Vuosikymmenien ajan pc-harrastajat eivät ole halunneet tyytyä siihen kellotaajuuteen, joka tietokoneen prosessorissa on tehdasasetuksena.
Tämä on johtanut kilpajuoksuun nopeimman kellotaajuuden havittelusta – ainakin pc-harrastajien keskuudessa – ja juuri nyt eräs lahjakas tiimi on onnistunut tekemään uuden maailmanennätyksen ylikellottamalla Intelin Core i9-13900K -prosessorin vaikuttavaan 9 GHz:n kellotaajuuteen.
Ylikellotus tarkoittaa sitä, että prosessori pakotetaan toimimaan suuremmalla nopeudella kuin mihin valmistaja on sen suunnitellut. Selitämme tämän tarkemmin jäljempänä tässä artikkelissa.
Edellinen ennätys oli 8,79433 GHz AMD FX-8350 -prosessorilla, ja tämä ennätys oli voimassa 10 vuotta ennen kuin emolevy-, pc- ja näytönohjainvalmistaja ASUSin sponsoroima tiimi rikkoi sen.
Intel Core i9-13900K toimii normaalisti vain 3 GHz:n kellotaajuudella, mutta niin sanotussa turbomoodissa se voi yltää 5,8 GHz:iin ilman ylikellotusta.
Tässä artikkelissa saat lisätietoa ylikellottamisesta. Lue esimerkiksi:
Mitä ylikellotus tarkoittaa?
Tietokoneen nopeus mitataan gigahertseissä ja sitä kutsutaan myös kellotaajuudeksi. Siksi ylikellotukseksi kutsutaan sitä, kun prosessoria käytetään suuremmalla nopeudella kuin ne gigahertsimäärät, joille se on suunniteltu tehtaalla.
Kaksi suurta tietokoneprosessoreiden valmistajaa, AMD ja Intel, myy eri sarjojen prosessoreita, ja kalleimpia niistä voidaan ylikellottaa. Tämä koskee esimerkiksi Intel-prosessoreja, joissa on K-kirjain mallinimen lopussa.
Toisin sanoen edullisimpien kaupoissa myytävien tietokoneiden prosessoreita ei voi ylikellottaa.
> Lue myös: Testaa itse: Näin nopea prosessorisi on
Pitäisikö minun ylikellottaa oma tietokoneeni?
Lyhyt vastaus on: ei.
Jos harkitset oman tietokoneesi ylikellottamista, jotta se olisi kaksi kertaa nopeampi, suosittelemme jättämään sen harrastajien tehtäväksi ja vain seuraat heidän kilpailuaan pc:n aivojen suorituskyvyn huipun tavoittelussa.
Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, prosessorin ylikellottamisen sivuvaikutuksena prosessori kuumenee melkoisesti. Jopa niin kuumaksi, että ASUS-tiimi joutui jäähdyttämään Intel-prosessorin -250 asteeseen nestemäisellä heliumilla.
> Lue myös: Viisi neuvoa ennen uuden tietokoneen ostoa

Rohkeat ylikellottajat saavuttavat 9 GHz:n taajuuden. Oikealla näkyvä höyry johtuu nestemäisestä heliumista, joka jäähdytti prosessorin -250 asteeseen.
Miten ylikellotus tehdään
Käytännössä ylikellotus tehdään tietokoneen BIOSissa, jossa voit säätää prosessorin parametreja, jos prosessorimalli sallii sen.
Sitten etsitään kohta nimeltä Advanced CPU Core Settings tai OC/Overclocking.
> Lue myös: BIOS: Näin avaat tietokoneen perusasetukset
Tässä valikossa voidaan säätää ns. CPU multiplieriä eli kerrointa. Tämä asetus käyttää emolevyn sisäistä kellotaajuutta, joka on tyypillisesti 100 MHz, prosessorin nopeuden nostamiseen. Jos multiplier-kerroin on esimerkiksi 38, se tarkoittaa yleensä sitä, että prosessori toimii 3,8 GHz:n taajuudella.
Tavallisesti voit säätää kerrointa vain muutaman pisteen ylöspäin, ennen kuin prosessori ja siten koko tietokone muuttuu epävakaaksi.
Tämä johtuu siitä, että korkeampi kellotaajuus vaatii prosessorilta enemmän virtaa, mikä voidaan asettaa BIOSissa.
Sitä varten prosessorin virta-asetuksia täytyy säätää BIOS-kohdassa, jonka nimi on yleensä CPU VCCIN, CPU Vcore, Dynamic Vcore tai CPU Voltage.
Tyypillisesti emolevy syöttää prosessorille noin 1,25 volttia, ja tätä arvoa voidaan nostaa esimerkiksi 1,4:ään tai 1,5:een nostamalla vuorotellen kerrointa ja jännitetasoa.
Jos tämä kuulostaa hankalalta, sitä se onkin.
> Lue myös: Tässä on maailman nopein supertietokone
Tämän vuoksi ylikellotus ei sovi heikkohermoisille
Suosittelemme, ettet ylikellota omaa tietokonettasi, koska siinä on useita sudenkuoppia, jotka on syytä tiedostaa:
- Takuu raukeaa todennäköisesti, jos tietokone tai prosessori rikkoutuu.
- Prosessori voi kuumentua erittäin kuumaksi, joten ylikellottaminen edellyttää huolellista suorittimen lämpötilan seurantaa ennen ylikellotusta, sen aikana ja sen jälkeen sekä normaalin käytön että tietokoneen rasituksen aikana. Jos lämpötila on pitkään yli 80–90 astetta, se vähentää koko tietokoneen käyttöikään ja vakauteen.
- Tietokoneesi voi muuttua epävakaaksi ja esimerkiksi sammua yllättäen, kun odota sitä vähiten.
- Kaikki prosessorit eivät kestä ylikellotusta yhtä hyvin. Edellä mainitussa nopeusennätyksessä vaadittiin useita prosessoreita 9 GHz:n taajuudelle pääsemiseksi.