Olemme tottuneet olemaan valppaina sähköpostia lukiessamme. Aitojen sähköpostiviestien lisäksi saamme myös jatkuvasti huijausyrityksiä, joissa rikolliset esittävät esimerkiksi olevansa pankistasi tai postista.
Sähköposti ei kuitenkaan ole enää huijarien suosikkipaikka luottokortti- tai kirjautumistietojesi väijymiseen.
Vade-tietoturvayrityksen uudessa raportissa todetaan, että Facebook on täysin huippuluokkaa kanavana, jota käytetään useimmiten tietojenkalasteluun eli henkilötietoihin käsiksi pääsemiseen.
> Lue myös: Mitä phishing eli tietojenkalastelu on?
Useita tietojenkalastelusivuja on analysoitu
Tietoturvayhtiön raportti perustuu sen analyysiin 184 977 tietojenkalastelusivustosta, joilla huijarit yrittävät huijata sinulta muun muassa luottokorttitietoja. Tämä tapahtuu siis verkkosivuilla, joille sinut ohjataan, kun saat huijaussähköpostin tai viestin sosiaalisessa mediassa. Luvut ovat vuodelta 2021.
> Lue myös: Uusi huijaus: Ole varovainen, kun myyt tavaroitasi verkossa

Facebook on huijareiden suosikkimarkkina, kun taas Microsoft on kakkossijalla. Seuraavilta sijoilta löytyy muita yhtä suuria palveluita, jotka voivat olla sinulle tuttuja ja käytössäsi.
Näin huijaus Facebookissa toimii
Rikollisten keskuudessa yleinen tapa on hakkeroitua Facebook-käyttäjätilille, jotta he voisivat toimia ikään kuin tuntemasi henkilö.
Tämä on mahdollista, jos käytössä on liian heikko salasana ilman kaksivaiheista vahvistusta.
> Lue myös: Kaksivaiheinen vahvistus puolittaa hakkeroitujen Google-tilien määrän
Sitten henkilö, jonka tiliä rikollinen nyt hallitsee, lähettää tietojenkalastelusivustoille johtavia linkkejä kaikille ystävilleen ja seinälleen, jossa viesti pääsee tavoittamaan vielä useamman.
Juju on siinä, että monet ihmiset klikkaavat tällaisia linkkejä todennäköisemmin, jos ne on jakanut joku, jonka he tuntevat ja johon he luottavat.
Siksi sinun kannattaa aina olla varovainen, kun saat viestejä tai kaveripyyntöjä Facebookissa – vaikka viestit tulisivat tutuilta tai kavereiltasi Facebookissa. Sinulle saattaa kirjoitella aivan joku toinen.
Huijaus voi tapahtua myös väärennettyjen sähköpostiviestien tai ilmoitusten kautta, joissa kerrotaan, että salasanasi ei ole turvallinen ja että se täytyy vaihtaa – mutta linkki johtaakin jollekin väärennetyistä verkkosivustoista, jolla huijarit voivat siepata henkilökohtaiset tietosi.
> Lue myös: Näin poistat Facebook-tilisi pysyvästi
Petokset liittyvät yhteiskunnan tapahtumiin ja tapahtuvat arkipäivisin
Vaden tutkimus osoittaa myös, että 78 prosenttia kaikista tietojenkalasteluyrityksistä tehdään arkisin, ja vain 22 prosenttia tehdään viikonloppuisin.
Pelkästään Facebookin osalta tutkimus osoittaa, että eniten petosyrityksiä lähetetään maanantaisin ja tiistaisin, joten silloin on oltava erityisen varovainen.
Huijarit pystyvät lisäksi hyödyntämään ajankohtaisia tapahtumia erinomaisesti. Viime vuosina olemme nähneet paljon petoksia, jotka ovat keskittyneet koronaan, rokotteisiin ja suojavarusteisiin, ja juuri nyt huijarit ovat kiinnittäneet huomionsa kaikkeen Venäjään ja Ukrainaan liittyvään.
> Lue myös: Hakkerit tähtäävät kuluttajiin vuonna 2022
Pysy valppaana ja huolehdi tietoturvasta
On siis tärkeämpää kuin koskaan olla valppaana verkossa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Ole kriittinen ja varovainen kaveripyyntöjen, linkkien ja ilmoitusten suhteen, ja vältä klikkaamasta mitään, jonka turvallisuudesta et ole täysin varma. Jos olet epävarma, älä reagoi mitenkään.
Varmista myös, että tietokoneellesi on asennettu vakaa tietoturvapaketti, jotta se ei joudu alttiiksi viruksille, madoille tai vastaaville.
Suosittelemme KotiMikron tietoturvapakettia, jonka voit ladata täältä.