Verkko-ostaminen: Näin teet ostoksia turvallisesti verkossa
Verkko-ostaminen.

Verkossa voi tehdä edullisia hankintoja, mutta huoleton shoppailu voi tulla myös kalliiksi. Autamme kiertämään nettiostamisen karikot.

© Shutterstock

Verkko-ostaminen: Näin teet ostoksia turvallisesti verkossa

Näinä aikoina netti on entistäkin suositumpi kauppapaikka, jossa voi myös haksahtaa kehnoon ja kalliiksi käyvään ostokseen.

torstai 25. marraskuuta 2021 teksti M. Lorentsen


Verkko-ostaminen on erittäin suosittua. Se on helppoa ja näinä aikoina myös turvallista siinä mielessä, että kaupassakäynti tapahtuu virtuaalisesti, ilman lähikontaktia kanssaihmisiin.

Epäkohtiakin nettiostamiseen liittyy. Myös huijarit ovat löytäneet netin kauppapaikan, ja lähetyskulut saattavat muuttaa hyvän tarjouksen kalliiksi lystiksi.

Verkosta ostamalla voi kuitenkin parhaimillaan tehdä toellisia löytöjä esimerkiksi kauppojen Black Friday -kampanjoiden aikana.

Ostohuumassa on silti hyvä pitää mielessä muutama perussääntö, joilla välttää ikävät yllätykset.

LUE MYÖS: Asioi viisaasti nettikaupassa

Vältä turhat kulut: Tarkista, mistä tuote lähetetään

Netistä ostaessa on hyvä aina tarkistaa, mistä tuote tulee. Vaikka kaupan nettiosoite näyttäisi olevan kotimaista alkuperää, tuote saattaakin tulla muualta.

EU:n ulkopuolelta tuleva lähetys voi tulla kalliiksi. Tuotteen lajista riippuen lisäkuluja voi tulla veroista ja muista tullausmaksuista, joten lopullinen hinta kannattaa tarkistaa huolella.

Esimerkiksi brexit voi muuttaa joidenkin Ison-Britannian alueelta tilattavien tuotteiden toimituskuluja.

Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilla on hyvä verkko-ostamisen muistilista.

Tullin sivuilla on muun muassa mainio Tullilaskuri, jonka avulla voi arvioida ostoksen hintaa riippuen siitä, ostaako sen EU:sta, EU:n veroalueen vai kokonaan EU:n ulkopuolelta.

LUE MYÖS: 5 hyvää neuvoa tietokoneen hankkijalle

Verkko-ostaminen: Maksa luottokortilla tai MobilePaylla

Turvallisin tapa on luonnollisesti maksaa verkko-ostos laskulla, jos se vain vaihtoehtona verkkokaupassa.

Yleensä verkko-ostokset kannattaa maksaa luottokortilla tai MobilePaylla. Se on turvallisempaa kuin suoraan verkkopankista maksaminen.

Jos ostoksen kanssa tulee jotain ongelmia, esimerkiksi toimitus viivästyy, veloitus on suurempi kuin sovittu, tai tuotetta ei tule lainkaan, rahojaan voi pyytä takaisin luottokortin myöntäjältä.

MobilePayta käyttäessä pankki auttaa saamaan rahat takaisin, jos MobilePayta on käyttänyt ainoastaan korttitietojen välittämiseen maksua tehdessä. Silloin MobilePaylla on maksettu kuin maksukortilla.

Varmista maksukorttiasi koskevat ehdot pankistasi.

LUE MYÖS: Mikä on Cyber Monday?

https on suojatun sivun merkki
https.

Tarkista ennen maksamista, että yhteys on salattu. Salatun yhteyden tunnistaa siitä, että osoiterivillä on osoitteen alussa https:// ja edessä on vielä lukitun lukon kuva.

Vältä huijaus: Tarkista sivuston turvallisuus

Verkko-ostoksia tehdessä pitää tarkistaa, että yhteys sinun ja verkkokaupan väillä on salattu, ennen kuin ryhdyt antamaan maksutietojasi.

Salatun yhteyden merkkinä selaimen osoiterivin edessä on lukitun lukon kuva.

Toinen salatun yhteyden tunnusmerkki on osoitteen alku, joka on muotoa https:// salaamattoman osoitteen http-alun sijasta.

Salattu yhteys varmistaa, että maksukorttisi tiedot siirtyvät maksun saajalle salattuina niin, että niitä ei voida matkalla lukea.

Voit varmistaa sivuston turvallisuuden tässä tietoturvayhtiö Trend Micron palvelussa. Sitä voi käyttää, jos epäilee, että sivusto on väärennetty.

Asiallinen sivusto kertoo myös itse sivuston turvakäytännöistä.

LUE MYÖS: Vanhoihin Android-puhelimiin tulee paha nettijumi

Vertaile hintoja ja tutki hintakehitystä

Black Friday ja Cyber Monday ovat suuria alennusmyyntipäiviä, myös verkossa. Osa alennuskampanjoista keskittyy nykyään pelkästään nettiin.

Kaupat mainostavat erikoistarjouksiaan, mutta kaikki tarjoukset eivät silti ole niin edullisia kuin annetaan ymmärtää.

Jotkut kaupat saattavat jopa korottaa hintoja ennen kuin esimerkiksi Black Friday -kampanjat alkavat. Näin alennukset saadaan näyttämään suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovat.

Hintoja kannattaa vertailla hintavertailupalveluiden avulla. Esimerkiksi Hintaopas-palvelussa voi myös seurata tuotteen hintakehitystä. 

> Tästä pääset Hintaopas-palveluun

LUE LISÄÄ: Vertaa alennushulinassa hintoja – älä prosentteja 

Tarkista myyjän trustmark

Monilla ulkomaisilla verkkokaupoilla on käytössä järjestelmä, jolla kaupat sitoutuvat hyvän kaupan sääntöjen noudattamiseen.

Järjestelmä on luotu muun muassa helpottamaan verkko-ostoksista syntyvien mahdollisten riitatilanteiden ratkaisua.

Järjestelmään kuuluvat kaupat pitävät sivuillaan eräänlaista trustmark-logoa merkkinä siitä, että kauppa kuuluu järjestelmän piiriin.

Logoja on erilaisia, ja niiden tarjoama suoja vaihtelee. Kaupan sivuilta voi tarkistaa, mitä suoja tarjoaa asiakkaalle.

Kuitista tai tilausvahvistuksesta kannattaa kuitenkin joka tapauksessa ottaa ruutukaappaus, jos tositetta ei pysty tallentamaan pdf-muodossa. EU:sta ostaessa on myös hyvä muistaa 14 päivän peruutusoikeus.

LUE MYÖS: Mitä Black Friday -ilmiöstä pitää tietää


Ehkä sinua kiinnostaa...