iPhone täyttää 15 vuotta

Olimme niin iloisia ensimmäisestä iPhonesta

iPhone täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Kaivoimme arkistoja ja otimme esiin ensimmäisen iPhonen testimme.

perjantai 8. heinäkuuta 2022 teksti M. Østergaard

"Tänään Apple keksii puhelimen uudelleen." Näin Applen perustaja Steve Job esitteli yrityksen uusimman tuotteen vuonna 2007. Kesäkuun 2007 lopussa uusi tuote tuli myyntiin, ja maailma ei ole ollut täysin sama sen jälkeen.

"Siinä on 3,5 tuuman näyttö. Se on todella suuri!", Steve Jobs sanoi esityksessään. Nykyään se ei ehkä tunnu kovin vaikuttavalta, mutta sen ajan kilpailijoihin verrattuna näytön koko oli vaikuttava.

Jobs jatkoi esitystään ja paljasti hämmästyneelle ja ajoittain hurraavalle yleisölle innovatiivisen ominaisuuden toisensa jälkeen. Erityisesti upea vieritystoiminto, jossa yhteystietojen nimet vierivät näytöllä alaspäin, teki vaikutuksen.

Lue myös: iPhone 13: Uusia kamerajippoja ja nopea näyttö

Näin arvioimme ensimmäisen iPhonen

iPhone ei ilmestynyt meidän leveysasteillemme heti, mutta onnistuimme saamaan käsiimme tuontiesimerkin, jotta pääsimme testaamaan uutta puhelinta.

Olimme innoissamme! Tai ainakin tyytyväisiä.

iPhonesta puuttui toimintoja, joita oli Nokian parhaissa puhelimissa. Olisimme esimerkiksi toivoneet mahdollisuutta käyttää GPS:ää ja stereo-Bluetoothia. Emme myöskään olleet kovin tyytyväisiä siihen, että olimme sidottuja Applen hankalaan iTunes-sovellukseen musiikin siirtämiseksi puhelimeemme.

Vastineeksi hämmästyimme pienen puhelimen muotoilusta. "iPhone on hyvä esimerkki siitä, miltä matkapuhelin voi myös näyttää. Pieni muotoiluesine, jossa on kosketusnäyttö saa uteliaita katseita ystäviltä, perheeltä ja töissä", luki puhelimen yksisivuisen testin johdannossa.

Lue myös: iPhonen korjaamisesta tulee helpompaa

Näin näytti, kun Applen perustaja Steve Jobs esitteli uuden puhelimen vuonna 2007.

KotiMikron ensimmäinen iPhone-testi.
iPhone-arvio

Testasimme ensimmäistä iPhonea kokonaisella sivun kokoisessa artikkelissa.

© KotiMikro

Näin ensimmäinen iPhone toimi

Onneksi sen jälkeen on tapahtunut paljonkin, kun ensimmäinen iPhone vuonna 2007 näki päivänvalon.

Jos vertaat sen teknisiä tietoja iPhone 13 Pro -lippulaivamalliin, on selvää, että aikaa on kulunut 15 vuotta.

Ensimmäisessä oli esimerkiksi 2 megapikselin kamera ja 8 gigatavua tallennustilaa kuville ja sovelluksille. iPhone 13 prossa on jopa 1 000 gigatavua tallennustilaa, ja puhelimessa on neljä kameraa, joissa kussakin on 12 megapikseliä.

Monet kuvakkeet ja toiminnot näyttävät edelleen erehdyttävän samanlaisilta. Apple ei ole tehnyt perustason muutoksia puhelimen monikosketustoimintoon.

Liitin on onneksi vaihtunut leveästä 30-napaisesta iPod-liittimestä hieman pienempään ja älykkäämpään Lightning-liittimeen, ja lähiaikoina Apple todennäköisesti siirtyy USB-C:hen tulevissa iPhone-malleissaan.

Lue myös: iOS 16 -päivitystä odotetaan innolla: iPhone saa pian uusia toimintoja

Ehkä sinua kiinnostaa...