Nainen Black Friday -alennusmyyntien ostokasseja käsivarrella
Black Friday

Black Friday -ostospäivää on vietetty Suomessa vasta muutamana vuotena. Yhdysvalloissa, josta Black Friday on levinnyt kaikkialle, sikäläisittäin vuoden suurinta ostospäivää on vietetty virallisesti lähes kymmenen vuotta.

© Shutterstock

Black Friday on ostamisen juhlaa

Mietitkö, milloin on Black Friday? Tai pohditko sitä, mitä Black Friday -alennusmyynneistä kannattaisi ostaa? Tai haluatko vain tietää, mikä Black Friday on? Selvitimme ostosjuhlan olemusta.

maanantai 7. marraskuuta 2022 teksti M. Haverholm


Kaupoilla on jatkuvasti tarjouskampanjoita, joista osa luonnollisesti ajoitetaan juhlapäivien tai erikoistapahtumien yhteyteen, kuten jouluun, pääsiäiseen ja koulunalkuun. 

Ostamiselle voidaan myös kehittää oma päivänsä, kuten Black Friday.

Black Friday -alennusmyynnit näkyvät marraskuun lopulla kaikissa kaupoissa ja melkein kaikilla on pystyssä oma sivu tämän vuoden Black Friday -ostosjuhlalle.

Mistä Black Fridayssa oikein on kyse? Jatka lukemista, niin tiedät, mikä sinua odottaa marraskuun viimeisenä perjantaina. 

Joulukoristeltu ostoskeskus

Black Friday on kaupoille usein lähtölaukaus joulumyyntiin.

© Wikimedia

Mikä on Black Friday?

Black Friday on peräisin Yhdysvalloista, jossa se on ollut vuoden suurin ostospäivä jo vuosikymmeniä. Päivää pidetään myös joulukaupan käynnistäjän.

Black Fridayn taustalla on kiitospäivä, marraskuun viimeisenä torstaina Yhdysvalloissa vietettävä kansallinen juhlapäivä, jonka alkuperä on sadonkorjuujuhlassa.

Kiitospäivän jälkeinen perjantai on yleensä vapaapäivä, jolloin amerikkalaisilla on tapana lähteä shoppailemaan, myös jo joululahjoja. 

Tästä sai alkunsa myös Black Friday, joka tuli ostospäivän nimeksi vuonna 2010.

Alkuun

Mistä Black Friday -päivän nimi tulee?

Black Friday -nimitystä käytettiin ensimmäisen kerran 1960-luvun puolivälissä poliisin toimesta kuvaamaan kiitospäivän jälkeisen perjantain valtavia liikenneruuhkia.

Sitten kun Black Friday -nimitys yleistyi lehdistössä ja kauppojen markkinoinnissa, nimelle löytyi myös positiivisempi selitys.

Tämän version mukaan kaupat tekivät hyvää tulosta kiitospäivän jälkeisen perjantain myynneissä. 

Hyvä myyntitulos muutti punaiset tappioluvut mustalla merkityiksi voitoiksi – ja näin päivästä tuli Black Friday.

Alkuun

Kirjanpitoa pylväs- ja ympyräkaavioineen

Yksi selitys Black Friday -nimelle on kirjanpidossa käytetty tapa merkitä myyntivoitot mustalla värillä.

Mitä Black Friday -alennusmyynneistä ostetaan?

Monet kaupat ja kauppaketjut järjestävät Black Friday -alennusmyyntejä. Kauppojen sivuilla on yleensä omat Black Friday -tarjousten sivut, joita päivitetään jo ennen varsinaista Black Friday -starttia.

Black Friday -tarjouksia on useissa tuoteryhmissä, joista suosituimpia ovat elektroniikka, niin tietokoneet kuin muutkin laitteet, kauneudenhoito, vaatteet, lelut ja keittiövarusteet.

Black Friday -alennusmyynneissä saattaa myös olla erittäin edullisesti joidenkin tuotteiden jäännöseriä, joita monesti kytätään jo heti kun vuorokausi vaihtuu Black Fridayn puolelle.

Erityisesti verkkokaupat järjestävät lisäksi Black Fridayn jälkeisenä maanantaina uuden alennuspäivän, jonka nimeksi on vakiintunut Cyber Monday, ”kybermaanantai”.

Alkuun

Kuvassa OnePlus 7T -puhelin viistosti edestä ja takaa
Black Friday

Black Friday -päivänä voi tehdä edullisen löydön varsinkin elektroniikka- ja tietotekniikkaosastolla – tarjouksessa voi olla vaikka uusi OnePlus-puhelin.

© OnePlus

Mitä Black Friday -alesta on hyvä tietää?

Black Friday -alessa on syytä pitää pää kylmänä, sillä kaikki tuotteet eivät suinkaan ole alennuksessa ja etenkin haetuimpien tuotteiden kohdalla on havaittu myös hinnannousuja.

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan mukaan Black Friday laski viime vuonna verkkokauppojen tuotteiden hintaa keskimäärin 16 prosentilla. Palvelun keräämistä tiedoista selvisi, että kahdeksan prosenttia verkkokauppojen tuotteista oli Black Fridaynä alennuksessa.

Suuria alennusprosentteja voi luoda myös kikkailemalla: tuotteen hintaa ensin nostetaan ja sitten lasketaan alennuspäivän tienoilla. Siksi huomio kannattaa kiinnittää hintaan, eikä tuijottaa pelkkään alennusprosenttiin.

> Vuonna 2018 lähes puolet Black Friday -ostoksia harkitsevista arvioi tekevänsä ostoksensa kokonaan tai lähes kokonaan verkossa. Lue lisää täältä.

Black Fridaysta huumaantuneet verkkoshoppaajat ovat otollista riistaa myös kyberrikollisille. Roistot suosivat huijaussähköpostia etenkin joululahjasesongin aikaan, jonka Black Friday ja Cyber Monday käynnistävät.

Verkkokauppojen lähettämiksi naamioiduilla viesteillä yritetään huijata käyttäjä joko väärennetylle sivustolla luovuttamaan maksutietojaan tai lataamaan haittasovelluksen, joka on usein piilotettu viestin liitteeseen. 

> Lue tästä artikkelista, kuinka asioit viisaasti verkkokaupassa.

Alkuun

Tuotteen hintakehitystä kuvaava käyrä Hintaopas-palvelussa
Kikkaillaanko hinnoilla?

Kaikki tuotteet eivät ole alennuksessa Black Friday -kampanjapäivänä ja iso alennusprosentti ei välttämättä tee tuotteesta edullista.

Hintaopas-palvelussa voi seurata tuotteen hintakehitystä.

© Hintaopas

Kuinka paljon Black Fridayna ostetaan?

Kuva ihmisistä myymälän tungoksessa Black Friday -päivänä

Black Friday saa ihmiset liikkeelle, niin kivijalkamyymälöihin kuin verkkoon. Vuoden 2018 Black Fridayna verkkokauppamyynti ylsi Suomessa taas uuteen ennätykseen.

© Wikimedia


Suomalaiset löysivät Black Friday -päivän pikkuhiljaa vuonna 2014. Black Friday -ilmiö näkyi ensin lähinnä verkkokaupoissa, mutta jo seuraavana vuonna se levisi myös kivijalkamyymälöihin.

Isoista ketjuista esimerkiksi Gigantti satsasi ensimmäisen kerran Black Fridayhin vuona 2015. Suosiosta kertoo jotain se, että Black Fridayta koskevaan Gigantin Facebook-tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 100000 ihmistä.

Elektroniikan Tukkukauppiaat ETK ry:n kodintekniikkaindeksin mukaan viime vuoden Black Friday -viikolla myytiin esimerkiksi televisioita ennätysmäärä, yli 20000 kappaletta.

Verkkokaupan puolelle Black Friday tuli ryminällä vuonna 2016.

Nets-konserniin kuuluva verkkomaksupalvelu Paytrailin mukaan vuoden 2018 Black Fridayna Suomen verkkokauppamyynti saavutti jälleen uuden ennätyksen. Paytrailin ennusteen mukaisesti musta perjantai lähes nelinkertaisti verkkokaupan myynnin keskimääräiseen perjantaihin verrattuna.

Ostosten määrällä mitattuna Black Friday ylitti keskimääräisen perjantain 225 prosentilla, ja ostojen summalla mitattuna Black Friday ylitti keskimääräisen perjantain 280 prosentilla.

Alkuun

Milloin Black Friday on?

Black Friday on meillä suhteellisen tuore ilmiö, mutta amerikkalaisten shoppailukalenteriin päivä on kuulunut jo useita vuosia. Ensin epävirallisena ja sittemmin virallisena vapaapäivänä, jolloin lähdetään ostoksille.

Black Friday on kiitospäivän, Yhdysvalloissa vietettävän kansallisen juhlapäivän, jälkeinen perjantai. Kiitospäivää vietetään aina marraskuun viimeisenä torstaina.

Tänä vuonna Black Friday on perjantaina 25. marraskuuta.

Alkuun

Kuvassa käsi pitää kahden sormen välissä Google Play Kaupan lahjakorttia

Monilla isoilla yrityksillä, kuten Googlella ja Amazonilla, on myös Black Friday -tarjouksia. Kaupoilla on usein myös postituslista, jolle liittymällä saa ennakkotietoa Black Fridayn tarjouksista.

© Google

Ehkä sinua kiinnostaa...