Ransomware-kiristäjä palaa usein takaisin, kun on saanut ensimmäiset rahansa.
Ransomware-kiristäjä palaa

Rikolliseen ei voi luottaa. Jos maksat kiristäjälle tiedostojesi lukituksen avaamisesta ransomware-hyökkäyksen jälkeen, on suuri riski, että hän haluaa lisää rahaa.

Ransomware-kiristäjä palaa

Jos rikolliselle maksaa ransomware- eli kiristyshaittaohjelmahyökkäyksen jälkeen, on hyvin todennäköistä, että kohta on edessä uusi hyökkäys.

perjantai 25. kesäkuuta 2021 teksti H. Rasmussen

Rikollinen, joka ottaa tiedostosi panttivangiksi kiristysohjelmistohyökkäyksellä, on ilman epäilyksen häivää täysin häikäilemätön.

Tämä tieto tuli taas kerran vahvistettua uudessa tutkimuksessa.

Uudessa Cybereason-turvallisuusyrityksen tutkimuksessa selvisi, että peräti 80 prosenttiin niistä yrityksistä ja organisaatioista, jotka ovat joutuneet ohjelmakiristyksen kohteeksi ja päättäneet maksaa lunnaat, hyökätään pian uudelleen.

46 prosenttia hyökkäyksen kohteista uskoo, että samat rikolliset yrittävät sitä uudelleen, koska tietävät että yritys on valmis maksamaan.

> Lue myös: Mikä on kiristysohjelma?

Älä koskaan maksa lunnaita

Ellei tärkeistä tiedostoista ole ajantasaista varmuuskopiota ja kiristysohjelma salaa tietokoneen yllättäen, on tietysti houkuttelevaa vain maksaa lunnaat ja saada näin salausavain.

Kuten tutkimus osoittaa, se voi olla vaarallinen tapa toimia. Rikollinen nimittäin näkee, että yritys on valmis maksamaan, ja uhri voi päätyä entistä pahempaan kiipeliin.

> Lue myös: Kiristysohjelma – selviätkö hyökkäyksestä?

Uusi hyökkäys seuraavana päivänä

Lunnassumman maksaminen ei silti tarkoita, että tiedot saadaan takaisin.

1 263 yrityksen turvallisuusvastaavaa eri puolilla maailmaa vastasi tutkimukseen, jossa selvisi, että kolme prosenttia heistä ei saanut tietojaan lainkaan takaisin – vaikka maksoivat lunnaat.

Eräässä räikeässä tapauksessa yritys maksoi rikollisille miljoona dollaria, jotta tiedostot saataisiin avattua. Jo päivää sen jälkeen, kun tiedostot oli saatu auki, seurasi uusi hyökkäys.

Kiristystä suojautumisesta huolimatta

Vastaajat olivat kaikki ammattilaisia. 81 prosenttia kyselyyn vastanneista oli valmistautunut hyvin kiristysohjelmiin, ja 73 prosenttia oli jo ryhtynyt toimenpiteisiin välttyäkseen hyökkäyksiltä. 

He joutuivat uhriksi kaikkien muiden tavoin.

Se kertoo, että pienimmätkin heikkoudet voivat riittää antamaan rikollisille pääsyn ujuttamaan koneelle kiristysohjelman. 

Vähennä kiristyshyökkäyksen riskiä

Kiristyshyökkäyksen riski vähenee kuitenkin merkittävästi, jos tietokoneen tietoturva on kunnossa. 

Voit hoitaa sen kuntoon esim. tietoturvapaketillamme. Sen kuusi sovellusta antavat yhdessä parhaan suojan kiristysohjelmia, viruksia, haittaohjelmia ja paljoa muuta vastaan. 

> Lue lisää Etunurkan tietoturvapaketista täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...