Mastodon on internetissä oleva paikka, johon useat sosiaalinen media Twitterin entiset käyttäjät ovat nyt paenneet.
Elon Muskin otettua Twitterin haltuunsa lokakuun 2022 lopussa monet ovat päättäneet siirtyä Twitteristä hieman tuntemattomampaan Mastodoniin.
LUE MYÖS: Elon Musk osti Twitterin: Kaikki jättikaupasta
Mutta mikä Mastodon on ja miten se toimii?
Saat vastauksen tähän ja moneen muuhun kysymykseen tästä artikkelista:
Mikä on Mastodon?
Mastodon on sosiaalisen median alusta. Alustan on kehittänyt saksalainen Eugen Rochko, ja alusta näki päivänvalon vuonna 2016.
Mastodon perustettiin, koska Eugen Rochko oli tyytymätön Twitteriin, joka hänen mielestään harjoitti keskitettyä kontrollia.
Toisin kuin Twitterissä, Mastodon koostuu niin kutsutusta hajautetusta verkostosta. Toisin sanoen Mastodonia ei ohjaa keskitetty elin, kuten Elon Musk Twitterissä.
Käyttäjät hallitsevat Mastodonia itse. Yksittäiset käyttäjät voivat luoda palvelimen Mastodoniin, ja muut käyttäjät voivat muodostaa siihen yhteyden. Siellä tykätään, kommentoidaan ja jaetaan kaikenlaista sisältöä Twitteristä tutulla tavalla.
LUE MYÖS: EU lanseeraa kaksi sosiaalista mediaa
Miten Mastodon toimii?
Mastodon muistuttaa ulkomuodoltaan tietyiltä osin Twitteriä. Käyttäjät julkaisevat lyhyitä, enintään 500 merkin pituisia "tuuttauksia", ja julkaisuista voi tykätä ja niitä voi jakaa aivan kuten Twitterissä.
Mastodon toimii kuitenkin aivan eri tavalla kuin Twitter.
Mastodonissa ei ole yleistä omistajaa, joka pyörittää kaikkea, kerää tietoja ja seuraa käyttäjiä. Sen sijaan käyttäjät toimivat eräänlaisina omistajina ja moderaattoreina.
Mastodonissa ei myöskään ole yleisiä sääntöjä siitä, mitä käyttäjät saavat tehdä. Tästä päättävät palvelimet perustavat henkilöt itse. Säännöt vaihtelevat palvelimesta toiseen, mutta voit itse valita, mihin palvelimeen haluat osallistua.
LUE MYÖS: Signal-viestipalvelu: Mikä se on?

Kun olet valinnut palvelimen Mastodonista, kirjaudu sisään tai luo tili osallistuaksesi keskusteluun.
© Kuvankaappaus, MastodonPalvelimet Mastodonissa: Mikä se on?
Mastodon on ns. fediverse eli fediversumi.
Kukin palvelin on jaettu sijainnin ja palvelimen aiheen mukaan. Ajatuksena on, että käyttäjät löytävät toisensa yhteisten intressien perusteella.
Tällä hetkellä valittavana on noin 5 560 palvelinta, mutta osa niistä on suljettu rekisteröitymiseltä, sillä ne ovat täynnä. Kun muodostat yhteyden palvelimelle, yksityinen tilisi on Mastodonissa siellä. Palvelinta voi kuitenkin helposti vaihtaa.
Kirjoittamasi sisältö näkyy lähtökohtaisesti vain palvelimellasi. Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi osallistua keskusteluihin muiden palvelinten käyttäjien kanssa. Sinut suljetaan pois vain, jos kyseisen palvelimen ylläpitäjä päättää niin.
LUE MYÖS: Apple kerää tietoja myös silloin, kun kiellät tiedonkeruun

Mastodonin verkkosivustolla voit tutustua moniin palvelimiin, joihin voit liittyä mukaan. Voit suodattaa aluean ja aiheen (topic) mukaan vasemmalla olevasta valikosta.
© Kuvankaappaus, MastodonMiten luon käyttäjätunnuksen Mastodoniin?
Mastodon saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa hieman hankalalta ja monimutkaiselta.
Käyttöliittymä ei ole kovin yksinkertainen, mutta käyttäjäksi on helppo rekisteröityä.
Rekisteröidy käymällä ensin Mastodonin verkkosivulla. Valitse siellä palvelin, johon haluat liittyä, niin näet palvelimen säännöt. Kun olet hyväksynyt säännöt, syötä haluamasi näyttönimi, ja valitse käyttäjänimi.
Anna sen jälkeen sähköpostiosoite, johon saat vahvistuslinkin, ja luo salasana. Napsauta suurta luontipainiketta, niin pääset käyttämään Mastodonia.
LUE MYÖS: Sinua huijataan perusteellisesti Facebookissa ja muissa sosiaalisissa verkostoissa