Mikä on palomuuri?
Palomuuri

Kaikki tietokoneellesi tuleva liikenne suodatetaan palomuurilla, jotta koneellesi ei pääse mitään epätoivottua.

© Shutterstock

Mikä on palomuuri?

Palomuuri on tärkeä väline taistelussa hakkereita ja pahantahtoisia ohjelmistoja vastaan, mutta mikä palomuuri oikeastaan on ja miten se toimii? Vastaukset saat täältä.

maanantai 9. tammikuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Palomuuri on järjestelmä, joka on suunniteltu estämään luvaton pääsy tiettyyn verkkoon tai tietokoneeseen. 

Palomuuri estää siis ei-toivotun liikenteen pääsyn tietokoneellesi.

Palomuurin nimitys tulee rakennuksen palontorjunnasta. Toiminto muistuttaa rakennuksen palontorjuntaa, joka estää palon leviämisen asunnosta toiseen. Englanniksi sen nimi on firewall.

Rakennuksissa palomuuri estää koko rakennuksen syttymisen tulipalon sattuessa, ja tietokoneen palomuuri toimii samalla periaatteella. Palomuuri pysäyttää vahingot ennen niiden leviämistä.

LUE MYÖS: Paras tietokoneen tietoturva juuri nyt

Miksi palomuuri kannattaa olla käytössä?

Verkossa on aina pahantahtoisia toimijoita, jotka yrittävät hakkeroida yksityisiä verkkoja tai tietokoneita aiheuttaakseen vahinkoa.

Palomuurilla on tärkeä rooli tämän estämisessä, sillä palomuuri on eräänlainen este tietokoneen tai verkon ympärillä.

Palomuuri on erityisen tärkeä yrityksille, joilla on monia tietokoneita ja palvelimia, joissa on paljon arkaluonteista sisältöä. Hakkerit voivat pahimmassa tapauksessa kaataa kokonaisen organisaation, jos palomuuria ei ole.

LUE MYÖS: Mikä on haittaohjelma?

Mikä palomuuri minulla on?

Kotitietokoneissa käytetään useimmiten niin sanottua isäntäpohjaista palomuuria, joka suojaa vain yksittäistä tietokonetta.

Windowsissa on esiasennettu palomuuri käyttöjärjestelmässä, mutta voit asentaa myös kolmannen osapuolen palomuureja, kuten esimerkiksi virustorjuntaohjelman.

Verkkopohjainen palomuuri on tyypillisesti käytössä yrityksissä. Tällainen palomuuri ei nimittäin suojaa vain yhtä tietokonetta, vaan koko verkkoa, johon on yhdistetty useita eri tietokoneita.

LUE MYÖS: Suojaa puhelin viruksilta

Miten palomuuri toimii?

Palomuuri toimii eräänlaisena esteenä yksityisen verkon tai tietokoneen ja julkisesti saatavilla olevan internetin välillä.

Isäntäpohjainen palomuuri suodattaa liikennettä tai verkkodataa tietokoneelle, jotta asiattomat henkilöt eivät pääse läpi. Verkkopohjainen palomuuri estää liikenteen koko verkkoon.

Palomuuri on eräänlainen rajavartija tietokoneen tai verkon sisääntulokohdassa. Rajavartija tarkistaa passin, mutta IP-osoitteet, internet-protokollat, ohjelmat, portit, verkkotunnukset ja avainsanat määrittävät, estääkö vai antaako palomuuri kulkuluvan.

Palomuurin ylläpitäjänä voit esimerkiksi antaa luvan siihen, että tietyt IP-osoitteet tai ohjelmat pääsevät aina muurin läpi.

LUE MYÖS: Mikä on IP-osoite?

Palomuuri suojaa tietokonetta digitaalisilta uhilta
Palomuuri:

Yksityisellä tietokoneella oleva palomuuri estää verkosta tai muilta laitteilta tulevat digitaaliset uhat. 

Onko palomuurista haittaa?

Useimmissa tietokoneissa oleva isäntäpohjainen palomuuri saattaa estää muuten normaalit ja vaarattomat verkkosivustot ja sovellusominaisuudet, mutta voit kiertää tämän ongelman muuttamalla palomuurin pääsylistoja.

Lisäksi palomuuri voi hidastaa verkkoyhteyttä, koska saapuvan verkkodatan analysointi vaatii paljon työtä.

Kaiken kaikkiaan palomuuri kuitenkin suojaa sinua hyvin haittaohjelmilta, joten kannattaa harkita tarkkaan, onko palomuurin poistamisesta käytöstä, joko tilapäisesti tai pysyvästi, todella hyötyä.

LUE MYÖS: Paras ilmainen virustorjuntaohjelma

Ehkä sinua kiinnostaa...