Valitse sopiva työpöytä

Pöytätietokoneen pariksi voi nykyään hankkia kohtuuhinnalla reilun kokoisen paneelin.

© Shutterstock

4 asiaa, jotka näytössä kuuluu olla

Uutta näyttöä valitessa kannattaa tarkastaa, ettei vahingossa tule maksaneeksi tarpeettomista ominaisuuksista. Tietyt perusasiat pitää kuitenkin olla kunnossa.

keskiviikko 1. elokuuta 2018 teksti Morten Skeldal Østergaard


Näytön tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu luonnollisesti kuvanlaatu. Tarkkuuden lisäksi myös kirkkauden ja kontrastin tulee olla hyvää tasoa. 

Väritoiston kohdalla on syytä huomioida näytön käyttötarkoitus. 

Voimakkaat värit sopivat hyvin peli- ja elokuvakäyttöön, mutta esimerkiksi valokuvien käsittelyssä väritoiston tulee olla mahdollisimman luonnollinen, jolloin kuva näyttää samanlaiselta sekä ruudulla että paperille tulostettuna. 

Näytössä pitää olla nämä ominaisuudet:

Tiettyä käytötarkoitusta varten näytöltä voidaan vaatia erikoisominaisuuksia, mutta seuraavat perusasiat näytöstä pitää löytyä joka tapauksessa.

1. Riittävä tarkkuus

Isokokoisen näytön tarkkuuden tulee olla vähintään täyden teräväpiirtostan­dardin mukainen (1920 x 1080 pikseliä). 

Suurella tarkkuudella kuva on terävämpi ja työpöytätilaa on tarjolla enemmän.

2. Mattapintainen paneeli

Kiiltävä paneeli voi näyttää tyylikkäältä, mutta älä anna elegantin ulkoasun hämätä. Matta pinta on työskennellessä parempi, sillä se ei heijasta ympäristön valonlähteitä.

3. Yleinen kuvasuhde

Näytön kuvasuhteeksi kannattaa yleensä valita 16:9, joka on tv-ohjelmien ja elokuvien yleisin laajakuvamuoto. 

Tällöin esimerkiksi suoratoistopalveluissa kuvan reunoille ei jää mustia palkkeja.

4. Korkeussäätö

Korkeussäätö kuuluu näytön tärkeimpiin ergonomisiin ominaisuuksiin. 

Sopiva korkeus tekee työskentelystä huomattavasti mukavampaa ja voi myös säästää niska- ja hartiavaivoilta.

> Lue lisää asiaa näytöistä

Suurtestissä pc-näytöt

KotiMikron numeron 12/2018 suurtestissä on kuusi 27-tuumaista näyttöä. 

Tämä tuumakoko on nykyään peruskoko, sillä vielä muutama vuosi sitten pöytätieto­koneen parina oli useimmiten 22–24-tuumainen paneeli. 

Suuremmalla näytöllä on monia etuja: laajakuvaruudulla riittää tilaa useammille ohjelma­ikkunoille samanaikaisesti ja valikot sekä muut kohteet saa näkyviin suuremmassa koossa. 

Testissä on näyttöjä tunnetuilta valmistajilta, kuten Acerilta, Asukselta, HP:ltä sekä Philipsiltä. Tarkastelun keskiössä on kuvanlaatu, käyttömukavuus ja toiminnot. 

Osta KotiMikron irtonumero lehtipisteestä tai tilaa lehti, niin voit lukea sitä saman tien tietokoneella tai mobiililaitteella Wype-palvelussa, jossa on luettavana 12 viimeistä numeroa.

KotiMikro suosittelee: Käytä ergonomista hiirtä

Erikoishiiri voi tuoda avun ongelmiin, jos hiirikätesi tulee helposti kipeäksi ja niskasi tuntuu jäykältä. Ergonomista hiirtä käyttäessä käden asento on lähempänä luonnollista kättelyasentoa, joka ei rasita kättä samalla tavalla kuin ote tavallisen hiiren päältä.

Tartu tarjoukseen, niin saat neljä numeroa KotiMikroa ja hiirikäsivammoja ehkäisevän ergonomisen hiiren yhteensä vain 21,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Hiiren neljä painiketta sijaitsevat hiiren molemmilla puolilla, joten niitä on helppo käyttää etusormella ja peukalolla.

Oheisesta videosta näet, kuinka ergonominen hiiri toimii.

Ehkä sinua kiinnostaa...