Mikä on IP-osoite? Näin selvität oman IP-osoitteesi.

Mikä on reititysprotokolla ja sen käyttämä IP-osoite – ja mihin sitä tarvitaan? KotiMikro selvittää käsitteitä.

Mikä on IP-osoite?

Kaikilla tietokoneilla on IP-osoite. Mutta mihin sitä tarvitaan ja mistä oma osoite löytyy? KotiMikro perkaa käsitettä ja kertoo, kuinka oman osoitteen saa selville.

perjantai 13. huhtikuuta 2018 teksti P. Jensen


Mikä ihmeen IP-osoite?

IP-osoite on tietokoneen tai muun verkkoon liitetyn laitteen Internet Protocol -reititysprotokollan mukainen osoite, jolla laite tunnistetaan verkossa. 

Kaikilla verkossa olevilla laitteilla on yksilöllinen IP-osoite, joka rakentuu neljästä pisteellä erotetusta numerosta. 

Netissä surffatessa ei kuitenkaan tarvitse tietää sivuston IP-osoitetta, vaan nimi riittää, sillä netin nimipalvelu yhdistää tekstimuotoisen nimen numerosarjasta koostuvaan IP-osoitteeseen.

Oman tietokoneen sisäinen osoite eli paikallinen osoite lähiverkossa voi olla pysyvä tai sitten vaihtuva aina käynnistyksen yhteydessä sen mukaan, mikä osoite omassa lähiverkossa on vapaana.

Samoin tietokoneen ulkoinen osoite eli tietokoneen nettiin päin näkyvä osoite voi vaihtua, kun nettioperaattori esimerkiksi päivittää yhteyttä.

Selvitä ulkoinen IP-osoitteesi

Tietokoneella pitää olla ulkoinen IP-osoite, jolla se voidaan yksilöidä netissä. Yksityiskäyttäjän tietokoneen ulkoinen osoite ei kuitenkaan näy käyttäjälle automaattisesti eikä toinen käyttäjä voi selvittää toisen käyttäjän IP-osoitetta, ainakaan kovin helposti. 

Verkossa on kuitenkin palveluita, kuten esimerkiksi tämä Suomen Hostingpalvelun palvelu, joissa voi selvittää oman IP-osoitteensa. Vastaavasti sivuston nimen perusteella voi Whois-palvelussa, kuten tässä Viestintäviraston ylläpitämässä palvelussa, selvittää sivuston IP-osoitteen ja muita tietoja.

> Pysy ajan tasalla verkon kehityksestä

Selvitä sisäinen IP-osoitteesi

Tietokoneen sisäisen eli paikallisen osoitteen voi selvittää Windowsissa parillakin tavalla, muun muassa näin:

  • Paina näppäinyhdistelmää Windows-näppäin + R.
  • Kirjoita Avaa-ruutuun cmd ja paina Enter-näppäintä.
  • Kirjoita kehotteeseen ipconfig ja paina Enter-näppäintä.
  • Tietokoneen IP-osoite lähiverkossa on kohdassa IPv4 Address (tai IPv4-osoite Windows 7:ssä). 

> Nyt saat 4 numeroa KotiMikroa ja tyylikkään bluetooth-kaiuttimen yhteishintaan vain 21,90 eurolla. Säästösi on 58,90 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...