Osta edullisesti Cyber Mondayna Suomessa
Cyber Monday

Cyber Monday on päivä, jolloin verkko-ostoksilla saattaa säästää tukun rahaa. 

Mikä on Cyber Monday?

Cyber Monday on taas yksi ostospäivä, joka on rantautunut Amerikoista Suomeen. Myös Cyber Mondayn ostohulinassa on hyvä pitää pää kylmänä. Me kerromme kuinka.

perjantai 18. marraskuuta 2022 teksti Redaktionen


Vanhaan hyvään aikaan – tai ainakin vanhaan – varrottiin tammikuun alennusmyyntejä, joissa jonkin suunnitellun hankinnan uskottiin ja toivottiin tulevan edullisemmaksi kuin ennen alea.

Nykyään alennusmyynnit käynnistyvät aikaisin ja niitä varten on myös kehitetty erityisiä ostospäiviä, kuten Black Friday, Singles Day ja Cyber Monday.

Singles Day, "sinkkupäivä", jota vietetään 11. marraskuuta, on Kiinasta alkanut alennusmyyntipäivä, Black Friday ja Cyber Monday ovat puolestaan Yhdysvalloista lähtöisin olevia ostospäiviä, jotka ovat löytäneet tiensä myös Suomeen. Samoin sinkkupäivä on suosittu ostospäivä myös Suomessa.

> Lue myös: Mikä on Black Friday? Lue, ennen kuin ryntäät shoppailemaan

Cyber Monday on nettikaupan juhlaa

Cyber Monday, "kybermaanantai", syntyi verkkokauppojen vastaiskuna Black Friday -päivälle, joka alun perin oli kivijalkamyymälöiden kampanja, ja siksi nettikaupat halusivat oman alennusmyyntipäivänsä.

Nykyään raja verkkokaupan ja kivijalkamyymälöiden välillä on hämärtynyt siinä mielessä, että molemmat järjestävät alennusmyynnit sekä Black Fridayna että Cyber Mondayna.

Cyber Monday -myynnit keskittyvät edelleen nettiin, jossa voikin kybermaanantaina tehdä edullisia löytöjä.

Kaikkien alennusmyyntien tavoin kybermaanantainkin alelaareissa isoimmat alennukset koskevat vanhoja malleja ja jäännöseriä, mutta seassa voi olla yllättävänkin huokeita erikoistarjouksia uusista laitteista.

Cyber Monday: Tämä on hyvä tietää

Koska Cyber Monday -kauppaa käydään netissä, pari asiaa on hyvä tarkistaa ennen viimeistä osta-painiketta. 

Niin Black Friday kuin Cyber Monday saavat liikkeelle myös rikolliset, joiden yksi konsti huijata käyttäjiä on perustaa väärennetty verkkokauppa. Ne paljastuvat usein jo pelkän kehnon kieliasunsa takia, jos kyseessä on suomenkielellä toteutetut sivut. Niiden käännökset on usein tehty konekääntäjällä, kuten Google-kääntäjällä, jolle suomi tuottaa suuria vaikeuksia.  

Verkossa on kuitenkin havaittu myös hyvällä suomenkielellä toteutettuja huijaussivustoja, jotka käyttävät osoitteessaan hämäävästi fi-päätettä. Pääte oli aiemmin vain kotimaisten yritysten saatavilla, mutta nykyään sen voi hankkia kuka tahansa.  

Ota myös selvää kaupan sijainnista ja yhteystiedoista. Luotettavat verkkokaupat voi tunnistaa siitä, että niiden sivuilla ilmoitetaan näkyvästi yritys- ja yhteystiedot sekä kaupan ehdot.

Tarkista myös verkkokaupan tietosuojakäytännöt ja tietoturvasertifikaatit. Hyödynnä myös muiden käyttäjien kokemuksia. Useista verkkoportaaleista löytyy käyttäjien arvioita eri verkkokaupoista. 

Hämärän nettikaupan etusivulla saattaa olla kaikkien luottokorttien logot, mutta tietoa maksutavoista ei löydy helposti tai tarjolla on vain yksi tapa ja sekin outo. Asiallisessa kaupassa on useita maksuvaihtoehtoja.

Pää kylmänä Cyber Monday -hulinassa

  • Kun tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, kyseessä on silkka huijaus. Satasen merkkitavaraa ei eurolla saa, vaikka mainos niin väittäisikin.

  • Suuria alennusprosentteja saatetaan luoda myös kikkailemalla, nostamalla ensin tuotteen hintaa ja laskemalla sitä Black Fridayn ja Cyber Mondayn tienoilla. Siksi huomio kannattaa kiinnittää hintaan, eikä välttämättä alennusprosenttiin.

  • Käytä netin hintavertailupalveluja ja vertaile hintoja. Hintaopas.fi-palvelussa voi myös seurata tuotteen hintakehitystä. 

  • Useimmat Cyber Monday -tarjoukset ovat voimassa 24 tuntia keskiyöstä keskiyöhön. Alennusmyyntiin voi varautua tilaamalla nettikauppojen uutiskirjeen tai seuraamalla niiden Facebook-sivuja.

  • Tarkista toimitusajat. On turhauttavaa, jos tekee joululahjaostoksia kybermaanantaina, mutta nettikauppa ei voikaan toimittaa tilauksia ennen tammikuuta. 

  • Varmista ulkomaisesta nettikaupasta ostaessa, että hinta sisältää kaikki verot ja toimituskulut. Muussa tapauksessa lopullinen hinta voi tuottaa ikävän yllätyksen.

  • Selvitä yhteystiedot verkkokaupan asiakaspalveluun, varmista verkkokaupan palautusehdot, kuinka reklamointi, palautus ja peruutus tarvittaessa tapahtuu ja mitä kuluja siitä syntyy.

Milloin Cyber Monday on Suomessa?

Cyber Mondayn taustalla on Black Fridayn tavoin kiitospäivä, marraskuun viimeisenä torstaina Yhdysvalloissa vietettävä kansallinen juhlapäivä. 

Black Friday on kiitospäivän jälkeinen perjantai, amerikkalaisten vapaapäivä ja suosittu ostospäivä – ja heti viikonlopun jälkeen koittaa sitten Cyber Monday, kybermaanantai.

Näille päivämäärille Cyber Monday osuu:

  • Vuonna 2020 Cyber Monday on maanantaina 28. marraskuuta
  • Vuonna 2021 Cyber Monday on maanantaina 27. marraskuuta
  • Vuonna 2022 Cyber Monday on maanantaina 2. joulukuu

Ehkä sinua kiinnostaa...