Uusi kiristyshaittaohjelma on suuri ongelma
Kiristyshaittaohjelma:

Uudentyyppinen kiristyshaittaohjelma voi aiheuttaa suuria ja peruuttamattomia vahinkoja tietokoneellesi. 

© Shutterstock

Uusi kiristyshaittaohjelma menee askeleen pidemmälle: Poistaa kaiken tietokoneelta

Tavallisesti kiristyshaittaohjelmat vain lukitsevat tiedostosi. Uusi uhka nimeltä LokiLocker voi myös poistaa kaiken tietokoneeltasi ja tehdä siitä käyttökelvottoman.

tiistai 5. huhtikuuta 2022 teksti N. Ernst

Kiristyshaittaohjelmat ovat suuri ongelma sekä yrityksille että tavallisille kuluttajille. Kiristyshaittaohjelmahyökkäyksessä hakkerit pääsevät käsiksi laitteeseesi ja salaavat tietosi, kuten asiakirjasi, kuvasi ja tiedostosi.

Sen jälkeen et enää pääsee avaamaan tiedostojasi ja hakkerit vaativat lunnaita tiedostojen avaamiseksi. 

LUE MYÖS: Kiristyshaittaohjelmarikolliset pyytävät lisää rahaa

Vaikka maksaisitkin lunnassumman, se ei takaa, että hakkerit todella poistavat tiedostojesi lukituksen. Saatat sen sijaan saada vieläkin suuremman lunnassummavaatimuksen.

Uusi kiristyshaittaohjelma menee askeleen pidemmälle

Nyt on olemassa uudentyyppinen, entistä vaarallisempi kiristyshaittaohjelma. Se on nimeltään LokiLocker, eikä se pelkästään salaa tiedostojasi.

LUE MYÖS: Varo napsauttamasta: Edge-päivitys on piilotettu kiristyshaittaohjelma

LokiLocker voi myös poistaa kaiken tietokoneeltasi ja tehdä siitä täysin käyttökelvottoman. Blackberryn tietoturvaosasto on havainnut uuden LokiLocker-viruksen. Se on kuvattu tarkemmin täällä.

Wiper-toiminto poistaa tietokoneelta kaiken, ja hakkerit käyttävät sitä lisäkeinona saada uhrit maksamaan lunnassumman.

Leviää troijalaisena

Blackberryn mukaan LokiLocker-ohjelmistoa on toistaiseksi levitetty niin sanotulla "credential stuffing" -hyökkäyksellä. Sen avulla hakkerit keräävät suuria määriä aiemmin vuotaneita käyttäjätunnuksia, sähköpostiosoitteita ja salasanoja.

LUE MYÖS: Kiristyshaittaohjelmarikolliset vaatiivat järjettömiä lunnassummia

Sen jälkeen he yrittävät kirjautua käyttäjien sähköpostitileille, sillä monet käyttäjät käyttävät samaa salasanaa uudelleen. 

LUE MYÖS: Näin tarkistat helposti, onko tilisi hakkeroitu

Näin he voivat ujuttaa ohjelmiston esimerkiksi uhrien sähköpostijärjestelmiin tai Google Driveen ja naamioida haittaohjelmiston, jonka uhrit sitten asentavat koneilleen.

Näin vältät joutumasta uhriksi

On siis erittäin tärkeää, että suhtaudut kriittisesti ja pysyt valppaana, jos saat epäilyttäviä sähköpostiviestejä, kalenterikutsuja, tarjouksia sähköpostilaatikkoosi tai outoja kaveripyyntöjä Facebookissa.

LUE MYÖS: Kiristyshaittaohjelma: Selviätkö hyökkäyksestä?

Siksi tietokoneelle kannattaa asentaa vain luotettavista lähteistä peräisin olevia ohjelmia. Lisäksi sinun täytyy suojata tietokoneesi mahdollisimman hyvin siltä varalta, että sinut huijataan asentamaan tietokoneellesi haittaohjelmia.

LUE MYÖS: Paras tietokoneen tietoturva juuri nyt

Suosittelemme KotiMikron tietoturvapakettia. Tämä päivitetty paketti sisältää parhaat tietoturvaohjelmat, joita olemme toimituksessa testanneet ja käyttäneet itse ja jotka suojaavat koko tietokonettasi ja tietojasi.

> Tietoturvapaketti löytyy Etunurkasta täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...