Intel i7 suoritin benchmark

Millainen suoritin tietokoneessasi on? Ja miten saat selville, kuinka nopea suorittimesi on? Näitä asioita selvitetään alla.

Testaa suorittimesi nopeus

Tietokoneen suorittimella eli prosessorilla on suuri merkitys tietokoneen suorituskyvylle. Tiedätkö, millainen suoritin omassa koneessasi on? Kokosimme tietopaketin suorittimesta ja sen merkityksestä.

sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Tietokoneiden suorituskykyä ei aina ole helppo vertailla mainoskuvien perusteella. 

Muistin määrä ja kiintolevyn kapasiteetti ovat suhteellisen helppoja vertailukohtia, mutta sitten tuleekin jo hankalampi paikka, kun vastassa on suorittimen mallinimi, kuten 4500U, i5-4200u tai A10 Quad Core

Suorittimen, josta käytetään myös nimitystä prosessori, nimen perusteella ei vielä voi tehdä kovin suuria vertailuja tai päätelmiä tehoista, sillä vaihtoehtoja on lukuisia. 

Tämän takia myös kahdella muuten samanlaisella tietokoneella saattaa olla eri hintalaput, joissa on eroa useita satasia. 

Toisaalta tarjolla voi olla kaksi samanhintaista tietokonetta, joissa toisessa on tehokkaampi suoritin.

Artikkelin lopussa kerrotaan, kuinka voit testata ja verrata suorittimesi nopeutta suorittimista kerättyjen benchmark-testitulosten avulla.

> Lue myös: Tunne suorittimesi

Mikä on suoritin – ja miksi se on tärkeä

Miksi sitten on niin tärkeää, mikä suoritin tietokoneessa on?

Suoritin eli prosessori toimii tietokoneen aivoina. Suoritin suorittaa kaikki laskutoimitukset, joita tarvitaan tietokoneen toimintojen käyttämiseen.

Prosessori suorittaa matemaattisia ja loogisia komentoja. Tavallinen perustietokone suorittaa miljoonia komentoja sekunnissa. 

Suoritin käsittelee vain numeroita, ja viime kädessä suoritin vain siirtää ykkösiä ja nollia tietokoneen muistissa eri paikkoihin.

Prosessori on komponentti, jonka pohjana on mikropiiri. Suoritin onkin virallisesti mikroprosessori, mutta tämä nimitys ei ole vakiintunut yleiseen käyttöön.

Yhdellä suoritinpiirillä on nykyään useita suoritinyksiköitä, joita kutsutaan ytimiksi. Suoritin voi olla esimerkiksi kaksiytiminen (dual-core), neliytiminen (quad-core), kuusiytiminen (hexa-core) tai kahdeksanytiminen (octa-core).

Lue myös: Tarkista, mitkä ohjelmat kuormittavat tietokonetta eniten

Mikä suoritin tulisi valita?

Ytimien määrällä on vaikutusta prosessorin laskentatehoon ja sitä kautta tietokoneen suorituskykyyn.

Mitä enemmän suorittimessa on ytimiä, sitä enemmän ja nopeammin se tekee laskutoimituksia ja tietokone suorittaa monimutkaisia tehtäviä.

Esimerkiksi pelikäyttöön tai videoiden muokkaukseen tarvitaan tietokone, jonka suorittimessa on useita ytimiä ja jossa on suuri kellotaajuus, kun taas peruskäyttöön riittää vaatimattomampi suoritin.

Suoritin kehittää lämpöä sitä enemmän, mitä tehokkaampi se on.

Kovassa kuormituksessa syntyy paljon lämpöä, kun käytössä on moniytiminen suurella kellotaajuudella varustettu suoritin.

Siksi suoritin tarvitsee aina jäähdytystä. Suorittimella on yleensä oma tuuletin sen lisäksi, että tietokoneessa on muita tuulettimia.

Suorittimen jäähdytys voidaan pöytäkoneessa ratkaista myös vesijäähdytysjärjestelmällä, jolloin päästään eroon tuulettimesta syntyvästä melusta.

KotiMikron lukija on aikeissa ostaa uuden tietokoneen ja pohtii, millainen suoritin siinä pitäisi olla. Lue vastaus täältä.

Suorittimen benchmark-testi

Mikropiirille perustuvassa suoritinkomponentissa on nykyään useita ytimiä. Samalla piirillä on lisäksi myös muistia.

© Shutterstock

Mikä on CPU benchmark?

Suorittimille tehdään nopeustestejä testausohjelmilla, joista käytetään usein englanninkielistä nimitys CPU benchmark. CPU:lla viitataan prosessoriin ja benchmark tarkoittaa muun muassa vertailua.

Nopeustesti koostuu erilaisista laskentatehtävistä, joilla mitataan prosessorin suorituskykyä erilaisissa tilanteissa.

Testiohjelmalla saadaan pisteytettyä ja rankattua suorittimia. Pisteet kerätään taulukkoon, jonka avulla voi sitten esimerkiksi verrata oman suorittimensa laskentatehoa muihin malleihin.

Alla olevalla testaustyökalulla pääset vertaamaan erilaisia suorittimia toisiinsa.

Työkalu vie yleisesti käytettyyn PassMarkin vertailuun, joka kertoo, kuinka työkaluun kirjoitettu suoritin pärjää verrattuna kymmeneen yleisimpään suoritinmalliin.

Voit siis helposti verrata oman suorittimesi suorituskykyä muihin malleihin. Mitä isommat pisteet suoritin saa, sitä tehokkaampi se on.


Katso kuinka suorittimesi pärjää nopeustestissä

Selvitä ensin tietokoneesi suorittimen mallinimi. Kokonpanon perustiedot löytyvät Windows 10:ssä helposti. 

Avaa haku napsauttamalla tehtäväpalkin suurennuslasia, kirjoita hakuun tietoja ja valitse tulosluettelosta Tietoja tietokoneesta. Suorittimesi malli on Laitemääritykset-kohdassa.

Kirjoita tietokoneesi suorittimen mallinimi kenttään ja valitse Suoritin-pisteet. Testi antaa luvun väliltä 500–20 000 – suurin on paras.


Kirjoita suorittimen mallinimi, kuten esimerkiksi i5-4200u tai N2840

Koodin teki Vertikal

Suorittimen benchmark-testi

Tietokoneen kokoonpanon perustiedot löytyvät helposti Windowsin asetuksista.

Opi tulkitsemaan prosessoreiden nimiä

Uudessa KotiMikron numerossa 8/2022 kerrotaan, miten prosessoreiden kryptisiä mallinimiä tulkitaan.

Saat vastauksen siihen, mitä yksittäiset numerot ja kirjaimet tarkoittavat, jos prosessorin nimi on esimerkiksi i7-12400K tai AMD Ryzen 5900x.

Tämän artikkelin avulla sinun on paljon helpompi valita sopiva malli, kun olet seuraavan kerran tietokoneostoksilla.

> Lue artikkeli Etunurkasta täältä

KotiMikro suosittelee: Ota käyttöön tehokas tietoturvapaketti

KotiMikro on koonnut valikoiman tehokkaita ohjelmia kattavaksi tietoturvapaketiksi Etunurkkaan. Ohjelmat ovat asiantuntijoiden valitsemia sekä tarkastamia, ja ohjelmista aina saatavilla tuorein versio.

Lisäksi ohjelmista on myös ladattavana vaihe-vaiheelta etenevä opastus, jonka avulla ohjelman saa helposti käyttöön.

> Nyt saat yhden KotiMikron numeron ja Etunurkan käyttöösi vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...