Edge-päivitys on piilotettu kiristyshaittaohjelma
Kiristyshaittaohjelma:

Ole varovainen, jos saat ilmoituksen uudesta Microsoft Edge -päivityksestä. 

Varo napsauttamasta: Edge-päivitys on piilotettu kiristyshaittaohjelma

Suosittelemme yleensä päivittämään ohjelmat heti, kun päivitys on saatavilla. Edge-selaimen uusi päivitys ei kuitenkaan ole sitä, miltä se näyttää, joten ole tarkkana.

perjantai 21. tammikuuta 2022 teksti N. Ernst

Jos saat lähiaikoina ilmoituksen, että Edge-selaimesi on vanhentunut ja sinun täytyy asentaa uusin päivitys, kannattaa harkita, ennen kuin teet mitään.

LUE MYÖS: Varo: Uusi virustyyppi livahtaa tietoturvaohjelmien läpi

Juuri nyt verkkorikolliset yrittävät tartuttaa tietokoneeseesi kiristyshaittaohjelman, jotta he voivat lukita tiedostosi ja vaatia lunnaita niiden palauttamisesta. 

Mikä toimiikaan hakkereiden aseena? Väärennetty Edge-päivitys. Asiasta on kertonut tietoturvayhtiö Malwarebytes, joka on havainnut uuden huijauksen.

Tätä kannattaa varoa

Malwarebytesin mukaan väärennetty päivitys näyttää alla olevan kaltaiselta, jossa päädyt mainoksen kautta sivulle, joka näyttää olevan Microsoftin tekemä. 

Jos kohtaat väärennetyn Edge-päivityksen, se näyttää tältä.
Väärennetty Edge-päivitys:

Jos kohtaat väärennetyn Edge-päivityksen, se näyttää tältä.

© Malwarebytes


Tässä ikkunassa sinua pyydetään napsauttamaan painiketta Edgen päivittämiseksi, minkä jälkeen tietokoneellesi ladataan ohjelmiston osa. Se ei kuitenkaan ole päivitys, vaan kiristyshaittaohjelma, joka voi lukita ja salata tiedostosi. 

Onneksi huijauksen paljastaminen on helppoa: Edgeä ei nimittäin päivitetä tällä tavalla. 

Oikea päivitys tehdään suoraan selaimessa. Napsauta oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä, valitse sitten Tuki ja palaute ja sitten Tietoja Microsoft Edgestä, jotta näet, onko päivityksiä saatavilla.

Malwarebytes on havainnut Edge-huijauksen vain Aasiassa, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi tulossa Eurooppaankin. Jos selain pyydetään yhtäkkiä päivittämään, kannattaa olla erityisen tarkkana. 

Näin vältät ansaan joutumisen

Ei ole mikään uusi juttu, että verkkorikolliset yrittävät naamioida haittaohjelmat ohjelmien päivityksiksi. Esimerkiksi Flash-ohjelman päivitykset ovat osoittautuneet kätketyiksi haittaohjelmiksi, viruksiksi ja kiristyshaittaohjelmahyökkäyksiksi.

LUE MYÖS: Väärennetty Flash Player sisältää vaarallisen haittaohjelman

On erittäin tärkeää, että päivität sekä käyttöjärjestelmäsi että ohjelmasi, jotta varmistat parhaan mahdollisen suojan hakkereiden ja verkkorikollisten hyökkäyksiä vastaan. Sen tietävät myös verkkorikolliset.

Siksi kannattaa aina olla tarkkana, kun näet ohjelmia tai yleisesti tietokonettasi koskevia päivityksiä – varsinkin, jos ne näyttävät erilaisilta kuin tavallisesti.

LUE MYÖS: Vaarallinen haittaohjelma on naamioitu tietoturvapäivitykseksi

Päivityksiä kannattaa ladata vain virallisista kanavista, kuten valmistajan verkkosivustolta tai itse ohjelman kautta. Etenkin selaimessa väärennettyjä päivityksiä kannattaa varoa.

Lisäksi on tärkeää suojata tietokoneesi aina oikeanlaisella tietoturvaohjelmistolla. Etunurkasta löytyy Tietoturvapakettimme, joka suojaa koko tietokonettasi.  

> Saat Etunurkan käyttöoikeuden vain 3,90 eurolla. Tutustu vaihtoehtoihin täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...