Googlen kaksivaiheinen vahvistus
Kaksivaiheinen vahvistus:

Hakkeroitujen Google-tilien määrä on vähentynyt 50 prosentilla kaksivaiheisen vahvistuksen ansiosta.

© Shutterstock

Kaksivaiheinen vahvistus puolittaa hakkeroitujen Google-tilien määrän

Viime vuonna Google aktivoi automaattisen kaksivaiheisen vahvistuksen 150 miljoonalle Google-tilille, mikä on vahvistanut tietoturvaa huomattavasti.

keskiviikko 16. helmikuuta 2022 teksti M. Lorentsen

Gmail on yksi maailman eniten käytetyistä sähköpostipalveluista, mikä tarkoittaa, että sen käyttäjien sähköpostikansioissa on paljon arkaluontoisia tietoja, kuten salasanoja.

Siksi Google-tilit ovat myös yksi hakkereiden ensisijaisista tavoitteista, ja jatkuvasti lisääntyvien kyberuhkien aikana tietoturvan tärkeyttä ei voi korostaa riittävästi.

Google päätti viime vuonna ottaa automaattisen kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön 150 miljoonalle tilille osana taisteluaan hakkereita vastaan. 

Kaikesta päätellen se on tuottanut tulosta.

Ainakin Google itse kertoo tässä blogikirjoituksessaan, että hakkeroitujen Google-tilien määrä on vähentynyt peräti 50 prosenttia.

LUE MYÖS: Google auttaa nyt estämään tietojenkalastelua

Kaksivaiheinen vahvistus – hankalaa mutta turvallista 

Kaksivaiheinen vahvistus, jota kutsutaan myös kaksivaiheiseksi tunnistautumiseksi, tarkoittaa sitä, että vahvistat kirjautumisesi kahdesti. Se tapahtuu kirjoittamalla salasana tietokoneelle ja hyväksymällä kirjautuminen puhelimella.

Kun kirjaudut sisään kaksivaiheista vahvistusta käyttäen, saat ilmoituksen puhelimeesi, kun olet syöttänyt kirjautumistietosi tietokoneellesi. Avaa ilmoitus puhelimellasi ja vahvista, että olet kirjautumassa sisään.

Tämä voi kuulostaa hieman hankalalta, mutta se on vaivan arvoista, sillä kaksivaiheisen vahvistuksen ansiosta hakkereiden on entistä vaikeampaa kirjautua tilillesi, elleivät he ole saaneet matkapuhelintasi käsiinsä.

LUE MYÖS: Käytä kaksivaiheista vahvistusta ilman puhelinta

Näin otat kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön

Yleensä kaksivaiheinen vahvistus on valinnainen ominaisuus, mutta viime vuonna Google päätti ottaa toiminnon käyttöön automaattisesti monille käyttäjille. Se on osoittautunut hyväksi ideaksi, sillä Google-tileihin kohdistuneet hakkerihyökkäykset ovat puolittuneet.

Jos Google ei ole ottanut käyttöön kaksivaiheista vahvistusta tilillesi, voit ottaa toiminnon helposti käyttöön itse. Muussa tapauksessa Google pakottaa sinut todennäköisesti käyttämään sitä vuoden 2022 kuluessa.

Jos haluat ottaa kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöön manuaalisesti, kirjaudu ensin Chrome-selaimeen Google-tililläsi, niin pääset aktivoimaan tietoturvatoiminnon:

  1. Aloita napsauttamalla käyttäjäkuvaketta selainikkunan oikeassa yläkulmassa.
  2. Napsauta avautuvassa valikossa kohtaa Ylläpidä Google-tiliäsi.
  3. Napsauta kohtaa Tietoturva vasemmalla olevassa yhteenvedossa.
  4. Vieritä Googleen kirjautuminen -kohtaan ja valitse Kaksivaiheinen vahvistus.
  5. Napsauta nyt ALOITA.
  6. Anna nyt salasanasi.
  7. Napsauta kohtaa JATKA.
  8. Voit nyt lisätä vaihtoehtoisen puhelinnumeron, jonka avulla voit hyväksyä sisäänkirjautumisesi. Vahvista numero napsauttamalla Lähetä.
  9. Saat nyt koodin puhelimeesi. Syötä koodi ja napsauta SEURAAVA-painiketta.
  10. Napsauta sitten AKTIVOI. Olet nyt aktivoinut kaksivaiheisen vahvistuksen.

Jatkossa saat ilmoituksen puhelimeesi aina, kun kirjaudut Google-tilillesi. Napauta puhelimessa Kyllä, jolloin sinut kirjataan tilillesi.

Käytä ilman puhelinta

Voit myös valita muita tapoja sisäänkirjautumisen vahvistamiseen asetuksista. Voit esimerkiksi käyttää erityistä Authenticator-sovellusta, joka antaa kertakäyttöisen koodin aina, kun haluat kirjautua tilillesi. 

Voit myös ladata kirjautumiskoodit, jotka voit tulostaa käytettäväksi silloin, kun haluat kirjautua sisään ja puhelimesi ei ole käytettävissä. Voit lukea ratkaisusta lisää täältä. 

LUE MYÖS: Kaksivaiheisen vahvistuksen käyttö Microsoft-tililläsi

Ehkä sinua kiinnostaa...