10 parasta tietoturvavinkkiä puhelimelle ja tietokoneelle loman ajaksi

Aurinkovoiteen pakkaamisen jälkeen pitää vielä varmistaa, että myös digilaitteet ovat suojattuja loman aikana.

10 tietoturvavinkkiä kesäloman ajaksi

Puhelin, tablet-laite ja kannettava tietokone otetaan luonnollisesti mukaan myös lomareissulle. Niiden suojaaminen on yhtä tärkeää kuin oman nahan voitelu aurinkorasvalla. Kokosimme listan asioista, jotka voit tehdä ennen lomaa, sen aikana ja lomalta palattuasi.

maanantai 25. kesäkuuta 2018 teksti M. Haverholm

Ennen lähtöä:

1. Asenna tietoturvaohjelmisto

Haittaohjelmat eivät lomaile eivätkä nuku koskaan. 

Varmista, että laitteissa, jotka otat lomalle mukaan, on tietoturva kunnossa ja tarvittavat ohjelmat asennettuina. Erityisesti tietokoneessa pitää olla virustorjuntaohjelma käytössä.

Vaikka et normaalisti käyttäisi tietoturvaohjelmia esimerkiksi siksi, että et koskaan eksy haitallisille sivustoille, on silti tärkeää, että käytät tietoturvaohjelmia lomalla. Lomalla tulee usein käytettyä julkisia verkkoja, joiden turvallisuudesta ei ole takeita.  

Lue myös: Kolme kätevää laitetta kodin suojaksi

2. Päivitä ohjelmistot

Varmista, että ohjelmat ja sovellukset ovat ajan tasalla. Vaikka dataliikenteen kustannukset eivät enää olekaan normaalin käytön esteenä EU:n alueella, niin datakatto voi kuitenkin ylittyä ja kasvattaa ikävästi laskua.

EU:n ulkopuolella pitää olla erityisen varovainen ja varmistaa operaattorilta käytön kustannukset.

Päivittämällä ohjelmat ja sovellukset jo kotona vältät sen, että laite alkaa lomalla päivittämään ohjelmia kesken kaiken ja kalliilla yhteydellä.

3. Käytä vahvoja salasanoja

Vahvan salasanan käyttö on aina tärkeää, myös lomalla. Vahvaa salasanaa on mahdoton arvata ja sen murtamiseenkin kuluisi rikollisilta satoja vuosia.

Tarkista: Käytätkö vahvaa salasanaa?

4. Ota automaattinen yhdistäminen pois käytöstä

Rikolliset saalistavat uhreja luomalla avoimia wlan-verkkoja, joihin he houkuttelevat pahaa-aavistamattomia käyttäjiä. Kun käyttäjä liittyy verkkoon, kaikkea hänen tekemisiään voidaan vakoilla ja tietoja voidaan varastaa.

Erityisesti mobiililaitteet saattavat muodostaa yhteyden automaattisesti lähistöllä olevaan avoimeen verkkoon. Tämä asetus on syytä tarkistaa ja ottaa pois käytöstä, jos se on valittuna.

> Lue lisää asiaa tietoturvasta ja tietokoneen suojaamisesta

5. Ota varmuuskopiot tiedostoistasi

Kyberrikollisten hyökkäyksien lisäksi läppärille, täppärille tai kännykälle voi käydä myös muuten hassusti.

Kun tiedostoistasi on olemassa tuoreet varmuuskopiot, niin laitteen pulahdus uima-altaaseen tai vajoaminen järven pohjaan ei harmita ihan niin paljon.

> 3 varmaa tapaa varmistaa

6. Pakkaa tietotekniikka käsimatkatavarana

Yksi lentomatkailun jännitysmomenteista on, laskeutuvatko matkatavarat samaan kohteeseen kuin itse.

Lisäksi matkalaukku voi aina mennä rikki ja sen sisältö voi joutua kovaan pyöritykseen, kun matkatavaroita lastataan ja puretaan lentokoneesta kovassa kiireessä.

Siksi on syytä ottaa kaikki tietotekniikka mukaan käsimatkatavarana. Varavirtalähteet ja akut on muutenkin aina vietävä käsimatkatavarana. 

Eli puhelimet, läppärit, tabletit (lääkkeiden lisäksi), kamerat ja muu viihde-elektroniikka kannattaa ottaa mukaan matkustamoon. Silloin ne pysyvät matkassa mukana ja niiden hukkaaminen on omalla vastuulla. 

Lomalla:

7. Älä käytä tuntemattomia verkkoja

Jos huomaat puhelimessasi avoimen langattoman verkon, kun olet rannalla tai uima-altaalla, niin tarkista ennen liittymistä, että kyse on asiallisesta verkosta.

Käytä hotellin langatonta verkkoa tai lähikahvilan verkkoa, joiden salasanan saat henkilökunnalta.

Älä liity verkkoon, jonka nimi on esimerkiksi HotelLaPlaya_Guest tai Starbucks_Free1, sillä rikolliset voivat naamioida verkkojaan antamalla niille paikallisia nimiä.

8. Älä jätä laitteitasi vartioimatta näkyville

Auton takapenkille jätetty tietokone on kuin kutsu vorolle. Ikkuna on hetkessä rikottu ja laite tiessään, ennen kuin kukaan ehtii reagoida millään tavalla. Pidä järki päässä myös, kun pehmennät sitä auringossa tai baarissa.

9. Älä hoida pankkiasioita avoimessa verkossa

Avoimeen verkkoon voi tulla helposti liityttyä, koska avoin verkko ei vaadi salasanaa. Jos käytät avointa verkkoa, niin älä käytä avoimessa verkossa sivustoja tai palveluita, jotka vaativat kirjautumista.

Älä siis käytä sähköpostia, tee ostoksia tai hoida pankkiasioita avoimessa verkossa. Ja jos mahdollista, käytä wifin sijasta matkapuhelinverkkoa ja mobiilidataa, jos sinun pitää asioida esimerkiksi nettipankissa.

Toinen hyvä konsti on käyttää VPN-yhteyttä. VPN-yhteyden (virtual private network) avulla luodaan julkisessa verkossa yksityinen kaista, jonka kautta kulkeva tieto salataan. Salaus estää julkisen verkon liikennettä mahdollisesti vakoilevat rikolliset kaappaamasta tietojasi.

VPN-palveluita tarjoavat muun muassa tietoturvayhtiöt. Saatavana on myös ilmaisia VPN-palveluita.

> Lue myös: Yhteiskäyttökoneelle ujutettu näppäimistönlukija varastaa salasanat

Loman jälkeen:

10. Vaihda salasanat palattuasi kotiin

Salasanat kannata vaihtaa varmuuden vuoksi, kun olet palannut lomareissulta.

Se on hyvä suoja siltä varalta, että tietojasi on siepattu, jos käytit avoimia verkkoja loman aikana.

Rikolliset saattavat välittää esimerkiksi varastettuja kirjautumistietoja eteenpäin myytäväksi netin pimeällä puolella. Salasanat kannattaa muutenkin vaihtaa säännöllisin väliajoin varsinkin palveluissa, joita käyttää usein.

> Lue lisää vinkkejä tietokoneen suojaamiseksi

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön
kattava tietoturvapaketti

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi Etunurkkaan.

Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista on aina saatavilla tuorein versio.

Lisäksi monista ohjelmista on myös ladattavana vaihe vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...