Käytä vanhaa näyttöäsi kannettavan lisänäyttönä
Lisänäyttö

Ylimääräiseksi jäänyt näyttö saa uuden elämän, kun yhdistät sen kannettavaan tietokoneeseen. Liittäminen ja käyttöönotto eivät vaadi erikoisosaamista, vaan jokainen voi tehdä sen helposti itse.

Tee vanhasta näytöstä kannettavan lisänäyttö

Vanhasta pöytäkoneesta voi ottaa uusiokäyttöön ylimääräiseksi jääneen näytön. Yhdistämällä näytön kannettavaan tietokoneeseen saa helposti lisää työpöytätilaa Windowsiin.

keskiviikko 25. syyskuuta 2019


Kannettavan tietokoneen etuna on varsinkin sen liikuteltavuus. Kompaktina laitteena se on myös helpompi sijoittaa kuin suurikokoinen pöytäkone, jossa on keskusyksikkö ja näyttö erikseen.

Kannettava onkin useimpien valinta tietokoneeksi, sillä siihen on lähes yhtä helppo yhdistää oheislaitteita kuin pöytäkoneeseen.

Vanhan keskusyksikön voi kiikuttaa keräyspisteeseen, mutta pöytäkoneen näytöstä ei välttämättä kannata luopua.

Lisää työpöytätilaa Windowsiin

Vanhalle näytölle voi nimittäin antaa uuden elämän kannettavan lisänäyttönä. Lisänäytön yhdistäminen ja käyttöönotto onnistuu helposti.

Lisänäytön avulla saa lisää työpöytätilaa, kun työpöydän voi jakaa kahdelle näytölle.

Lisänäyttöä voi käyttää myös ainoana näyttönä varsinkin, jos näyttö on tuumakooltaan kannettavan näyttöä selvästi kookkaampi. 

RCA-komposiittiliitäntä, VGA, DVI, HDMI ja DisplayPort

Kannettavassa tietokoneessa voi olla useita liitäntöjä lisänäyttöä varten. Kuvassa on RCA (vas.), VGA, DVI, HDMI ja DisplayPort.

© Shutterstock

Yhdistä näyttö kannettavaan

Lisänäytön yhdistämiseen tarvitaan näyttökaapeli, jonka toinen pää liitetään kannettavan näyttöliitäntään ja toinen pää näytössä olevaan liitäntään.

Näyttökaapeli voi myös olla kiinteästi kiinni näytössä. Kaapelin ja kannettavan näyttöliitännän väliin voi hankkia sovittimen, jos kaapelin liitin ei käy suoraan kannettavan liitäntään.

Jos näytössä on VGA-liitäntä, niin silloin liittäminen onnistuu yksinkertaisesti näytön omalla kaapelilla, sillä monissa kannettavissa on myös VGA-liitäntä lisänäyttöä varten.

DVI on myös yleinen liitäntä vähän vanhemmissa näytöissä. Silloin liittäminen kannettavan VGA-liitäntään onnistuu, kun väliin hankkii sovittimen, jonka toinen pää sopii näyttökaapelin DVI-liittimeen ja toinen pää kannettavan VGA-liitäntään.

Tutustu myös alla olevaan pieneen kaapelioppaaseen.

Tuo Windowsin työpöytä lisänäytölle

Sammuta tietokone ennen näyttökaapelin yhdistämistä. 

Kun lisänäyttö ja kannettava on yhdistetty näyttökaapelilla, käynnistä tietokone, niin Windows tunnistaa ulkoisen näytön automaattisesti ja voit valita haluamasi näyttötyylin.

Avaa näytön jakoasetukset näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin + P, niin voit valita, millä tavalla näytöt esitetään.

Valitsemalla Laajenna kannettavan näyttö laajennetaan lisänäytölle, jolloin voit käyttää kahden näytön laajuista työpöytää.

Pieni kaapeliopas

DVI: Useimmissa näytöissä on dvi-liitäntä, mutta kannettavissa liitäntää ei käytetä. Näytössä saattaa olla myös muita liitäntöjä tai sitten tarvitaan joko hdmi-dvi-johto tai sovitin, jolla erilaiset liitännät voi yhdistää.

HDMI: Kaikissa uudehkoissa tietokoneissa on hdmi-liitäntä, jollainen on myös monissa televisioissa. Näytöissäkin on usein hdmi-liitäntä, ja silloin kannettavan kuvasignaalin saa siirrettyä tavallisella hdmi-johdolla.

VGA: Liitäntä on ollut käytössä 1980-luvun lopusta alkaen, ja sitä näkee yhä uusissakin näytöissä ja tietokoneissa. Jos näytössä ja koneessa on tällaiset liitännät, niin liittämiseen riittää vga-kaapeli.

DisplayPort: Uusissa näytöissä on usein displayport-liitäntä, mutta kannettavissa se on harvinainen. Useimmissa näytöissä on myös jokin muu liitäntä – kuten vga- tai hdmi-liitäntä – jota voi käyttää, tarvittaessa sovittimen avulla. 

RCA: Komposiittivideoliitäntää rca-kaapelin kautta käytetään harvoin. Rca-kaapelilla voi kuitenkin tuoda kuvan näytölle esimerkiksi PlayStation-konsolista.

Käytä kannettavaa tehokkaasti

Vanhan näytön uusiokäyttö on vain yksi monista asioista, joilla voi helposti parantaa työskentely-ympäristöä kannettavaa tietokonetta käytettäessä.

KotiMikron numerossa 15/2019 kerrotaan, kuinka työpistettä voi laajentaa, kun käytössä on kannettava tietokone. Käytön ergonomiaa voi parantaa myös erillisellä näppäimistöllä, hiirellä ja esimerkiksi kaiuttimilla. Artikkelissa kerrotaan, kuinka oheislaitteet voi kytkeä kannettavaan.

Artikkelissa on myös kannettavan käyttöä parantavia vinkkejä, joilla optimoit työskentelyäsi kotikonttorissa.

Voit lukea artikkelin uudesta lehdestä tai Etunurkasta (vain tilaajille)


Ehkä sinua kiinnostaa...