Uusi ChatGPT-chatbotti kirjoittaa haluamasi tekstin.
ChatGPT:

Uusi tekoäly ChatGPT on sekä kiehtova että vaikuttava – ja myös hieman pelottava. 

© Shutterstock

ChatGPT: Chatbotti, joka osaa vastata (lähes) kaikkiin kysymyksiisi

ChatGPT-chatbotti on nyt kaikkien puheissa, ja syystäkin. Se on kiehtova ja vaikuttava botti, joka pystyy vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi – ja paljon muuhunkin.

keskiviikko 14. joulukuuta 2022 teksti N. Ernst

ChatGPT on uusi, melko kehittynyt tekoäly chatbotin muodossa, jolle kirjoitetaan ja joka sitten kirjoittaa, mitä pyydät siltä.

Ja jos kysyt ChatGPT:ltä itseltään, kuka se on, saat seuraavan vastauksen:

"Tehtäväni on auttaa ihmisiä vastaamalla kysymyksiin ja ratkaista ongelmia luomalla merkityksellistä ja asiaankuuluvaa tekstiä saamieni tietojen perusteella. En ole fyysinen laite, vaan tietokoneohjelma, joka on suunniteltu jäljittelemään ihmisen keskustelua."

Kuvaus on hyvin osuva.

Viime päivinä internet on ollut täynnä esimerkkejä siitä, mihin ChatGPT pystyy: esimerkiksi esittelyjen, analyysien, lakiasiakirjojen, koodin ja erilaisten kysymysten kirjoittamiseen. 

Tässä artikkelissa kerromme, miten ChatGPT toimii ja miten voit itse kokeilla ChatGBT:tä. Lopuksi saat muutamia esimerkkejä Twitteristä.

Mikä ChatGPT on?

Lyhyesti sanottuna ChatGPT on tekoäly, algoritmi, joka etsii tietoa verkosta ja kokoaa tiedon monimutkaisiksi ja vivahteikkaiksi vastauksiksi kysymyksiin, joita sille esitetään.

Tämä saa sen tuntumaan enemmän ihmisen kuin botin kanssa kirjoittamiselta ja kommunikoinnilta.

LUE MYÖS: DALL·E 2: Näin teet sanoista kuvia tekoälyn avulla

Voit esittää botille kysymyksiä, keskustella sen kanssa tai pyytää sitä kirjoittamaan jonkin tekstin.

Voit esimerkiksi pyytää sitä kirjoittamaan tarinan, joka sisältää tiettyjä hahmoja tai juonenkäänteitä. Voit myös pyytää sitä kirjoittamaan analyyttisen tekstin kahden eri maan välisestä suhteesta, jossa on erityisiä painopistealueita. Tai kirjoittamaan esittelyn tunnetusta henkilöstä.

Voit jopa pyytää sitä kirjoittamaan tietyllä sävyllä, esimerkiksi sarkastisella, humoristisella tai akateemisella.

Kuvittele, että puhut kohtuullisen älykkään henkilön kanssa, jolla on aivoissaan käytettävissä koko internetin Google-indeksointi.

ChatGPT kuvaa Hitleriä
Hitler ChatGPT:n mukaan:

Tässä pyysimme bottia kuvaamaan Hitleriä enintään 100 sanalla. Sitten pyydämme sarkastisen version ja aggressiivisen version – kaikki versiot ovat valmiita hetkessä. 

© KotiMikro / ChatGPT

Miten ChatGPT toimii?

ChatGPT on tekoälyn prototyyppi, jonka on kehittänyt muun muassa Elon Muskin Teslan ja SpaceX:n perustama OpenAI-yhtiö.

LUE MYÖS: Tekoäly valtaa jään

ChatGPT toimii osittain koneoppimisen ja osittain suurten harjoitusdatamäärien avulla. 

Koneoppiminen tarkoittaa, että tietokone (ChatGPT) oppii ymmärtämään yhä useampia asiayhteyksiä, ennusteita ja malleja suurissa tietokokonaisuuksissa, oppii jatkuvasti ja vastaa siten yhä luonnollisemmin.

ChatGPT:n takana olevat henkilöt kouluttavat tietokonetta valtavilla määrillä tunnettuja tietoja, joten tietokone oppii käsittelemään tietoja. Näin tietokone pystyy analysoimaan kysymyksiä ja vastaamaan niihin tavalla, joka vaikuttaa luonnolliselta ja lähes inhimilliseltä.

Botti ei voi vastata tämän hetkisiin teemoihin, sillä sen tietokanta ulottuu vain vuoteen 2021 asti. Se ei siis pysty selittämään Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa tai kertomaan sinulle tämän päivän säästä. 

Onko ChatGPT:n käyttö vaarallista?

Yksityishenkilöille ChatGPT:n ja vastaavien tekoälytyökalujen käyttö ei ole vaarallista. Jotkut asiantuntijat ja ammattilaiset ovat kuitenkin kyseenalaistaneet, mitä tällaiset työkalut merkitsevät yhteiskunnallemme.

LUE MYÖS: Uusi työkalu herättää vanhat kuvasi eloon

Esimerkiksi kanadalainen liikemies ja teknologiakirjailija Paul Kedrosky on kutsunut ChatGPT:tä "virukseksi, joka on päästetty valloilleen" techCrunchin haastattelussa

Hän huomauttaa esimerkiksi, että ChatGPT:n kaltaisen työkalun avulla opiskelijoiden olisi helppo plagioida ja antaa työkalun kirjoittaa tehtävänsä - ja että tekoäly ei myöskään anna tunnustusta tai maksa käyttämistään tiedoista.

Huijarit voivat käyttääChatGPT:tä hyväkseen

Toiset ovat huomauttaneet, että ChatGPT:tä voidaan käyttää virheettömien huijaussähköpostiviestien kirjoittamiseen, haittaohjelmahyökkäysten koodin kirjoittamiseen, mutta myös stereotyyppisten, rasististen tai seksististen rakenteiden toistamiseen yhteiskunnassamme, mikä johtuu ennakkoluuloista eli vääristelystä tai käytetyn datan puolueellisuudesta.

LUE MYÖS: Tekoäly paljastaa totuuden The Beatlesista

OpenAI on tietysti tietoinen rajoituksista ja vaaroista, joita liittyy näin tehokkaan tekoälyn vapauttamiseen yleisön käyttöön, ja se on jo asettanut rajoituksia tietokoneen käytölle. 

OpenAI esimerkiksi kehittää parhaillaan tapaa lisätä digitaalinen vesileima tietokoneella luotuun tekstiin, jotta se olisi helpommin tunnistettavissa.

ChatGPT toimii parhaiten englanniksi
ChatGPT:n kirjoittama runo:

Tässä botti on kirjoittanut runon tietokoneesta. Tässä olemme esittäneet kysymyksen englanniksi.

© KotiMikro / ChatGPT

Miten pääsen testaamaan ChatGPT:tä?

Kaikki voivat kokeilla ChatGPT:ää ja sen monia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä chatbotti on ns. "research preview” -vaiheessa, mikä tarkoittaa eräänlaista beta-versiota, jossa tuotetta voi kokeilla ilmaiseksi.

Myöhemmin siitä todennäköisesti tulee maksullinen, kuten OpenAI:n kuvageneraattori Dall-E 2, jossa saat ilmaisen määrän kuvia kuukausittain ja sitten joudut maksamaan lisäkuvista.

LUE MYÖS: DALL·E mini: Tämän vuoksi näitä outoja kuvia jaetaan yhä uudelleen

Voit kokeilla ChatGPT-toimintoa napsauttamalla tätä linkkiä, josta pääset OpenAIn sivustolle ja ChatGPT-työkaluun. 

Tässä sinun on luotava käyttäjä esimerkiksi Google-tililläsi. Sitten voit alkaa kommunikoida tekoälyn kanssa ja esittää sille kaikenlaisia kysymyksiä tai tehtäviä. 

Koska monet ihmiset haluavat testata ChatGPT:tä, saatat tällä hetkellä joutua odottamaan, että saat yhteyden bottiin. Kokemuksemme mukaan odotusaika on korkeintaan 5-10 minuuttia, mutta se voi tietysti vaihdella.

Kuten mainittu, kyseessä on beta-versio, ja työkalun testit osoittavat myös, että tekstejä kannattaa lukea lähdekritiikkiä harjoittaen. Riskinä ovat vakavat virheet - mutta tulokset ovat vaikuttavia. 

Monia hauskoja ja ajatuksia herättäviä esimerkkejä 

Monet ovat jo kokeilleet ChatGPT:tä ja jakaneet esimerkkejä sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä. 

Tässä on muutamia hauskoja, pelottavia ja ajatuksia herättäviä esimerkkejä, joihin olemme törmänneet:

Ehkä sinua kiinnostaa...