Viime viikolla Microsoft paljasti lisäävänsä suositun chatbotin, ChatGPT:n, osaksi Bing-hakukonettaan.
Google kiirehti siis julkaisemaan oma versionsa tekoälystä, Bardista, jonka se aikoo ottaa käyttöön Googlen hakukoneessa lähitulevaisuudessa
Ajatuksena on, että hakukenttään voi esittää kysymyksiä selkokielellä ja saada johdonmukaisen vastauksen Googlen uudelta Bard-chatbotilta.
Jos sinulla on jatkokysymyksiä vastaukseen, Bardin pitäisi myös voida osallistua pidempään keskusteluun, jossa voit esimerkiksi saada tarkennuksia kysymyksiisi.
> Lue lisää ChatGPT:stä – robotista, joka osaa vastata (lähes) kaikkiin kysymyksiisi
Mikä on Google Bard?
Bard on Googlen chatbotti, jonka odotetaan tulevan käyttöön Googlen hakukoneessa kevään 2023 aikana.
Bard toimii suositun ChatGPT:n tyyliin, joka osaa vastata kaikenlaisiin kysymyksiin. Suurin ero on siinä, että Bard hakee tietoa myös verkosta antaakseen sinulle parhaat vastaukset.
Googlen hakukone on toistaiseksi pystynyt vastaamaan parhaiten hyvin konkreettisiin kysymyksiin, kuten "Kuinka monta kosketinta pianossa on?". Tulevaisuudessa sinun pitäisi saada vastauksia myös epätarkempiin kysymyksiin, kuten "Onko helpompaa oppia soittamaan pianoa vai kitaraa?".
> Lue myös: Näin teet kuvia tekoälyn ja Dall-e-palvelun avulla

Google Bard vastaa kysymyksiin puhelimessa.
Milloin Google Bard tulee?
Google esitteli Bardin 6. helmikuuta 2023 – päivä sen jälkeen, kun Microsoft esitteli vastaavan tekoälyaloitteensa Edge-selaimeen ja Bing-hakukoneeseen.
Bard on nyt viimeisessä testausvaiheessa, ja lähiviikkoina palvelu tulee kaikkien Googlen käyttäjien saataville.
Aluksi Bard on saatavilla kevyenä versiona, joka ei vaadi Googlen palvelimilta niin paljon laskentatehoa.
> Lue myös: Verkkohaut helpottuvat huomattavasti Googlen uuden sivupalkin avulla
Mistä Google Bard hakee tietoa?
Bard perustuu Googlen koneoppimismalliin (Language Model for Dialogue Applications, LaMDA), jossa tietokone oppii, kun sille syötetään suuria määriä tietoa verkosta.
Searchenginejournal-sivuston mukaan Bardin saamista tiedoista 12,5 prosenttia on peräisin Wikipediasta ja 12,5 prosenttia verkkosisällöstä.
Loput 75 prosenttia on peräisin LaMDA:n Infiniset-nimisestä tietokokonaisuudesta, joka myös kerää tietoja eri lähteistä, kuten verkosta.
Bard antaa sinulle siis parhaan vastauksen, joka perustuu sekä koneoppimiseen että Googlen omaan hakukoneeseen. Toisin kuin alkuperäisessä ChatGPT:ssä, hakua ei rajoita se, että koneella on tietoja vain vuoteen 2021 asti.
Virhe Bardin vastauksessa lanseerauksen yhteydessä
Googlen 8. helmikuuta 2023 järjestämässä uuden chat-työkalun ja muiden Googlen uutisten maailmanlaajuisessa esittelyssä oli kiireen tuntua.
Lavalla ollut juontaja ei löytänyt puhelinta toiminnon esittelyyn, ja kun tekoälyn piti esitellä, mitä se osaa tehdä, sekin epäonnistui.
Vastauksessaan Bard väitti, että suhteellisen uusi James Webb -avaruusteleskooppi oli ensimmäinen, joka otti kuvan aurinkokuntamme ulkopuolisesta planeetasta, mutta itse asiassa ensimmäinen kuva eksoplaneetasta otettiin Maassa olevalla teleskoopilla vuonna 2004.
Sijoittajat eivät suhtautuneet Bardiin suopeasti. Tekoälyn esittelyn jälkeen Googlen osakekurssi laski peräti 7 prosenttia, mikä leikkasi satoja miljoonia dollareita yhtiön markkina-arvosta.
> Lue myös: Poista Google-hakutuloksia ikuisesti

Kun Googlen chatbotilta Bardilta kysyttiin, mitä uusia löytöjä James Webb -avaruusteleskooppi on tehnyt, se antoi väärän vastauksen.
© GoogleMiksi Google Bard lanseerataan nyt?
ChatGPT on ollut valtava hitti siitä lähtien, kun se lanseerattiin joulukuun puolivälissä. Tällä hetkellä alustalla on yli 100 miljoonaa käyttäjää.
Sen jälkeen kaikki muut toimijat ovat olleet kiireisiä.
Google Bard on ollut tulossa jo pitkään, mutta kun Microsoft viime viikolla julkisti uuden tekoälyversion Bing-hakukoneesta, joka käyttää uudempaa versiota OpenAI-mallista, joka on myös ChatGPT:n taustalla oleva moottori, Googlella oli kiire julkistaa oma versionsa.
> Lue myös: 3 vinkkiä itsesi etsimiseen Googlesta
Miltä näyttää Bardin tulevaisuus?
Valitettavasti Googlen alku ei ollut hyvä. Microsoftilla on nyt täysin toimiva chatbotti hakukoneessaan Bingissä, mutta Googlen chatbotti on vasta testausvaiheessa, ja toistaiseksi se on kuuluisa siitä, että se antaa väärän vastauksen esittelytilanteessa.
Sitä vastoin Google on etulyöntiasemassa, kun kyse on hakukoneen käyttäjistä. Maailmanlaajuisesti 65 prosenttia käyttää Googlen hakukonetta, kun taas vain vajaa 5 prosenttia käyttää Edgeä verkkohakuun.
Chatbottien ja hakukoneiden kehityksen seuraaminen tulevina kuukausina tulee olemaan mielenkiintoista.
> Lue myös: Edge-selaimen suosio kasvaa