin tulevasta valikosta Laajenna tai Kopioi. Sitten kuva lähetetään näytölle.

> Lue lisää kannettavan tietokoneen liittämisestä ulkoiseen näyttöön täältä

Tapa 2:

Yhdistä kaksi tietokonetta yhteen näyttöön HDMI-kytkimellä

Mikä on HDMI-kytkin? HDMI-kytkin on pieni laite, jonka avulla useita HDMI-laitteita (esim. tietokoneita, joissa on HDMI-näyttökaapeli) voidaan liittää yhteen näytön HDMI-liitäntään.

Tässä tapauksessa kyseessä on tietokonenäyttö, jossa on HDMI-liitäntä, mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi televisiossa, jossa on vain yksi HDMI-liitäntä, mutta johon haluat liittää useita HDMI-laitteita (esim. DVD-soittimen, Chromecastin jne.) samanaikaisesti. 

HDMI-liitännän voi siis laajentaa helposti HMDI-kytkimellä.

> Lue myös: Käytä tablettia tietokoneen lisänäyttönä

Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60:lla voidaan liittää kaksi tietokonetta yhteen näyttöön
HDMI-kytkin:

HDMI-kytkimiä saa yleensä n. 20 eurolla. Tässä on esimerkiksi Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60, jonka avulla on helppo vaihtaa kahden samaan näyttöön kytketyn tietokoneen välillä. 

Tämä malli on niin kätevä, että voit käyttää sitä myös toisinpäin, eli yhdistämään kaksi näyttöä samaan tietokoneeseen.

© Sandberg

HDMI on yleisin tulo- ja lähtöliitäntä

HDMI-kytkin voi siis olla hyvä ratkaisu, jos näytössä on vain yksi näyttöliitäntä tai jos haluat välttää useamman kuin yhden näyttökaapelin yhdistämistä näyttöön käytännön tai esteettisistä syistä. 

Voit ostaa erinomaisen HDMI-kytkimen n. 20 eurolla. Kun olet hankkinut sen, liitä molempien tietokoneiden HDMI-liittimillä varustetut näyttökaapelit HDMI-kytkimeen ja liitä sitten kytkimen HDMI-kaapeli näytön HDMI-liitäntään. 

Tavallisesti voit vaihtaa kahden tietokoneen signaalin välillä HDMI-kytkimen painikkeen painalluksella. 

HDMI on selkeästi käytetyin tulo- ja lähtöliitäntä näytöissä. Jos näytössäsi ja tietokoneissasi on DVI- tai DisplayPort-liitäntä, on olemassa myös DVI-kytkimiä ja DisplayPort-kytkimiä, jotka toimivat hyvin samalla tavalla kuin HDMI-kytkimet - paitsi että kaikkien liitäntöjen on tietenkin oltava DVI- tai DisplayPort-liitäntöjä.

> Lue myös: Viisi asiaa, jotka seuraavassa tietokoneen näytössäsi tulee olla

Tapa 3:

Liitä kaksi tietokonetta yhteen näyttöön KVM-kytkimellä

Mikä on KVM-kytkin? Lyhenne tulee sanoista "keyboard, video ja mouse". KVM-kytkimen avulla voit käyttää samaa näyttöä, näppäimistöä ja hiirtä kahdella tai useammalla tietokoneella samanaikaisesti.

Saat siis kaksi erillistä näyttöä pois työpöydältä, ja tarvitset myös enää vain yhden hiiren ja yhden näppäimistön. 

ATEN HDMI KVM -kytkimellä liität kaksi tietokonetta yhteen näyttöön
KVM-kytkin:

KVM-kytkimiä on saatavana useissa eri hintaluokissa. Edullisemmasta päästä on esimerkiksi ATENin valmistama HDMI KVM -kytkin. Sen avulla voit yhdistää kaksi tietokonetta yhteen näyttöön, yhteen näppäimistöön, yhteen hiireen, yhteen mikrofoniin ja yhteen kaiuttimeen, ja voit vaihtaa tietokoneiden välillä kaukosäätimellä.

© ATEN


Monet valmistajat valmistavat KVM-kytkimiä, joten Google-haulla löydät helposti verkkokaupan, jossa on tarpeisiisi ja lompakollesi sopiva KVM-kytkin.

Yhteistä niille on se, että yhdistät vain näytön, hiiren ja näppäimistön KVM-kytkimeen ja molemmat tietokoneet kytkimeen. Kaikki tähän tarkoitukseen tarkoitetut kaapelit toimitetaan yleensä pakkauksen mukana.

Kun yhteys on muodostettu, voit vaihtaa kytkettyjen tietokoneiden välillä painamalla KVM-kytkimen painiketta tai käyttämällä mukana toimitettavaa kaukosäädintä – niin helppoa se on. 

KVM-kytkimiä saa alkaen 40–50 eurolla riippuen siitä, kuinka moneen tietokoneeseen haluat liittää ne ja kuinka paljon toimintoja niissä tarvitaan.

> Lue myös: Vältä työpöydän kaapelispagetti

Ehkä sinua kiinnostaa...