Emotet-haittaohjelma on palannut
Täällä taas:

Emotet-haittaohjelma, joka toimii niin kutsutun troijalaisen tapaan, on herännyt talviunestaan ja leviää luultavasti jälleen verkossa.

© Shutterstock

Emotet: Yksi maailman vaarallisimmista haittaohjelmatyypeistä on palannut

Yksi maailman vaarallisimmista haittaohjelmatyypeistä on palannut pitkän tauon jälkeen, ja se leviää nopeasti. Onneksi voit tehdä itse jotakin välttääksesi sen uhriksi joutumisen.

torstai 16. maaliskuuta 2023 teksti M. Lorentsen

Yli kolmen kuukauden tauon jälkeen erittäin vaarallinen Emotet-haittaohjelma on alkanut jälleen esiintyä verkossa.

Tietoturvayhtiö Confense on havainnut haittaohjelman tiistaina 7. maaliskuuta 2023, mikä on ensimmäinen kerta marraskuun 2022 jälkeen. Confense kirjoittaa aiheesta blogikirjoituksessaan.

Emotet-haittaohjelma, josta kirjoitimme aiemminkin, löydettiin vuonna 2014, ja sitä pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista haittaohjelmatyypeistä. Se ei nimittäin pelkästään vahingoita tietokonettasi. Emotet jättää myös oven auki muille tartunnoille.

LUE MYÖS: Vaarallinen vakoiluohjelma leviää Android-käyttöjärjestelmässä

Näin Emotet-haittaohjelma iskee

Emotet leviää kuten monet muutkin haittaohjelmat sähköpostiviestien liitetiedostojen kautta. Tavallisesti saat sähköpostiviestin, joka muistuttaa vastausta aiempaan kirjeenvaihtoon – usein kuitin tai laskun muodossa.

Saatat myös huomata, että viesti näyttää tulevan tutusta sähköpostiosoitteesta. Jos tietokoneesi on saastunut, se voi lähettää roskapostia sähköpostiosoitteestasi.

LUE MYÖS: Tarkista, käytetäänkö sähköpostiosoitettasi Emotet-roskapostien lähettämiseen

Viestin liitteenä on zip-kansio, joka pyydetään avaamaan. Kansiosta löydät asiakirjan, kuten Word-asiakirjan, joka täytyy aktivoida, ja niin tehdessäsi laitteesi saa haittaohjelman.

Kun Emotet on tarttunut, ovi avautuu monille muille haittaohjelmille, kuten kiristyshaittaohjelmille, joilla hakkerit lukitsevat tiedostosi lunnaita vastaan.

LUE MYÖS: Mikä on kiristyshaittaohjelma?

Näin suojaudut Emotetilta

Vaikka Emotet-haittaohjelmaa pidetään maailman vaarallisimpana, sitä vastaan on mahdollista suojautua.

Pääset pitkälle ennen kaikkea terveellä järjellä. 

Tarkista aina sähköpostiviestin lähettäjä huolellisesti ja suhtaudu epäillen, kun saat sähköpostiviestin lähettäjältä, joka sisältää liitetiedoston. Etenkin, jos sinua pyydetään lataamaan ja avaamaan tiedosto.

Hyvä nyrkkisääntö on siis, ettet koskaan avaa tuntemattomien lähettäjien liitetiedostoja. 

Lisäksi tietokone kannattaa varustaa hyvällä virustorjuntaohjelmalla. KotiMikro suosittelee Avira-ohjelmaa, jonka voit tilaajana ladata Etunurkasta.

Lataa Avira Etunurkasta napsauttamalla tätä.

Silloin olet hyvin suojattu viruksilta ja haittaohjelmilta.

LUE MYÖS: Paras tietokoneen tietoturva juuri nyt

Ehkä sinua kiinnostaa...