Soikea USB-C-liitäntä on jo uusissa tietokoneissa ja Android-puhelimissa. Vuodesta 2024 alkaen se löytyy myös iPhone-puhelimista ja lisälaitteista, kuten näppäimistöistä ja hiiristä.
USB-C:

Soikea USB-C-liitäntä on jo uusissa tietokoneissa ja Android-puhelimissa. Vuodesta 2024 alkaen se löytyy myös iPhone-puhelimista ja lisälaitteista, kuten näppäimistöistä ja hiiristä.

USB-C: Nyt voit käyttää samaa laturia kaikille laitteillesi

Uusi ja juuri Euroopan parlamentissa hyväksytty laki tarkoittaa, että voit pian käyttää yhtä ja samaa laturia kaikille laitteillesi. Vuodesta 2024 alkaen kaikissa laitteissa täytyy olla USB-C.

keskiviikko 12. lokakuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Viime syksynä kerroimme lehdessä EU:n uudesta lakiehdotuksesta, joka helpottaisi huomattavasti kuluttajien elämää Euroopassa.

Uuden lainsäädännön myötä EU vähentää muovin ja elektroniikkaromun määrää tekemällä USB-C:stä yleisen latausstandardin, jota käytetään kaikissa elektronisissa laitteissa.

Tuolloin arvioitiin, että kuluttajat säästävät 250 miljoonaa euroa vuodessa, kun uuden puhelimen, tietokoneen tai tabletin mukana ei enää tarvitse olla uutta laturia.

Laki on nyt hyväksytty – USB-C valittu

Euroopan parlamentti äänesti viime viikolla lakiehdotuksen puolesta ja hyväksyi sen, joten se toteutuu pian myös kaupoissa.

Uusi laki astuu voimaan vuonna 2024, mikä tarkoittaa, että puhelinten, tablettien, tietokoneiden, digitaalikameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien, pelikonsoleiden, tietokonehiirten, näppäimistöjen ja monien muiden laitteiden täytyy olla ladattavissa USB-C-liitännällä.

Vuodesta 2024 alkaen puhelimissa täytyy olla USB-C-liitäntä lataamiseen, kun taas uusia tietokoneita tämä koskee vasta keväästä 2026 alkaen. USB-C-liitännän kautta ladattavia tietokoneita on jo saatavilla.

> Lue myös: Uusi nimeämistapa helpottaa USB-standardien ymmärtämistä

Ei enää eri latureita ja valmistajakohtaisia standardeja

Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa, ettei hän tarvitse enää useita eri latureita, koska puhelimessa ja tabletissa on sama liitäntä.

Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että valmistajat voivat jatkossa myydä esimerkiksi uuden puhelimen ilman mukana toimitettavaa laturia, koska he olettavat, että kuluttajalla on jo ennestään edellisen puhelimen mukaan tullut laturi. Tämä säästää siten rahaa uuden laitteen hankinnassa.

> Lue myös: Tämän vuoksi tarvitset USB-keskittimen tietokoneeseesi

Suurimmat vaikutukset Appleen

Ensimmäinen ehdotus EU:n yhteisestä latausstandardista tehtiin jo vuonna 2009, ja keskustelu jatkui vuonna 2014. Yhteinen standardi haluttiin, koska EU:n komissio arvioi, että EU:n alueella jätteeksi päätyy vuosittain 11 000 tonnia latureita.

Erityisesti Apple vastusti suunnitelmia väittäen, että sen oma Lightning-liitäntä oli parempi – ja että hieman suurempi USB-C-liitäntä ei sopisi ohuisiin iPhoneihin.

Sen jälkeen Apple on lähestynyt tulevia vaatimuksia lisäämällä USB-C-liitännän yrityksen iPad Airiin, iPad Miniin ja iPad Prohon.

Blombergin Apple-asiantuntijan Max Gurmanin mukaan Apple on jo aloittanut USB-C:n lisäämisen tuleviin tuotteisiin, mutta hän arvioi myös, että Lightning-liitäntää ei vaihdeta ennen kuin vasta viime hetkellä. 

Yhteinen standardi myös pikalataukselle

Uusi laki merkitsee myös loppua valmistajakohtaisille pikalatausstandardeille.

Nykyisin Samsungin pikalaturilla ei voi esimerkiksi ladata OnePlus-puhelinta nopeasti. Siksi kuluttajien on pakko käyttää valmistajien omia latureita, jos he haluavat ladata yli 1 000 mAh:n nopeudella.

Kun uusi laki on astunut voimaan vuonna 2024, voit pikaladata puhelimesi minkä tahansa valmistajan laturilla.

> Lue myös: Näin langaton lataus toimii

Ehkä sinua kiinnostaa...