Windows 12 -käyttöjärjestelmä
Windows 12:

Monet merkit viittaavat siihen, että Windows 11:n seuraaja on tulossa. Se saa luultavasti nimen Windows 12. 

Windows 12: Kaikki, mitä tiedämme Windows 11:n seuraajasta

Microsoft ei ole vielä virallisesti vahvistanut, että Windows 12 tulee markkinoille, mutta monet merkit viittaavat siihen suuntaan. Tässä on yhteenveto siitä, mitä tällä hetkellä tiedämme.

keskiviikko 19. lokakuuta 2022 teksti H. Rasmussen

Korvaako Windows 12 tietokoneesi Windows 11 -käyttöjärjestelmän?

Siitä on paljon merkkejä – ja Microsoft-konferenssin jälkeen on vielä enemmän seikkoja, jotka osoittavat kohti Windows 12 -käyttöjärjestelmää.

Vuosittaisessa Ignite-konferenssissa keskityttiin tänä vuonna Microsoft 365:een, jonka myötä Microsoftin Office-tuotelinja poistuu asteittain käytöstä.

Mutta jokin aivan muu kuin Office, tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta ovat siitä lähtien olleet suuri puheenaihe verkkofoorumeilla ja Windows-sivustoilla. 

Microsoft esitteli nimittäin jotain, joka todennäköisesti oli ennakkokurkistus Windows 12:een.

Merkittävästi erilainen Windowsin ulkoasu

Yhdessä Ignite-konferenssin monista PowerPoint-esityksistä esiin tuli kuva, joka ei muistuta mitään tuntemaamme Windows-versiota. 

Ehkä se oli vahinko tai ehkä haluttiin luoda tarkoituksella julkisuutta yhtiön todennäköisesti tulevalle käyttöjärjestelmälle – joka on luultavasti Windows 12.

Kiinteän tehtäväpalkin sijaan kuvassa näkyy, että tässä Windows-versiossa on kelluva tehtäväpalkki, jota ei ole kiinnitetty.

Myös kelloajan lähellä oleva ilmoitusalue puuttuu, ja näytön yläreunassa on tilakuvakkeita, jotka ovat tuttuja puhelimesta.

Tässä näkyy akun varaustilan ilmaisin, Wi-Fi-symboli sekä päivämäärä ja kellonaika. Tilarivin vastakkaisessa päässä ylhäällä näkyy sääennuste, joka on samanlainen kuin Windows 11:n Tehtäväpalkin vasemmassa reunassa olevassa pienoissovellussa.

Paljastiko Microsoft tässä Windows 12:n?
HUPS:

Microsoft paljasti tämän kuvan vahingossa omassa konferenssissaan, ja näyttää siltä, että se on ensimmäinen vilaus Windows 12:sta. Tehtäväpalkki näyttää erilaiselta kuin aiemmin – ja näytön yläosaan on lisätty tilapalkki.

Tämän tiedämme Windows 12:sta

Toistaiseksi Microsoftin omat viralliset uutiset Windows 12:sta ovat niukkoja, mutta yhä useammat palaset viittaavat Windows 11:n seuraajan suuntaan.

Seuraavassa yritämme vastata Windows 12 -käyttöjärjestelmää koskeviin kysymyksiin ja siihen liittyviin tietoihin, joita meillä on saatavilla.

Päivitämme tietoja jatkuvasti, kun saamme lisätietoja tulevasta käyttöjärjestelmästä.

> Lue lisää Windows 11:stä täältä

Milloin Windows 12 julkaistaan?

Sitkeiden huhujen mukaan Microsoft aikoo julkaista Windows 12:n vuonna 2024 – tasan kolme vuotta Windows 11:n julkaisun jälkeen.

Jos julkaisutiheys on sama kuin aiemmin, Windows 12:n pitäisi olla saatavilla syksyllä 2024.

Ennen Windows 10:tä uudet Windows-versiot tulivat kolmen vuoden välein, ja vaikka Windows 11:n julkaisun yhteydessä ilmoitettiin, että jatkossa tulisi vain pieniä päivityksiä jatkuvasti, monet merkit viittaavat siihen, että Microsoft on palaamassa takaisin kolmen vuoden sykleihin.

Microsoft itse kiistää edelleen Windows 12:n saapumisen, mutta yhtiö kiisti myös Windows 11:n kehittämisen vielä muutama kuukausi ennen käyttöjärjestelmän julkaisua.

Onko Windows 12 ilmainen?

Mietit varmaan, joudutko maksamaan saadaksesi Windows 12:n tietokoneellesi, ja siihen voimme sanoa, että se on epätodennäköistä. 

Viime vuosina päivitykset uusiin Windows-versioihin ovat olleet ilmaisia, ja vaikuttaa epätodennäköiseltä, että Microsoft yhtäkkiä muuttaisi tätä liiketoimintalinjaa. 

Mutta jos sinulla ei ole aiempaa Windows-versiota, josta päivittää, joudut luultavasti edelleen maksamaan Windows 12 -lisenssistä – aivan kuten Windows 10:n ja 11:n kohdalla. 

Pitäisikö minun päivittää tietokoneelleni Windows 12?

Jos olet tyytyväinen Windows 10:een tai 11:een, sinun ei tarvitse päivittää Windows 12:een. 

Kuvittelemme, että Windows 11 toimii muutaman vuoden Windows 12:n lanseerauksen jälkeen – aivan kuten Microsoft on luvannut, että Windows 10 saa päivityksiä vuoteen 2025 saakka.

Muutama vuosi Windows 12:n julkaisun jälkeen, kun Microsoft ei enää lähetä Windows 11:n tietoturvakorjauksia, ei olisi kuitenkaan viisasta jatkaa aiempien Windows-versioiden käyttöä. 

Toimiiko Windows 12 tietokoneellani?

Kun Windows 11 tuli markkinoille, sillä oli paljon tiukemmat vaatimukset tietokoneen laitteistolle kuin Windows 10:ssä.

Siksi voit olla melko varma siihen, että Windows 12 vaatii tietokoneeltasi ainakin saman kuin Windows 11 – ja sen lisäksi ehkä hieman enemmän. 

Mutta on vielä liian aikaista sanoa, vaatiiko uusi Windows-versio aivan uusia tietokoneita. 

Mitä uutta Windows 12:ssa on?

Jos voimme luottaa Ignite-konferenssissa julkaistuun kuvakaappaukseen, näyttää siltä, että Tehtäväpalkkia mietitään ja suunnitellaan uudelleen – ja että näytön yläosaan lisätään uusi tilapalkki.

Voit rekisteröityä Windows Insider -ohjelmaan, niin saat uusimmat Windows-versiot tietokoneellesi. 

Siten voit itse nähdä ja testata ajatuksia, joiden parissa Microsoft työskentelee juuri nyt. Osa elementeistä todennäköisesti otetaan käyttöön Windows 12:ssa.

> Lue lisää Windows Insider -ohjelmasta – ja siitä, miten pääset Windowsin "testihenkilöksi" - täältä

Ehkä sinua kiinnostaa...