Uusi huijaus: Ole varovainen, kun myyt tavaroitasi verkossa
Uusi huijaus:

Ole tarkkana, jos saat nettikirppiksellä ulkomaisen tarjouksen.

© Shutterstock

Uusi huijaus: Ole varovainen, kun myyt tavaroitasi verkossa

Nettikirppisten, kuten Tori.fin tai Facebookin Marketplacen käyttäjän pitää nyt olla erityisen varovainen. Verkossa leviää uudenlainen vedätys.

tiistai 2. toukokuuta 2023 teksti N. Ernst

Vertaiskauppapalveluissa, kuten Tori.fi:ssä tai Facebookin Marketplacessa tavaroitaan kauppaavan pitää nyt varoa vedätystä, jossa ostajalla on pahat mielessä.

Rikolliset yrittävät huijata rahaa ovelalla vakuutuskikalla.

KotiMikron tanskalaiseen toimitukseen otti yhteyttä lukija, joka myi nettikirppiksellä huonekalujaan ja joka melkein lensi lankaan. Hän kuitenkin aavisti pahaa, koska ostajan tarjous oli niin erikoinen.

> Lue myös: Koronahuijaus: Kyberrikolliset pommittavat huijausviesteillä

Näin huijarit vedättävät

Huijareiden kikka on ilkeä. Myyjään ottaa tekstiviestillä tai Messengerillä yhteyttä henkilö, joka on tavattoman kiinnostunut myytävästä tavarasta ja haluaa siitä lisätietoja.

Henkilö on kiinnostunut ostamaan tavaran, mutta kertoo asuvansa ulkomailla. Siksi hän ei voi noutaa tavaraa, mutta on valmis järjestämään noudon kuljetusliikkeen kautta, ja lupaa vielä maksaa rahdin.

Ja kaiken hyvän lisäksi hän kertoo, että kuljettaja tuo rahat kirjekuoressa, kun tavara noudetaan.

Tämä kuulostaa asialliselta toiminnalta, koska tavara ei liiku, ennen kuin myyjä saa rahat käteen.

Ensin pitää kuitenkin vähän maksaa

Ostajalla on kuitenkin pieni ehto.

Ostaja haluaa, että kuljetusliike vakuuttaa lähetyksen 150 prosentin osuudella tavaran arvosta.

Ostajan mukaan tämä summa on mukana rahakuoressa, kun tavara noudetaan. Mutta samalla ostaja kuitenkin haluaa, että myyjä maksaa etukäteen vakuutuskulut, koska ostaja kerran maksaa rahdin.

Sitten tulee monimutkainen ohje salasanoineen ja seurantanumeroineen, jotta myyjä vakuuttuisi olevansa tekemisissä rehellisen ostajan ja todellisen rahtiliikkeen kanssa.

Kaikki on kuitenkin vedätystä. Huijaria ei kiinnosta myyjän kauppaama tavara, vaan ainoastaan tämän rahat.

> Lue myös: 7 keinoa suojautua roskapostilta ja huijausviesteiltä

Tutkija: Huijarit käyttävät väärin luottamusta

CSIS-tietoturvayhtiön päätutkijan Peter Krusen mukaan kyseessä on uusi ja luova huijauskikka, koska siinä ostaja vaikuttaa hyvin luotettavalta. 

"Ostaja vaikuttaa luotettavalta, koska hän maksaa käteisellä ja ennen kuin tavara liikkuu. Ja myyjä voi ajatella, että koska ostaja luottaa häneen, ostajaankin voi luottaa", Kruse kertoo.

Huijauksen uskottavuutta lisää se, että mukaan on ympätty tarjous oikean kuljetusliikkeen käyttämisestä.

"Tunnetun brändin nimen käyttäminen herättää luottamusta", Kruse sanoo.

Kiinnitä huomiota kummallisuuksiin

Kruse kehottaa kiinnittämään huomiota yhteydenotossa oleviin erikoisuuksiin, kuten tässä tapauksessa, jossa ostaja väittää asuvansa ulkomailla ja että kuljetusyritys tuo rahat käteisenä.

Muita merkkejä siitä, että jokin on vialla, ovat ostajan lähettämien tekstiviestien tai sähköpostiviestien kummallinen kieliasu. Oudot sanavalinnat voivat viitata siihen, että teksti on käännetty koneella.

Jos epäilet, että sinua huijataan, lopeta yhteydenpito huijariin välittömästi ja ilmoita asiasta tarvittaessa poliisille.

Nettirikolliset keksivät jatkuvasti uusia menetelmiä huijata uhreilta rahaa. Niin uusia kuin vanhoja vedätyksiä perataan KotiMikron viimeisimmän numeron artikkelissa "Tämän takia huijarien kikkoihin langetaan".

Artikkelissa katsastetaan nettihuijareiden tämän hetken tyypillisimmät kikat ja kerrotaan, kuinka ansat voi välttää. Voit lukea artikkelin myös täällä Etunurkka-palvelussa.

KotiMikro 6/2021 katsastaa nettihuijareiden kikat ja kertoo, kuinka ne voi välttää.

© KotiMikro

KotiMikro suosittelee tietoturvapakettia

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi Etunurkka-palveluun. 

Ohjelmien avulla voit suojata tietokoneesi, jos käytössä ei ole maksullista tietoturvaohjelmistoa.

Voit ladata ohjelmat turvallisesti Etunurkasta. Lisäksi ohjelmista on myös ladattavana ohjelmien käyttöä esittelevä artikkeli, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Voit tutustua tietoturvapaketin ohjelmiin täällä


Ehkä sinua kiinnostaa...