Etsi kaikki tiedot itsestäsi Googlesta
Etsi kaikki tiedot

Muutaman kätevän niksin avulla löydät enemmän hakutuloksia itsestäsi, kun teet nimelläsi Google-haun.

© Shutterstock

Parhaat vinkit tietojesi löytämiseen Googlesta

Et löydä kaikkia sinua koskevia hakutuloksia verkosta tekemällä Google-haun pelkästään nimelläsi. Näiden kolmen vinkin avulla voit tehostaa hakua ja saat tarkempia tuloksia.

torstai 24. marraskuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Omien tietojen etsiminen Googlesta saattaa kuulostaa yksinkertaiselta. 

Avaa selain, siirry Googleen ja kirjoita nimesi hakukenttään. Muutaman sekunnin kuluttua saat tuloksia, joissa nimesi esiintyy.

Todellisuudessa se ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Tekemällä Google-haun nimelläsi tällä tavalla et näe kaikkia hakutuloksia itsestäsi.

Itse asiassa verkon kätköistä sinusta voi löytyä paljon muitakin mehukkaita yksityiskohtia, jotka tulevat esiin vasta, kun teet Google-haun itsestäsi tietyllä tavalla. 

Siksi paljastamme parhaat vinkit, joita omien tietojen hakemiseen Googlella kannattaa käyttää.

LUE MYÖS: Poista viimeisimmät Google-hakusi ikuisiksi ajoiksi

1. Käytä lainausmerkkejä

Kun teet nimelläsi Google-haun, nimi kannattaa laittaa lainausmerkkeihin. 

Silloin Google näyttää vain hakutulokset, joihin sisältyy koko nimi. Tämä on erityisen kätevää, jos sinulla on useita nimiä, esimerkiksi toisia nimiä, jotka haluat sisällyttää tai jättää pois.

Jos nimesi on esimerkiksi Jukka Pekka Heikkinen, kirjoita Googleen "Jukka Pekka Heikkinen" sen sijaan, että kirjoittaisit vain Jukka Pekka Heikkinen.

Jos jätät lainausmerkit pois, näet hakutulokset myös kaikkia Jukkia, Pekkoja ja Heikkisiä koskevat hakutulokset. 

2. Hae tietyltä sivulta

Googlessa on mahdollista saada hakutuloksia vain tietyltä verkkosivustolta. Jos esimerkiksi tiedät, että nimesi esiintyy kotimikro.fi-sivustolla, voit määrittää Googlen näyttämään tulokset vain tietyltä verkkosivustolta, jolla nimesi esiintyy.

Kirjoita haun alkuun site: ja sen jälkeen verkkosivuston nimi. Kun kirjoitat esimerkiksi site:kotimikro.fi Jukka Heikkinen, näet osoitteeseen www.kotimikro.fi liittyvät hakutulokset, joissa nimesi esiintyy.

3. Hae erityisiä tiedostotyyppejä

Nimesi ei välttämättä sisälly vain verkkosivujen tekstiin. Voit myös hakea tiettyjä tiedostoja, kuten valokuvaa tai Internetiin ladattua PDF-asiakirjaa. Näiden löytäminen on myös helppoa Googlella.

Jos etsit esimerkiksi nimeäsi sisältävää PDF-tiedostoa, kirjoita filetype: pdf Jukka Heikkinen. Menetelmä toimii myös muiden tiedostotyyppien kanssa, jos pdf-tiedoston tilalle laitetaan jokin muu tiedostotyyppi, kuten docx.

LUE MYÖS: Windows 11: Katso, mitkä ohjelmat urkkivat yksityisyyttäsi

Näin saat Googlen unohtamaan sinut

Voi olla varsin epämiellyttävää, jos yksityisiä tietojasi tai luonteeltaan henkilökohtaista tai jopa loukkaava sisältöä ilmestyy esiin, kun teet Google-haun nimelläsi. 

Onneksi apua on tarjolla.

KotiMikro-lehden numerossa 20/2022 näytämme nimittäin, miten saat Googlen poistamaan sinua koskevat hakutulokset. EU-kansalaisena sinulla on oikeus pyytää tietojesi poistamista hakutuloksista.

Jos olet KotiMikro-lehden tilaaja, voit lukea artikkelin PDF-version täältä.

Napsauttamalla tästä voit ryhtyä tilaajaksi, jolloin pääset käsiksi artikkeliin ja moniin hyödyllisiin Etunurkan ohjelmiin.

LUE MYÖS: Hallitse, mitä tietoja sovellukset saavat käyttää

Ehkä sinua kiinnostaa...