Apple on julkaissut iPhone 15:stä neljä versiota.
Uusi iPhone 15:

Applen uusi iPhone 15 lanseerattiin 12. syyskuuta 2023 – neljä eri mallia ja hintaluokkaa.

© Shutterstock

Nyt se on täällä: iPhone 15, jossa on USB-C ja uusi painike

Lopultakin Apple- ja Android-puhelimissa voi käyttää samoja latauskaapeleita. Uudessa iPhone 15:ssä on nimittäin muiden parannusten lisäksi USB-C-liitäntä. Lue lisää tästä, niin saat kattavan yleiskäsityksen uusista malleista.

torstai 14. syyskuuta 2023 teksti T. Siemsen

Apple järjesti tiistai-iltana Wonderlust-tapahtuman, jossa esiteltiin teknologiajätin uusia markkinoille tulevia tuotteita ja uudistuksia.

Tapahtuma pidettiin Yhdysvalloissa, jossa Apple kokosi yhteen valtavan määrän ihmisiä tekniikan maailmasta. Vieraat ja live-streamin katsojat saivat mahdollisuuden tutustua uuteen iPhone 15:teen sekä useisiin Applen muiden lippulaivatuotteiden parannuksiin. 

Ei ole yllättävää, että USB-C oli yksi niistä sanoista, jotka toistuivat kaikkien huulilla – sekä iPhonen että Applen AirPod-kuulokkeiden uuden version yhteydessä.

Apple julkaisi neljä uutta mallia: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro ja iPhone 15 Pro Max.
Uudet iPhonet:

Apple on juuri julkaissut neljä uutta iPhone-mallia: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro ja iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15:ssä on USB-C

Suurin uutinen koski Applen suosittua puhelinta, iPhonea. Tarkemmin sanottuna iPhone 15:ssä on paljon enemmän toimintoja ja muutoksia kuin edeltäjässään iPhone 14:ssä.

Apple on nimittäin lanseerannut peräti neljä mallia: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone Pro ja iPhone 15 Pro Max.

Uuden iPhonen käyttäjät voivat jatkossa lainata ystävänsä laturia, sillä uusissa iPhoneissa on USB-C-liitäntä latausta varten. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää iPhonen lataamisen samaa laturia, jota käytät nykyään esimerkiksi Android-puhelimen, tabletin tai Bluetooth-kaiuttimen lataamiseen.

Apple itse kertoi ottaneensa käyttöön USB-C:n, koska se on nykyään yleisesti hyväksytty standardi. Todellisuudessa uudet EU-määräykset ovat kuitenkin pakottaneet yhtiön vaihtamaan Lightning-liitäntänsä.

Kuten useimpien muidenkin puhelinvalmistajien mallit, Applen uusi iPhone ladataan USB-C-liitännän kautta
USB-C iPhone 15:ssä:

Ei ole yllätys, että Apple vaihtaa iPhone 15:n latauskaapelin USB-C-malliin. 

© Shutterstock

Kameran päivitys ja titaanireuna

Lisäksi uudessa iPhone 15:ssä on uusi toiminto nimeltä "Next generation photos".

Sen avulla voit muuttaa valokuvasi muotokuviksi ilman, että sinun täytyy ottaa uutta kuvaa. Voit siis ottaa kuvan normaalitilassa, jolloin puhelin tallentaa kasvot etukäteen, jotta voit myöhemmin tehdä muotokuvat kaikista kuvassa olevista henkilöistä.

Myös puhelimen kuoren laatu on muuttunut huomattavasti. Uudessa iPhone 15 Prossa on nimittäin titaanireuna, joten se on kevyempi ja paljon kestävämpi kuin aiemmat mallit.

Lisäksi siinä on salamannopea A17 Pro -siru, joka parantaa erityisesti grafiikankäyttökokemusta. 

LUE MYÖS: Kaikki mitä tiedämme Applen seuraavasta puhelimesta

iPhone 15 Pro -malliin uusi painike

Applella on tapana julkaista tuotteestaan normaali versio ja tarjota sen jälkeen pro-versio heille, jotka eivät halua tinkiä lisälaitteista.

Uudessa iPhone 15 Pro- ja Pro Max -puhelimessa on myös uusi toimintopainike sen painikkeen paikalla, jolla voit tällä hetkellä mykistää puhelimen. Uudella painikkeella voit edelleen mykistää puhelimen, mutta voit myös mukauttaa sen muihin toimintoihin.

Tarkemmin sanottuna voit hallita tämän painikkeen toimintoja sen mukaan, kuinka monta kertaa napsautat sitä. Jos esimerkiksi otat usein kuvia, voi olla kätevää asettaa uusi iPhone avaamaan kameran heti, kun kaksoisnapsautat painiketta.

Alla olevalla videolla esitellään neljä uutta iPhonea:

Paljonko iPhone 15 maksaa?

Uuden iPhonen hinta on aiempaa korkeampi. Ulkomaiset tiedotusvälineet ovat huomanneet, että Yhdysvaltain halvimman version hinta on 100 dollaria korkeampi kuin iPhone 14: n julkaisuhetkellä. 

iPhone 15N pienin malli, jossa on 128 Gt tallennustilaa, maksaa Suomessa 989 euroa. Se on saatavana sinisenä, vaaleanpunaisena, vihreänä, keltaisena ja mustana.

iPhone 15 Pro on jonkin verran kalliimpi. Pienimmän mallin, jossa on 128 Gt tallennustilaa, hinta alkaa 1 249 eurosta, kun taas hieman suuremman iPhone 15 Pro Maxin hinta alkaa 1 499 eurosta, ja siinä on 256 Gt tallennustilaa. Se on saatavana titaanisena väreissä luonnonvärinen, musta, sininen ja valkoinen.

Kallein iPhone 15 -malli on iPhone 15 Pro Max, jossa on 1 Tt tallennustilaa ja joka maksaa 1 879 euroa.

Mahdollisuus edulliseen iPhoneen ennen joulua

Uuden iPhone 15:n lanseeraus antaa kuitenkin mahdollisuuden saada vanhoja malleja hieman halvemmalla. Vanhojen mallien hinta yleensä laskee, kun uusi malli ilmestyy. 

Saatat siis onnistua tekemään ennen joulua hyvät kaupat vanhemmasta iPhonesta, kuten iPhone 13:sta tai iPhone 14:stä, jos et tarvitse uusimpia toimintoja. 

LUE MYÖS: Olimme niin iloisia ensimmäisestä iPhonesta

Milloin iPhone 15 tulee Suomeen?

Voit ennakkotilata uuden iPhone 15:n jo perjantaista 15.9.2023 klo 14.00 alkaen useimmista myymälöistä ja Applen verkkosivustolta.

Ensimmäiset iPhone 15 -mallit tulevat markkinoille syyskuun lopussa.

Myös uusi kello ja AirPodit

iPhone 15:n lisäksi Apple julkaisi myös uuden Apple Watch Series 9:n. 

Uudessa kellossa voit hallita ilmoituksia ja sovelluksia sormenpäilläsi. Voit siirtää herätystä, käynnistää ajastuksen ja vastata puheluihin sormenpäilläsi. 

Tapahtumassa esiteltiin myös AirPod-kuulokkeiden USB-C-latauskotelo. 

Uuden kotelon avulla voit ladata AirPod-kuulokkeet iPhonella liittämällä ne USB-C-kaapelilla. 

> Lue myös: Mikä on älykello? Mihin sitä voi käyttää?

Alla olevalla videolla näet, miten ohjaat uutta Apple Watchia sormenpäilläsi.

Ehkä sinua kiinnostaa...