Hanki älykello älykkäästi
Älykello.

Älykello on kuin minitietokone ranteessa. Älykelloissa on useita ominaisuuksia. Voit esimerkiksi tarkistaa sähköpostit, kuunnella musiikkia ja käyttää paikannusta. Saat myös tietoa terveydentilastasi. Voit mitata pulssin, veren happipitoisuuden ja tarkistaa, kuinka monta askelta olet ottanut päivän aikana. 

© Shutterstock

Mikä on älykello?

Mikä ihmeen älykello? Mihin sellaista tarvitaan? Ja millainen on paras älykello? Lue tästä vastauksia älykellosta herääviin kysymyksiin.

perjantai 20. toukokuuta 2022 teksti M. Østergaard ja Toimitus

Vielä kuusi vuotta sitten ei välttämättä keksinyt, mitä iloa ensimmäisen sukupolven älykelloista on.

Kyse oli lähinnä kalliista ja hankalasta tavasta nähdä, paljonko kello on. Jos hyvin kävi, laite laski myös askeleesi oikein.

Alkukankeudet ovat kuitenkin mennyttä. Uuden sukupolven älykelloilla voi puhua puheluita, vastaanottaa viestejä ja seurata monipuolisesti omaa terveydentilaansa.

Mikä on älykello?

Älykelloa voi kuvata kannettavaksi tietokoneeksi, joka on muotoiltu kelloksi.

Kyse on siis rannekellon ja tietokoneen yhdistelmästä, joka kulkee mukana kaikkialle. Älypuhelimesta poiketen kädet ovat vapaana, kun käytät älykelloa.

Älykellossa on yleensä kosketusnäyttö, ja monissa kelloissa on myös puheohjaus, jolloin ei tarvitse edes koskettaa näyttöä.

Älypuhelin ranteessa

Monissa älykelloissa voi käyttää samoja sovelluksia kuin puhelimessa, kuten esimerkiksi kalenteria, pelejä ja paikannustoimintoja.

Joissain älykelloissa voi käyttää vain kellon mukana tulleita sovelluksia, mutta esimerkiksi Apple Watchilla ja Samsungin älykelloilla voi myös ladata erilaisia sovelluksia.

Älykellossa on useita tunnistimia, joiden avulla voi seurata monipuolisesti terveydentilaansa, kuten esimerkiksi sykettä ja unen laatua. Applen uusimmat älykellot osaavat mitata jopa veren happipitoisuutta.

Useimmilla nykyisillä älykelloilla voi tarkistaa sähköpostit ja viestit, käyttää kalenteria, paikannusta ja vastata puheluihin. Toisin sanoen, älykello on kuin älypuhelin ranteessa.

Mitä älykello osaa?

Älykello on käytännössä kuin pieni henkilökohtainen tietokone ranteessa: Voit katsoa uudet viestit, tarkistaa säätilan, suunnistaa, kuunnella musiikkia ja vaihtaa kellotaulua mielesi mukaan.

Kellon pohjassa olevat kehittyneet tunnistimet keräävät ranteesi kautta tietoa. Kello voi mitata sykkeesi ja kertoa veresi happipitoisuuden.

Älykello toimii yhdessä älypuhelimen kanssa. Puhelimella voi tarkastella älykellon keräämää dataa selkeinä esityksinä, joiden avulla voi esimerkiksi seurata unen laatua haluamiltaan ajanjaksoilta.

Mitä älykello maksaa?

Älykelloja on monessa hintaluokassa, ja ominaisuudet vaihtelevat paljon.

Halvimmat älykellot maksavat vain muutaman kympin, kun taas esimerkiksi Apple Watchin hinnat alkavat reilusta 400 eurosta.

Rahan vastineeksi saa sitten jo ison nipun ominaisuuksia.

Apple Watch Series 7 osaa sykkeen lisäksi kertoa epäsäännöllisestä sydänrytmistä, veren happipitoisuuden ja lähettää viestin, kun muutoksia tapahtuu. Lisäksi kellolla voi muun muassa vastaanottaa sähköposteja ja viestejä, kuunnella musiikkia ja suunnistaa. Ja näet luonnollisesti myös kellonajan.

> Lue arviomme Apple Watch Series 7 -kellosta

Applen älykello on myydyin älykello
Apple Watch.

Applen älykello on erittäin suosittu. Kuvassa on Apple Watch Series 7, jota on saatavana useina eri versioina ja useilla eri hihnoilla.

Mitä puhelimia älykellon kanssa voi käyttää?

Useimmat älykellot toimivat sekä Android-puhelimien että iPhonen kanssa.  Älykelloista Apple Watch toimii kuitenkin vain Applen omien puhelimien kanssa.

Android-puhelimen käyttäjä ei siis voi käyttää Apple Watchia, vaan hänen pitää valita jokin toinen älykello.

Saatavana on kuitenkin hyvä valikoima Android-yhteensopivia älykelloja.

Millainen on paras älykello?

Ensimmäiseksi on selvitettävä, mikä älykello toimii oman puhelimen kanssa.

Sen jälkeen on hyvä miettiä, mihin älykelloa aikoo käyttää.

Tarvitaanko esimerkiksi gps-ominaisuutta, jolla voi luoda juoksulenkistä reittiesityksen lenkin jälkeen? Ja tarvitaanko kehittyneitä ominaisuuksia, kuten veren happipitoisuuden tai unen seurantaa?

Kun omat tarpeet on määritelty, niin sopivaa älykelloa on helpompi haarukoida.

Mistä löydän älykellojen vertailun?

Älykellovertailun löydät KotiMikron numerosta 10/2022. Testissä oli kuutta tämän hetken parhainta älykelloa, mitä rahalla saa.

Tämän hetken parhaita älykelloja testattiin useiden viikkojen ajan. Siinä ajassa ehti jo tottua oman fyysisen aktiivisuustason ja unen seurantaan, joten testauksen päätyttyä oli vaikea käsittää, miten on ylipäätään voinut elää ilman älykelloa.

Suurtestissä kerrotaan testattujen kellojen ominaisuuksista, sekä laitteiden hyvistä ja huonoista puolista.

> Lue suurtesti Etunurkka-palvelussa

Ehkä sinua kiinnostaa...