Internetshopping

Seitsemän vinkkiä verkko-ostoksille

Verkko-ostaminen on yhtä turvallista kuin fyysisessä kaupassa asiointi, kunhan muistaa käyttää tervettä järkeä. Keräsimme vinkkejä, joiden avulla ostat viisaasti verkossa.

maanantai 6. helmikuuta 2017 teksti M. Østergaard

Joulun verkkokauppa tulee olemaan Pohjoismaissa vilkasta myös tänä vuonna. Kuluttajat tekevät joululahjaostoksia verkosta arviolta yhteensä 2,2 miljardilla eurolla. 

Itsenäisyyspäivään mennessä suomalaiset olivat ostaneet joululahjoja verkkokaupoista reilulla 150 miljoonalla eurolla, kertoo Postnordin toteuttama pohjoismainen kuluttajatutkimus. (Tiedot päivitetty 19.12.2017)

Joulu saa myös kyberrikolliset aktivoitumaan. Siksi on tärkeää pitää pää kylmänä nettiostoksilla ja muistaa muutama perusasia, niin asiointi verkossa on yhtä turvallista kuin missä tahansa kaupassa.

1. Liian halpaa? 

Kun tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin kyseessä on humpuuki. Satasen merkkitavaraa ei eurolla saa, vaikka mainos niin väittäisikin.

2. Miten täällä maksetaan? 

Hämärän nettikaupan etusivulla saattaa olla kaikkien luottokorttien logot, mutta tietoa maksutavoista ei löydy helposti tai tarjolla on vain yksi tapa ja sekin outo. Asiallisessa kaupassa on useita maksuvaihtoehtoja.

3. Kökköä kieltä? 

Hälytyskellojen pitää soida, ja sivustolla on syytä edetä harkiten, jos sivusto on hatarasti kyhätty ja kieli on kehnoa.

4. Luotettava kauppa? 

Verkkokaupoista voi etsiä muiden käyttäjien kokemuksia tekemällä Google-haun verkkokaupan nimellä ja lisäämällä hakusanaksi esimerkiksi ”kokemuksia”. Kauppojen sivuilla on myös yleensä asiakkaiden kirjoittamia arvioita.

5. Saako sinne yhteyttä? 

Selvitä yhteystiedot asiakaspalveluun. Tarkista, että kauppa kertoo miten reklamointi, palautus ja peruutus tarvittaessa tapahtuu. Jos tietoja ei saa pyytämälläkään, niin äänestä jaloillasi tai tässä tapauksessa hiirelläsi ja vaihda sivustoa.

6. Suojattu tila? 

Maksa luottokortilla. Se on turvallisin tapa, sillä silloin maksu on vielä mahdollista perua. Varmista, että maksaminen tehdään suojatussa tilassa. Sen merkkinä on ukon kuva osoitekentässä.

7. Onko kuitit tallessa? 

Tallenna kaikki ostoon liittyvät sivut ja viestit tai tulosta ne. Verkkosivun näkymän voit kaapata talteen myös ruutukuvana.

> Osta viisaasti verkossa

Ehkä sinua kiinnostaa...