Elon Musk osti Twitterin
Elon Musk osti Twitterin:

Mitkä ovat Elon Muskin Twitterin valtauksen käänteet? Vastaukset saat täältä.

© Shutterstock

Elon Musk osti Twitterin: Kaikki jättikaupasta

Maailman rikkain mies Elon Musk on ostanut sosiaalisen median Twitterin. Lue lisää huomiota herättävästä kaupasta täältä.

maanantai 29. toukokuuta 2023 teksti M. Lorentsen ja S. Nielsen

Ehkä tiesitkin jo, että Elon Musk on ostanut Twitterin.

Musk, joka on maailman rikkain mies ja Teslan sekä avaruusyritys SpaceX:n toimitusjohtaja, on siis nyt myös sosiaalisen median Twitterin johtaja.

Lokakuussa 2022 miljardööri viimein sai Twitterin haltuunsa kuukausia kestäneen riitelyn ja syytösten jälkeen. 

Hinta nousi 44 miljardiin dollariin.

LUE MYÖS: IT-rikolliset käyttävät Elon Muskia huijauksissaan

Mitä sensaatiomaisessa kaupassa on tapahtunut? Entä mitä se merkitsee tulevaisuuden Twitterille?

Tässä artikkelissa selitämme prosessin tarkemmin.

Kevät: Neuvottelee hinnasta Twitterin kanssa

Twitterin hankintamatka alkoi jo tammikuussa 2022, kun Elon Musk aloitti sosiaalisen median osakkeiden ostamisen. Muutamaa kuukautta myöhemmin huhtikuussa enemmistö yhtiön osakkeista kuului Elon Muskille, mikä sai Twitterin tarjoamaan Muskille mahdollisuutta liittyä johtoryhmään.

Musk hyväksyi tarjouksen ja hylkäsi sen myöhemmin, koska hän halusikin ostaa koko yrityksen. 

Siksi hän aloitti neuvottelut sosiaalisen median ostamisesta 14. huhtikuuta 2022, jolloin hän tarjosi Twitteristä 43 miljardia dollaria.

Twitter hyväksyi huhtikuun lopussa kahden viikon neuvottelujen jälkeen 44 miljardin dollarin tarjouksen. 

Kului kuitenkin puoli vuotta, ennen kuin kauppa oli lopulta saatu päätökseen.

LUE MYÖS: Tesla valmistaa ihmismäistä robottia

Kesä: Väärennetyt profiilit saavat Muskin epäröimään

Heinäkuussa 2022 Elon Musk ilmoitti haluavansa purkaa Twitterin kanssa solmitun sopimuksen ja peruuttaa kaupan.

Muskin mukaan Twitter oli rikkonut sopimusta, koska yritys ei ollut ilmoittanut oikein sosiaalisen median väärien profiilien määrää.

Musk oli sitä mieltä, että Twitterin arvon pitäisi olla pienempi bottien ja muiden väärennettyjen profiilien suuren määrän vuoksi, ja siksi hän ei suostunut kauppaan.

Twitterin mukaan Musk oli sitoutunut ostoon, ja siksi tämä rikas mies voisi joutua oikeuteen, jos ostopäätös ei olisi valmis perjantaihin 28. lokakuuta 2022 mennessä.

LUE MYÖS: Voit pian käyttää Internetiä Elon Muskin satelliittien kautta

Syksy: Käännekohta ja Twitterin irtisanomiset

Pian ennen mahdollisen oikeudenkäynnin aloittamista Musk teki u-käännöksen ja ilmoitti, että hän veisi hankinnan loppuun.

Kauppa solmittiin 27. lokakuuta 2022 päivää ennen oikeudenkäyntiä.

Kun Elon Musk osti Twitterin, useita huippujohtajia erotettiin, mukaan lukien toimitusjohtaja Parag Agrawal. Lisäksi Twitterin turvallisuusjohtaja Yoel Roth ilmoitti twiitissään, että yhtiön 3 700 työntekijää irtisanotaan.

Se on noin 50 prosenttia Twitterin työntekijöistä.

Joukkoirtisanomiset ovat herättäneet jonkin verran kritiikkiä, sillä merkittävä osa irtisanotuista työskenteli estääkseen väärän tiedon ja haitallisen sisällön jakamisen sosiaalisessa mediassa.

LUE MYÖS: Tämä tekniikkajätti kerää eniten tietoja sinusta

Twitterin ja Muskin synkkä tulevaisuus

Vaikka Elon Musk sanoi ottavansa Twitteriin käyttöön uusia ominaisuuksia, edistävänsä sananvapautta ja taistelevansa väärennettyjä profiileja vastaan, Twitterillä on edessään synkät ajat.

Ainakin jos kysytään yrityksen entiseltä kehittäjältä.

Liian monta ihmistä on saanut potkut, ja koko alusta saattaa romahtaa lähitulevaisuudessaTechnology Review -lehdelle nimettömänä puhuneen kehittäjän mukaan.

Ihmiset pelkäävät, että Donald Trump palaa Twitteriin
Trumpin paluu?

Monet ihmiset, erityisesti julkkikset, pakenevat Twitteristä, koska he pelkäävät, että Muskin sananvapautta koskevat toiveet johtavat homovastaisiin ja rasistisiin viesteihin, ja että Donald Trump (joka on tunnettu juuri tällaisista vihaviesteistä) saa Muskin hallinnossa jälleen pääsyn Twitteriin.

Käyttäjät pakenevat Twitteristä

Elon Muskin Twitter-osto on myös saanut monet julkisuuden henkilöt jättämään sosiaalisen median.

Viimeksi englantilainen koomikko Stephen Fry jätti 12,5 miljoonaa seuraajaa ja sulki Twitter-tilinsä.

Lisäksi Elon Muskin kerrotaan suunnittelevan koko Twitterin asettamista maksulliseksi, ja Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin odotetaan palaavan sosiaalisen median alustalle oltuaan estettynä tammikuusta 2021 lähtien.

LUE MYÖS: EU lanseeraa kaksi uutta sosiaalista mediaa

Musk lopettaa Twitterin toimitusjohtajana

Toukokuussa 2023 – siis noin puoli vuotta palvelun ostamisen jälkeen – Elon Musk ilmoitti lopettavansa Twitterin ylimpänä johtajana. Hän antoi ilmoituksen alla olevassa twiitissä.

Elon Muskin seuraajaksi tuli Linda Yaccarino. 

Muskin vetäytyminen Twitterin päivittäisestä johtamisesta oli odotettua, sillä hän ilmoitti jo joulukuussa 2022 haluavansa vetäytyä heti, kun hän on löytänyt jonkun, joka olisi "tarpeeksi tyhmä ottamaan työn vastaan".

Musk on edelleen aktiivinen Twitter-soturi

Elon Musk jatkaa kuitenkin Twitterin hallituksen puheenjohtajana, eikä hän selvästikään aio jättää Twitter-seuraajiaan odottamaan uusia ristiriitaisia twiittejään. 

Tätä kirjoitettaessa Muskilla on lähes 140 miljoonaa seuraaja Twitter-profiilissaan, jossa hän yleensä twiittaa muutaman kerran päivässä.

Näin käytät Twitteriä

Jos haluat tutustua Elon Muskin sosiaaliseen verkostoon Twitterissä ja osallistua keskusteluun tunnettujen ja tuntemattomien henkilöiden kanssa, voit luonnollisesti luoda oman tilin ja aloittaa twiittailun. Se onnistuu täältä.

Huomaa kuitenkin, että Twitter ei ole vain erilainen versio Facebookista. 

Twitter on täysin erilainen siinä, että kaikki twiittisi ja uudelleentwiittauksesi (retweet) ovat lähtökohtaisesti julkisesti kaikkien näkyvillä.

Toisin sanoen Twitterissä ei ole ystäviä, jotka olisivat ainoita julkaisusi näkeviä henkilöitä, vaan seuraajia, jotka voivat levittää "viestiäsi" suuremmalle piirille. 

Siksi useimmat käyttävät Twitteriä myös ammattimaisena työkaluna ja harvoin foorumina omien ajatustensa ja tunteidensa toitottamiseen.

Pidä hauskaa hashtagien taistelukentällä: Twitterissä.

Kotimikron numerossa 10/2023 voit lukea paljon lisää Elon Muskista artikkelista "Elon Musk: Hullu vai nero?"

> Lue etualueen artikkeli täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...