Viruksen saaminen tietokoneeseen voi olla tarpeeksi paha asia, mutta jos puhelimesi saa tartunnan, se voi olla todella tuhoisaa.
Nykyiset älypuhelimet sisältävät pankkitietoja, kaikki yhteystietomme, valokuvia ja paljon yksityisiä tietoja.
Siksi on myös tärkeää varmistaa, etteivät haitalliset sovellukset ja hämäräperäiset henkilöt pääse käsiksi puhelimesi sisältöön.
KotiMikro-lehden edellisessä numerossa 3/2022 testasimme joukon Android-puhelimille sopivia tietoturvasovelluksia. Googlen suosittu käyttöjärjestelmä on avoimempi ulkopuolisille sovelluskehittäjille ja siten alttiimpi myös haittasovellusten hyökkäyksille.
Androidin oma tietoturva ei toimi
Otimme tällä kertaa testiin mukaan Googlen oman virustorjuntaskannerin nähdäksemme, miten se pärjää maksullisten sovellusten rinnalla.
Voimme paljastaa jo nyt, että se ei pärjännyt.
Virustorjuntatoiminto Google Play Protect löytyy Android-puhelimen Google Play Kauppa -sovelluskaupasta. Google Play Protect huolehtii kaikkien uusien sovellusten skannaamisesta, kun lataat ne puhelimelle asennettavaksi.
Google Play Protect skannaa myös jo asennettuja sovelluksia jatkuvasti ja valvoo epäilyttävää toimintaa. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun et käytä puhelinta mihinkään muuhun.
Kun avaat Google Play Kaupan, napautat profiilikuvaasi ja valitset Play Protectin, näet itse, milloin puhelin on skannattu viimeksi.
Testivoittaja nappaa 100 % kaikista uhista
Google Play Protect -testi paljasti, että Androidin virustorjuntatoiminto pystyi pysäyttämään hieman alle kolme neljäsosaa niistä vaaroista, joille puhelin altistui.
Se ei tietenkään riitä, joten Android-puhelin kannattaa varustaa jollakin testin viidestä virustorjuntasovelluksesta.
Testivoittaja nappasi kaikki testijakson aikana kohtaamistaan uhista ja se maksaa reilun 10 euroa vuodessa.
Näin testasimme
Asensimme testatut sovellukset puhelimeen ja käytimme sitä kahden viikon ajan kuten mitä tahansa muuta puhelinta.
Testasimme viiden tietoturvasovelluksen käytön helppoutta ja huomioimme, miten paljon ne vaikuttivat puhelimen resursseihin.
Jos niissä oli lisäominaisuuksia, testasimme myös niitä. Testataksemme haitallisten sovellusten pysäyttämisen tehokkuutta teimme yhteistyötä riippumattoman saksalaisen tietoturvayhtiön AV-Testin kanssa.
AV-Testillä on yksi maailman suurimmista haittaohjelmakokoelmista sekä tietokoneille että puhelimille, ja testatut sovellukset altistettiin Android-puhelimiin kohdistuvien vanhojen ja uusien (ja siksi erityisen vaarallisten) uhkien koko valikoimalle.
AV-Test rekisteröi myös sen, antoivatko testatut tietoturvasovellukset vääriä varoituksia skannattaessa harmittomia sovelluksia.