Maailman viisaat ovat vuosikymmenien ajan luvanneet meille langatonta elämää, jossa hallitsemattomat kaapelisotkut ovat historiaa.
Todellisuudessa vuonna 2023 kaapelit ja johdot ovat kuitenkin edelleen välttämättömiä. Langaton reititin tarvitsee virtaa, kuten myös langaton laturi, ja langaton tulostin täytyy niin ikään yhdistää pistorasiaan.
Siksi tarvitaan edelleen älykkäitä ratkaisuja, joilla johdot voidaan piilottaa niin, etteivät ne ole tiellä tai häiritse tietokoneen ja television käyttöä.
> Lue myös: Luovu vanhoista kaapeleista ja liitännöistä
Vie kaapelit pöydän läpi
Olet varmasti nähnyt tällaisen kätevän ratkaisun aiemmin: Kyseessä on ns. kaapeliläpivienti, joka asennetaan pöydässä olevaan reikään niin, että kaapelit voidaan viedä suoraan pöytätason läpi. Tällaisia tuotteita voit ostaa esimerkiksi suoraan rauta- ja sähkötarvikekaupoista edullisimmin 3 eurolla.
Todella kätevä ratkaisu on myös kaapeliläpivienti, jossa on myös USB-portit, joten voit liittää laitteesi ja USB-muistitikut suoraan työpöydässä oleviin portteihin.
Joissakin malleissa on jopa kuulokeliitäntä sekä SD- ja MicroSD-muistikortinlukija, joten voit laittaa perinteisen kortinlukijan sivuun työpöydän laatikkoon. Tätä kutsutaan pistorasiapaneeliksi tai ”in-desk hubiksi”, ja niitä on saatavana useita malleja.

Käteviä kaapeliläpivientejä, eli pistorasiapaneeleita, on saatavana useita versioita – tässä Icy Boxin mallissa on USB 3.0, USB C, näyttö sekä SD- ja MicroSD-muistikorttiliitännät.
Voit esimerkiksi ostaa mallin, jossa on neljä USB 3.0 -porttia , mutta ei kortinlukijaa.
Saatavana on myös versio, jossa on neljä USB 3.0 -porttia sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät. Sellainen maksaa edullisimmillaan alle 50 euroa.
Kaapeliläpiviennin luksusversiossa on sekä kaksi USB 3.0- ja USB C -liitäntää, näyttö, joka osoittaa lataustehon ampeereina, että SD- ja MicroSD-muistikortinlukijat. Se maksaa noin 55 euroa.
> Lue myös: Uusi nimeämistapa: USB-tyyppejä on helpompi ymmärtää
Näin kaapeliläpivienti asennetaan
Useimpien kaapeliläpivientien koko on 60 mm, mutta jotkut läpiviennit ovat kooltaan 80 mm. Siksi yleensä kannattaa käyttää halkaisiltaan 60 mm:n reikäsahaa ja porata työpöytään reikä, josta kaapelit vedetään läpi.
Yleensä läpivienti on järkevää sijoittaa näytön taakse, mutta kuitenkin sellaiseen kohtaan, josta yllät helposti USB-portteihin istuessasi tietokoneen ääressä.
Kun olet poraanut reiän työpöydän läpi, työnnä kaapeliläpivienti paikalleen reikään, ja olet valmis vetämään johdot sen läpi.
Yhdistä lopuksi kaapeliläpiviennin USB-kaapeli tietokoneeseen, jotta voit käyttää USB-liitäntöjä ja kortinlukijoita.
> Lue myös: Tämän vuoksi tarvitset USB-keskittimen

Kaapeliläpivientejä on saatavana 60 ja 80 mm:n kokoisina malleina, joten tarvitset 60 tai 80 mm:n reikäsahan. Poraa nyt työpöytään reikä, jos haluat vetää esimerkiksi näytöstä tulevan johdon pistorasiaan. Paina lopuksi kaapeliläpivienti aukkoon ja liitä USB-kaapeli tietokoneeseen.
Näin pääset eroon johtosotkuista
Nyt saatavilla olevasta KotiMikron numerosta 3/2023 voit lukea neljästä muusta erinomaisesta ideasta, joiden avulla pääset eroon tietokoneesi työpisteen ympärillä olevista kaapeleista.
Kerromme myös, mitä tuotteita kannattaa ostaa, jos haluat työskennellä tietokoneella sotkeutumatta johtoihin.