Puhelimen prosessori on fyysisesti pienempi kuin tavallisen tietokoneen prosessori ja kuluttaa vähemmän virtaa, mutta prosessori löytyy myös Windows 11 -tietokoneista.
ARM-prosessorit:

Puhelimen prosessori on fyysisesti pienempi kuin tavallisen tietokoneen prosessori ja kuluttaa vähemmän virtaa, mutta prosessori löytyy myös Windows 11 -tietokoneista.

© Shutterstock

Microsoft haluaa tehdä omat ARM-prosessorit Windows 12:een

Monet merkit viittaavat siihen, että Microsoft kehittää lähitulevaisuudessa omia ARM-prosessoreita. Jos se onnistuu, yhtiö voi Applen tavoin hallita koko prosessia suunnittelusta lopulliseen tuotekokemukseen - ehkä jo Windows 12:ssa.

maanantai 8. toukokuuta 2023 teksti H. Rasmussen

Monet merkit viittaavat siihen, että tulevaisuudessa Microsoft valmistaa Windows-tietokoneiden laitteistot ja ohjelmistot itse samaan tapaan kuin Apple tekee nykyään. 

Amerikkalainen Windows-media Windowslatest on tarkastellut IT-alan työpaikkailmoituksia ja tehnyt mielenkiintoisen havainnon: Microsoft etsii tällä hetkellä uusia työntekijöitä, joilla on asiantuntemusta ARM-prosessoreista ja niin kutsutuista SOC-järjestelmistä (System On Chips).

Windows 8.1:stä lähtien on ollut mahdollista asentaa käyttöjärjestelmän erikoisversioita ARM-pohjaisiin prosessoreihin, jotka ovat samantyyppisiä kuin matkapuhelimen prosessorit.

Nykyään voit jopa ostaa Windows 11 -tietokoneita, jotka muistuttavat perinteisiä tietokoneita, mutta niissä on matkapuhelimen prosessori Intelin tai AMD:n perinteisen prosessorin sijaan.

Matkapuhelimen prosessorilla varustetuissa tietokoneissa on tällä hetkellä Qualcommin Snapdragon-prosessori, joka on myös yksi yleisimmin Android-puhelimissa käytetyistä prosessoreista.

Windows 12:een omat sirut

ARM-prosessorien kehittäjien lähettämät työpaikkailmoitukset osuvat samaan ajankohtaan, kun Microsoftin toinen tiimi kehittää todennäköisesti Windows 12 -käyttöjärjestelmää.

Kuten kirjoitimme aiemmin, seuraavan Windows-version Työpöydän yläreunassa on todennäköisesti ilmoituspalkki samalla tavalla kuin matkapuhelimessa.

Sekä Windows 10:stä että aivan uusista ARM_siruihin perustuvista Windows 11 -tietokoneista saatujen kokemusten perusteella on siis perusteltua uskoa, että myös Windows 12:ta kehitetään nimenomaan matkapuhelinprosessoreilla toimivaksi.

> Lue myös: Katso, miten nopea prosessori tietokoneessa on

Voi viedä markkinaosuuden Applelta

Kun Microsoft valmistaa tulevaisuudessa sekä uusilla siruilla varustettuja laitteistoja että ohjelmistoja Windows 12:n muodossa, yhtiö voi paremmin varmistaa, että sen käyttöjärjestelmä on johdonmukaisen sujuva - ja samalla varmistaa tietenkin suuremmat voitot.

Apple noudattaa samaa reseptiä, ja vuonna 2020 se lanseerasi myös oman ARM-prosessorinsa nimeltä M1. Tämä prosessori on saanut paljon tunnustusta nopeudestaan ja luotettavuudestaan. 

Jos Microsoft haluaa lähitulevaisuudessa kehittää omia Surface-tietokoneitaan, joissa on oma prosessori ja käyttöjärjestelmä, yhtiö voi Applen tavoin hallita koko prosessia suunnittelusta lopulliseen tuotekokemukseen, ja se voi päätyä kilpailemaan suoraan Applen kanssa tavalla, jota iPhonen suunnittelijat eivät ole aiemmin kokeneet.

> Lue myös: Mitä ylikellotus on - ja pitäisikö minun tehdä se tietokoneelleni?

Suunnitelmat voivat vielä muuttua

Windows 12 otetaan todennäköisesti käyttöön vuoden 2024 lopulla, ja on vielä epävarmaa, pystyykö Microsoft kehittämään uuden ARM-prosessorin ja ottamaan sen tuotantoon ennen sitä.

Samalla Microsoftin suunnitelmat ovat muuttuneet lyhyellä varoitusajalla, joten on liian aikaista sanoa varmasti, onko Microsoftin prosessoreilla varustettuja Windows 12 -koneita saatavilla.

Seuraamme kuitenkin asiaa tiiviisti ja kerromme lisää heti, kun saamme uutta tietoa.

Mikä on ARM-prosessori?

Kun Intel toi vuonna 1979 markkinoille 8086-prosessorin, jota muutamaa vuotta myöhemmin käytettiin IBM:n ensimmäisessä PC:ssä 8088-versiona, se perustui CISC-prosessoriarkkitehtuuriin, joka on lyhenne sanoista Complex Instruction Set Computing. 

Ajatuksena oli, että prosessorin pitäisi olla monimutkainen, jotta ohjelmoijat voisivat saada siitä suuren suorituskyvyn suhteellisen yksinkertaisilla käskyillä. 

ARM taas perustuu RISC-arkkitehtuuriin (Reduced Instruction Set Computing), ja sen lähestymistapa on täysin päinvastainen. 

Ajatuksena on, että prosessorin pitää olla yksinkertainen, vähemmän transistoreita sisältävä, fyysisesti pienempi, edullisempi rakentaa ja huomattavasti vähemmän virtaa kuluttava. Käänteisesti tämä tarkoittaa, että ARM-ohjelmoinnissa tarvitaan enemmän koodia, koska prosessorin käskykanta on yksinkertaisempi. 

Alhainen virrankulutus tekee ARM-prosessoreista erityisen sopivia käytettäväksi puhelimissa ja tableteissa, joissa itse prosessori kuluttaa alle 5 wattia. 

Koska X86- ja ARM-järjestelmät ovat pohjimmiltaan erilaisia, toista järjestelmää varten kirjoitettua koodia ei voi käyttää toisessa. 

Windowsista on saatavana erityisesti ARM-prosessoreille kirjoitettu versio, mutta se ei aja kaikkia Windowsin ohjelmia. Siksi tässä Windows-versiossa käytetään emulaattoria, joka voi ajaa X86-koodia ARM-järjestelmässä, jotta ohjelmat toimivat edelleen. Emulointi ei kuitenkaan toimi virustorjuntaohjelmiston kanssa, joten joudut luottamaan Windows Defender -virustorjuntaohjelmaan. 

Vastaavasti Androidin koodi on kirjoitettu ARM:lle, joten kun Windows 11 pystyy pian ajamaan Android-sovelluksia, siinä käytetään myös emulointia. Emuloinnin haittana on, että se heikentää suorituskykyä verrattuna siihen, että ohjelmat ja sovellukset kirjoitettaisiin suoraan tietokoneen ja puhelimen prosessorille.

Ehkä sinua kiinnostaa...